Faceți căutări pe acest blog

joi, 6 noiembrie 2014

Plum hand pies


Eu am o problemă cu tartele. Problema este că îmi plac la nebunie! Îmi plac primăvara cu căpșuni sau rubarbă, vara cu cireșe și caise, iar toamna ador tartele cu prune, mere și gutui! Chiar și iarna ador tartele cu portocale! Am făcut o obsesie pentru tartele dreptunghiulare, se ştie, însă astăzi tartele au luat forma acestor mici plăcinţele de dimensiunea (impropriu spus) unei mâini (de bebeluş poate). Adică nişte tarte care pot fi înfulecate din două îmbucături! Sunt suficiente cele două îmbucături pentru a adora acest mic şi drăguţ desert şi pentru a mai cere o plăcinţică.
Astăzi am ales să scriu această reţetă pentru a-mi trimite gândul în altă parte decât la minunata şi totodată mizerabila campanie electorală mult prea mediatizată în ultimele săptămâni, deşi nu mă pasionează câtuşi de puţin politica. Mergeţi la vot, nu? Şi eu, şi voi alege omeneşte, lucru pe care vă invit şi pe voi să îl faceţi! Alegeţi un om de care să fiţi mândri că vă reprezintă, un om demn, un om care nu se laudă cu realizări plagiate, un om care nu se gudură pe lângă oameni pe care până nu demult îi batjocorea, alegeţi un om care îşi păstrează calmul în situaţii tensionate, care nu răspunde jignirilor şi atacurilor aduse propriei persoane şi care vă va face mândri că sunteţi români. Atât am avut de zis: alegeţi omeneşte şi fiţi demni!

Revenind la plăcinţelele mele cu prune, haideţi să scriem şi reţeta! Ingredientele sunt suficiente pentru 10-12 plăcinţele!

Ingrediente crustă:
250g făină albă (puteţi folosi şi făină integrală)
120g unt nesărat
o lungură de zahăr
o jumătate de linguriţă de sare
60 ml apă rece

Ingrediente umplutură de prune:
6-8 prune mari
100g zahăr (sau după gust)
scorţişoară


Modalitate de preparare:
Punem în vasul robotului (fie că e KA sau un robot obișnuit de bucătărie cu lama atașată) toate ingredientele solide (făină, zahăr, sare) și procesăm timp de 10 secunde. Apoi adăugăm untul rece tăiat cubulețe și procesăm până la formarea unui aluat sfărâmicios, care nu se leagă! Aluatul se va lega cu apa rece, pe care o adăugăm ușor celorlalte ingrediente. Lăsăm robotul să amestece ingredientele până la formarea unei bile de aluat compacte. Învelim aluatul într-o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră! Rolul frigiderului este de a frăgezi aluatul prin răcire, dar și de a-l face mai ușor de modelat! 
Pentru umplutură scoatem sâmburii prunelor, tăiem prunele în opt (fiecare jumătate de prună pe sfert) şi le călim cu zahărul şi scorţişoara la foc mediu timp de 10-12 minute!
Scoatem aluatul de la rece și îl întindem cu sucitorul într-o foaie cu grosimea de 5-6mm. Cu ajutorul unei forme rotunde sau a unui pahar decupăm cercuri de aproximativ 8-9cm diametru. Pe fiecare cerc de aluat punem o jumătate de lingură din umplutura de prune, apoi suprapunem un alt cerc de aluat. Sigilăm plăcinţelele cu ajutorul unei furculiţe presate de jur împrejurul plăcinţelelor. Cu lama bine ascuţită a unui cuţit crestăm fiecare plăcinţică, apoi le aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le ungem cu ou bătut!
Dăm tava la cuptorul încins la 180
°C pentru 25-30 minute sau până când sunt frumos rumenite!
Se pudrează cu zahăr şi se servesc! Sunt delicioase!





3 comentarii:

  1. Arata incredibil de bine, le-am incercat si eu cu mere, urmeaza sa le scot din cuptor! Astept cu interes postarile legate de bebelusi si te urmaresc cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow. Sunt facute cu paharul? Si eu care credeam ca ai folosit cine stie ce forme de copt de care eu n-am; gata, trebuie incercat musai neaparat!

    RăspundețiȘtergere