Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 iulie 2014

Primii pași în diversificarea alimentației bebelușului


Dragii mei, bine v-am regăsit!
V-am promis că voi reveni, însă nu știam că avea să dureze atât! Nu mai gătesc! Sau cel putin nu așa cum o făceam odată! Au trecut zile în care un duș de cinci minute era un lux pe care abia mi-l puteam permite, astfel că intratul în bucătătrie pentru a testa rețete noi sau statul la calculator pentru a scrie ceva pe blog nici nu puteau intra în discuție. Dar știu că nu m-ați uitat! Am primit mesaje frumoase din partea voastră și vă mulțumesc, chiar îmi înseninează privirea orice mesaj citit, orice fotografie făcută unui preparat gătit dupa rețetele mele, orice comentariu, tag sau share pe Facebook! Și mai fericită am fost când blogul meu a fost ales de echipa Mixtopia ca fiind unul dintre blogurile cu cele mai frumoase fotografii cu mâncare! Înseamnă nespus pentru mine și din nou adresesz mulțumiri echipei Mixtopia!


Revenind la blog și la gătit, și la timpul care zboară... Fetița mea a împlinit șase luni. Șase luni de bucurie și iubire necondiționată, șase luni de nou, de învățăminte, de preocupări, de teamă, de extaz, de agonie. Toate la un loc descriu o mică parte din trăirile unei mame. Nu vă puteți imagina ce a însemnat pentru mine să devin mamă. Eu, care până ieri mă simțeam adolescentă, am devenit mamă! Mi-a fost frică și m-am simțit nesigură, neștiutoare, nepricepută de multe ori! Însă în minte îmi răsuna o frază pe care o citisem des în ultima perioadă a sarcinii, și anume: cu fiecare copil se naște o mamă! Și deveneam rapid optimistă și încrezătoare, gata să iau în piept o nouă zi având aceeași calitate, de mamă. Și am făcut chiar și imposibilul pentru a nu o lăsa pe fetița mea să îmi simtă nesiguranța din brațe atunci când o îmbrățișam, nepriceperea și stângăcia atunci când îi schimbam scutecul sau îngrijorarea atunci când o auzeam plângând! Au trecut șase luni de alăptat exclusiv, pentru că aici vroiam să ajung! Sunt atât de mândră și recunoscătoare că am reușit și încă reușesc să îmi alăptez puiul. Exclusiv, fără formule de lapte praf, fără ceai sau apă, fără suplimente nutritive și fără nimic din toate produsele pentru bebeluși atât de îndoielnice, în ceea ce mă privește. Și după aceste șase luni care efectiv au zburat, iată că trupșorul fetiței mele este pregatit pentru a primi și asimila hrana solidă. Astfel că, începând cu prima zi din luna a șasea, trecem într-o nouă etapă numită diversificarea bebelușului. Mă voi opri asupra acestui subiect, al diversificării, și vă voi scrie care sunt alegerile mele în materie de timpi, alimente introduse, factorii și recomandările care m-au condus aici. Ceea ce vreau sa rețineți este că această postare nu ține locul vreunui sfat avizat sau a unei recomandări medicale, ci este strict un program bine documentat pe care eu și fetița mea îl urmăm.

(Medeea la șase luni)

Trecerea de la lapte la alimente solide
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, copilul ar trebui hrănit exclusiv la sân până la vârsta de șase luni. Așa cum am ținut să specific mai sus, fetița mea nu face excepție de la regulă. Ce se întâmplă atunci când bebelușul este prea devreme hrănit cu alimente solide? În primul rând, sistemul digestiv al copilului nu este pregătit să asimileze hrana solidă, mucoasa intestinului unui copil și rinichii acestuia nefiind îndeajuns maturizați pentru a filtra produsele reziduale rezultate ca urmare a consumării de alimente solide. Așadar, introducerea alimentelor solide prea devreme poate solicita ficatul și rinichii bebelușului și deteriora sistemul digestiv. În al doilea rând, introducerea prea timpurie a alimentelor solide poate spori riscul de dezvoltare a unor stări alergice precum astmul, eczema și rinita alergică. În al treilea rând, dacă hrana solidă este introdusă prea curând sau în cantități prea mari, consumul de lapte matern se poate reduce destul de mult, privând astfel copilul de substanțele nutritive esențiale furnizate de laptele matern. În ultimul rând, diversificarea este esențial a fi începută atunci când copilul și-a dezvoltat coordonarea neuromusculară suficient încât să își poată controla capul și gâtul atunci când este așezat pe scaun pentru a fi hrănit.
Deși există recomandarea ca bebelușul să înceapă să fie hrănit cu alimente solide începând cu vârsta de șase luni, există situații în care, la recomandarea medicului pediatru, diversificarea se poate începe mai devreme de șase luni, dar niciodată mai devreme de împlinirea a patru luni. Așadar, consultați medicul pediatru si decideți împreună momentul de start al diversificării!

Necesare pentru începerea diversificării
Blenderul îmi este extrem de util pentru pasarea legumelor și a fructelor! Recomand folosirea unui blender manual, cantitatea de fructe/legume fiind destul de mică la început.
Bolurile și lingurițele din plastic sau melamină nu trebuie să vă lipsească din bucătărie. Dacă bolurile sunt prevăzute și cu capac, este perfect - pot fi folosite și pentru a păstra mâncărurile la frigider. Lingurițele metalice pot fi prea ascuțite și se pot înfierbânta ușor, in concluzie nu le recomand.
O cănuță pentru apă specială pentru bebeluși (asa zisele cani cu cioc), pentru că odată cu începutul diversificării am introdus și apa.
Tăvița pentru cuburi de gheață este esențială în cazul în care doriți să congelați mâncărurile bebelușului (procedura congelării, decongelării și a consumării produselor congelate este detaliată mai jos).
Răzătoare de fructe pentru bebeluși.
 În cele din urmă, aveți nevoie de un scaun de masă pentru bebeluși, reglabil atât pe înălțime, dar și pe unghi de înclinare (recomand), cu tăviță detașabilă.

(Fotografiile sunt cu titlu de prezentare și nu îmi aparțin)

Sfaturi pentru congelare, decongelare și reîncălzirea mâncării
Personal, prefer hrana proaspăt gătită, însă trebuie să recunosc că uneori mica rezervă de mâncare de la congelator este extrem de utilă!
Congelarea:
- echipamentul folosit pentru congelare trebuie sterilizat întotdeauna.
- piureurile trebuie acoperite imediat după preparare și transferate la congelator imediat după răcire.
- puneți hrana pasată în tăvița pentru cuburi de gheață, țineți tăvița la congelator până ce piureul este solidificat, apoi scoateți cuburile din tăviță și puneți-le într-o pungă de plastic.
- etichetați toate recipientele, indicând data cu precizie.
- folosiți hrana congelată în decurs de șase săptămâni.
- nu recongelați niciodată mâncarea gătită!
Decongelarea:
- țineți hrana congelată (acoperită) la frigider peste noapte pentru a o decongela.
- puneți hrana congelată pe o farfurie acoperită pentru a reține apa scursă.
- nu grăbiți niciodată decongelarea punând alimentele în apă fiartă sau la cuptorul cu microunde.
- folosiți întotdeauna produsele decongelate în decurs de 24 ore.
Reîncălzirea:
- alimentele pentru copii se pot reîncălzi o singură dată.

Prima etapă a diversificării alimentației
Primele alimente pe care le primește copilul sunt de o importanță majoră pentru formarea deprinderilor alimentare pe care le va avea toată viața. M-am documentat mult înainte de a începe propriu zis diversificarea și cred că am ales corect, ceea ce este mai bun pentru copilul meu. Am respectat ghidul de alimentație recomandat de Gina Ford, cea mai bine vândută autoare britanică de cărți destinate îngrijirii copiilor, în principiu pentru că îi împărtășesc crezul și opiniile referitoare la diversificare. De asemenea, am cerut sprijin de la medicul de familie și medicul pediatru oricând am avut nelămuriri, și, nu în ultimul rând, am mers pe mâna mamei, care mi-a oferit indicații importante pentru ca totul să decurgă bine.
Am început, așadar, diversificarea cu  câte o linguriță de orez organic pur pe zi, timp de trei zile, amestecat cu lapte matern până la obținerea unei consistențe fine. Am ales varianta de orez organic de la Topfer.


Și medicul pediatru recomandă introducerea cerealelor simple și cât mai puțin procesate în prima parte a diversificării, orezul organic pur fiind astfel o alegere sigură. Fetița mea l-a acceptat foarte ușor și nu a dat semne că i-a afectat în vreun fel tranzitul intestinal!
După cele trei zile de orez organic dimineața, am introdus în meniu piureul de morcov la prânz, mutând ora de servire a orezului organic la ora 18:00 in fiecare seară. Aici părerile sunt împărțite, indicându-se în egală măsură introducerea sucului de morcovi cruzi sau a piureului de morcovi fierti. Personal, am ales piureul/supa de morcov pentru că mi s-a părut mai blândă pentru stomăcelul fetiței mele. Voi continua să adaug o nouă legumă în supa zilnică, respectând regula celor trei zile în care urmărim evoluția bebelușului și eventualele neplăceri sau reacții alergice la alimentele introduse. Pentru supă, legumele se fierb în apă, fără sare, la foc mic, sau la aburi folosind un steamer. De reținut este că fructele și legumele introduse în alimentația bebelușului sunt organice! De asemenea, bebeluşul continuă să fie alăptat la cerere.
Alimente de introdus în primele două săptămâni:
Orez organic pur pentru bebeluși, morcovi, pere, mere, cartofi dulci, cartofi, dovlecei.
În următoarele săptămâni voi introduce în alimentația fetiței şi alte fructe şi legume, iaurtul, brânza de vaci, urmând ca mai apoi să introduc și alte produse de origine animală (gălbenuşul de ou, cărnița de pui/vită).
Postarea va continua, însă deocamdată consider că este suficient! Voi reveni cu rețete pentru iaurt, brânză de vaci și mâncăruri cu carne. De asemenea, urmează și alte informații utile despre diversificare și vă invit cu drag să urmăriți blogul pentru următoarele postări!

Bibliografie:
Gina Ford, Cartea bebelușului fericit, Editura Corint, 2012
Gina Ford, Alimentația diversificată a bebelușului, Editura Leda, 2008
Livia Ognean, Diversificarea alimentației sugarului și copilului mic


3 comentarii:

  1. Bine ai revenit, Diana, ne-ai lipsit! Fetita ta este adorabila, sa iti traiasca, sa creasca mare si sanatoasa si, de ce, nu, sa iti urmeze pasiunea in bucatarie! :) Te imbratisam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa-ti traiasca minunea si sa te bucuri de ea. Incepe o perioada minunata pentru amandoua, multa sanatate si tie si micutei tale , care , apropos , e superba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte documentat articolul. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere