Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 16 iulie 2014

Negresă cu zmeură


Astăzi am simțit că a venit vara! Caserola de zmeură culeasă din grădina bunicii îmi făcea cu ochiul din frigider și nu am rezistat tentației de a o pune în ceea ce s-a dovedit a fi cel mai bun desert de vară din ultima vreme. Bine, trebuie să aflați că n-am mai mâncat deserturi făcute în casă de o bună bucată de timp, dar totuși...
Am reinterpretat rețeta, deja consacrată în bucătăria noastră, de negresă cu alune de pădure, de data asta fără alune, ci cu zmeură. Un deliciu! Ca să nu mai spun că am servit negresa cu un moț zdravăn de spumă de zmeură, ca să încline bine acul cântarului spre dreapta, ca doar nu e de joacă. Lăsând gluma la o parte... din când în când un astfel de răsfăț este binevenit și de nejudecat de cei care veșnic sunt la dietă. Sincer acum, nu vă trage cu ochiul feliuța asta perindată în postare?



Ingrediente negresă:
(pentru o tavă cu dimensiunile 30x30cm)
150g unt
160g ciocolată neagră (72% cacao)
o linguriță de esență de vanilie
250 g zahăr
3 ouă
150 g făină
3 linguri de cacao
o linguriță de sare
zmeură

Pentru spuma de zmeură:
un albuș de ou
un vârf de cuțit de sare
100g zahăr 
un vârf de cuțit de cream of tartar
100 g zmeură

Modalitate de preparare:
Am topit untul și ciocolata la baie de aburi, după care am adăugat esența de vanilie. 
Lăsăm ciocolata topită să ajungă la temperatura camerei, timp în care mixăm ouăle cu zahărul până când acestea își dublează volumul și se transformă într-o spumă aerată deschisă la culoare (aproximativ 7 minute). Adăugăm și ciocolata topită răcită peste spumă, după care încorporăm crema obținută peste ingredientele uscate cernute (făina, sarea și cele trei linguri de cacao). Amestecăm cu grijă, încercând să evităm formarea cocoloașelor. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt , nivelăm suprafața compoziției cu un cuțit lat și apoi presărăm zmeura deasupra. Cu degetul, împingem ușor fiecare zmeură în compoziție până când acestea se scufundă pe trei sferturi în compoziție. Compoziția este una densă datorită ciocolatei topite, astfel că zmeura ar rămâne la suprafață dacă am trece peste etapa de împins zmeura cu degetul :P
Dăm negresa la cuptorul încins la 180°C timp de 20-25 minute. Am scurtat puțin timpul de coacere pentru că am vrut o consistență mai umedă, după cum bine se observă în fotografii!

Pentru spuma de zmeură batem albușul spumă tare alături de sare, după care turnăm zahărul ploaie și continuăm să mixăm până când zahărul este topit. Cum verificăm dacă zahărul este topit? Luăm puțină spumă pe degetul arătător și frecăm degetul arătător de cel mare. Nu trebuie să mai simțim nicio particulă de zahăr. Atunci putem încorpora zmeura și vârful de cuțit de cream of tartar.

Punem câte un moț de spumă de zmeură pe feliile deja tăiate de negresă și ornăm cu zmeură proaspătă.
Simplu și absolut delicios!
Să vă fie de bine!



Zilele următoare ne întâlnim tot aici cu rețeta de brânzică de vaci pentru bebeluşi obţinută în casă.


5 comentarii:

  1. Zmeura este o aditie excelenta in orice desert, insa atunci cand se intalneste cu ciocolata...se intampla minuni! Delicioasa aceasta brownie, draga Diana, vom testa negresit reteta in bucataria noastra :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc, dragi prieteni! Reteta e de incercat, e delicioasa! Va imbratisez cu drag!

      Ștergere
  2. Decadenta !!! Cum ai reusit sa te abtii de la dulciuri ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tot nu m-am abtinut cat as fi vrut! Insa daca nu am avut timp de bucatarit a fost usor, crede-ma! N-aveam de la ce sa ma abtin :)

      Ștergere
  3. culoare,gust,prezentare....tot ce vrei la maxim,felicitari

    RăspundețiȘtergere