Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 ianuarie 2014

Lemon mousse & blood orange tart


 Rup tăcerea instalată pe blog în ultima perioadă doar ca să vă scriu rețeta celui mai bun desert încercat în ultima perioadă. Și ca să vă spun ”La mulți ani”! Să aveți un an nou minunat, plin de împliniri, cu sănătate pentru a vă duce la bun sfârșit tot ceea ce v-ați propus și cu mii de bucurii zilnice!

Acest desert este minunat și cred că alte cuvinte ar fi de prisos! 
Baza dulce completează perfect gustul acrișor al spumei de lămâie și al portocalelor roșii, rezultând un desert complet, ușor și răcoritor, perfect pentru perioada în care citricele ne plac atât de mult!
Practic, această rețetă este rezultatul combinării altor două rețete deja prezentate aici pe blog, și anume: crusta tartei este cea cu nucă/migdale folosită la rețeta de tartă rustică cu căpșuni și piersici, iar spuma de lămâie este formată dintr-o parte de lemon curd și o parte de frișcă bătută.

Ingrediente pentru crustă:
200 g făină (puteță folosi inclusiv făină integrală)
50 g nuci/migdale mărunțite (nu e obligatoriu să le folosiți, însă dau un gust mult mai bun crustei)
120 g unt
o lingură-două de zahăr brun
o jumătate de linguriță de sare
60 ml apă rece

Ingrediente pentru spuma de lămâie:
trei ouă mari
150g zahăr
75ml suc de lămâie (proaspăt stors!!!)
60g unt
o linguriţă de coajă de lâmăie
125 ml frișcă

două portocale roșii sau alte citrice/fructe preferate

Modalitate de preparare:
Crustă: Punem în vasul robotului (fie că e KA sau un robot obișnuit de bucătărie cu lama atașată) toate ingredientele solide (făină, nucă, zahăr, sare) și procesăm timp de 10 secunde. Apoi adăugăm untul rece tăiat cubulețe și procesăm până la formarea unui aluat sfărâmicios, care nu se leagă! Aluatul se va lega cu apa rece, pe care o adăugăm ușor celorlalte ingrediente. Lăsăm robotul să amestece ingredientele până la formarea unei bile de aluat compacte.


Învelim aluatul într-o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră! Rolul frigiderului este de a frăgezi aluatul prin răcire, dar și de a-l face mai ușor de modelat! Scoatem aluatul de la rece și îl întindem cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 5-6mm. Așezăm foaia de aluat într-o tavă dreptunghiulară de tartă tapetată cu unt și făină. Fixăm foaia de aluat cu degetele de marginile tăvii și tăiem surplusul de aluat cu ajutorul unui cuțit. Peste întreaga foaie de aluat așezăm o bucată de hârtie de copt peste care presărăm boabe de fasole, evitând astfel umflarea crustei în timpul coacerii.
Dăm crusta la copt pentru circa 20 minute la 180°C.

Spuma de lămâie: Într-un bol de yena (recomand) se bat ouăle cu telul ca şi la omletă, după care adăugăm zahărul şi sucul de lămâie. Fixăm bolul într-o cratiţă cu apă în aşa fel încât fundul bolului să nu atingă apa şi fierbem toată compoziţia la baie de aburi, amestecând energic, încontinuu cu un tel, până când compoziţia capătă consistenţa unei smântâni.În primele cinci minute, amestecul va forma o spumă la suprafaţă (se poate observa în cea de-a doua imagine de mai jos), dar spre finalul procesului de fierbere (care la mine a durat cam 15 minute), crema se îngroaşă, iar telul lasă urme (după cum vedeţi în ultima imagine din setul de mai jos).


Luăm bolul de pe cratiţa cu apă şi adăugăm untul tăiat bucăţi. Amestecăm până la topirea untului, după care aşezăm o folie alimentară pe toată suprafaţa cremei (pentru a evita formarea unei pojghiţe) şi dăm bolul la rece! 
După răcirea completă, amestecăm lemon curd-ul cu cei 125 ml frișcă bătută. Nu folosim mixerul, ci o spatulă, făcând mișcări circulare ample, de sus in jos.
Umplem crusta cu spuma de lămâie și așezăm feliile de portocale roșii după plac. Ornăm cu frunze de mentă proaspată.


Ponturi:
Puteți folosi doar lemon curd pentru umplerea crustei.
Puteți folosi orice fructe vă plac în combinație cu gustul răcoritor al lămâii.

Să vă fie de bine!





3 comentarii:

  1. Draga Diana, in primul rand te felicit si pe blog pentru minunea aparuta in viata voastra!!! :)
    In al doilea rand iti multumesc pentru aceasta fotografie super apetisanta, ca numai asa m-am hotarat sa incerc si eu odata acest lemon curd pe care l-am tot vazut anul trecut pe diverse bloguri :P
    Numai bine, te pup cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. superb acest desert, arata perfect si delicios de cremos, savuros, apetisant, ce mai, un deliciu aromat cu fructe proaspete si zemoase, yummmmmy :D

    RăspundețiȘtergere