Faceți căutări pe acest blog

marți, 24 septembrie 2013

Niciodată toamna nu fu mai frumoasă...


Postarea de astăzi nu este una cu sau despre mâncare! Este o postare despre toamnă, aceeași toamnă despre care v-am spus că am așteptat-o cam toată vara, de care mi-a fost dor și care nu a întârziat să apară. A apărut cu frunze aurii, cu pomii plini de roade, așa cum nu îmi amintesc să îi mai fi văzut demult, cu nori și ploi reci! Unii o urăsc, tocmai din motivele mai devreme menționate, dar pentru alții toamna este un prilej de bucurie, o gură proaspătă de aer, o veșnică nostalgie...
În week-end am surprins în câteva imagini o mică parte a grădinii din spatele casei părinților mei și mi-ar plăcea să le vedeți și voi!
Viața la țară toamna e cea mai frumoasă!


vineri, 20 septembrie 2013

Cea mai bună prăjitură cu ciocolată și fulgi de ovăz din lume


Exact sub această denumire (The world's best chocolate oatmeal cake) am găsit aici rețeta acestei delicioase prăjituri și cine sunt eu ca să-i modific denumirea, atât de sugestivă de altfel? Recunosc că m-a tentat denumirea inițial, însă parcurgând lista ingredientelor mi-am dat seama că pe bună dreptate trebuie ca asta să fie cea mai bună prăjitură cu ciocolată și fulgi de ovăz din lume!
Și, oh da, așa a fost! Probabil indicele glicemic și caloriile acestei prăjituri sunt fără număr, dar credeți-mă că a fost prima dată când gustul unei prăjituri m-a cucerit atât de tare încât nu m-am mai gandit la consecințe! Cu toții merităm o linguriță de răsfăț din când în când fără a ridica prea multe semne de întrebare când vine vorba de calorii!
Vă recomand să o încercați, este deosebită și atât de simplu de făcut!


luni, 16 septembrie 2013

Madeleines


Bonjour!
♥♥♥ La vie est belle, n'est-ce pas? ...mai ales atunci când ne bucurăm de răcoarea toamnei ce nu s-a sfiit să se instaleze ca la ea acasă, promițând multe zile reci cu vânt și ploi blânde (fingers cross for that) pe care să le petrecem nu afară, ci înconjurați de căldura căminelor noastre. Că este vorba despre un apartament micuț, sau unul mai luxos, o casă la țară sau oraș, o cabană la munte chiar, fiecare dintre noi avem un loc magic pe care îl numim atât de simplu, dar atat de cuprinzător: ACASĂ! Acasă este bine, mereu! Și cum bucătăria este nelipsită din fiecare ”acasă”, toamna ne îmbie să petrecem mai mult timp în jurul cuptorului, bucătărind! Astăzi vă recomand să bucătăriți madeleines/madlene - un desert franțuzesc absolut minunat, care se pregătește extrem de simplu și care are un efect surprinzător asupra celor care au ocazia să-l guste! Toți vor vrea din nou madeleines - simple, cu zahăr vanilat, cu cremă de ciocolată, dulceață sau fructe proaspete și mereu vor fi la fel, delicioase! 

Ingrediente:
(pentru 36 bucăți)
200 g unt
60 ml lapte
trei linguri de miere
trei ouă
150 g zahăr
o lingură de esență de vanilie
200 g făină
o linguriță de praf de copt
o jumătate de linguriță de sare

Pentru început topim untul. Cât untul este cald spre fierbinte încă, adăugăm laptele la temperatura camerei  și mierea, apoi amestecăm până când mierea este complet dizolvata în lichid.
Separat, batem cele trei ouă cu zaharul și esența de vanilie până când amestecul devine alb spumos. În acest moment adăugăm amestecul de unt topit, lapte și miere (deja domolit bine), amestecând energic. 
Cernem fâina cu sarea și praful de copt, apoi o adăugăm treptat compoziției lichide. Eu am împărțit amestecul de făină în trei părți și am adăugat câte o parte o dată! Am încorporat făina cu ajutorul unei spatule, prin mișcări ample de sus în jos - aș putea spune că secretul unor madeleines pufoase constă și în acest procedeu de amestecare a ingredientelor.
Amestecul rezultat este unul având o consistență cremoasă, care cade de pe spatulă luând forma unei panglici late. Imaginea de mai jos cred că este destul de sugestivă.
Dăm amestecul la frigider timp de 15 minute, timp în care preîncălzim cuptorul la 165°C, cu ventilație.
Pregătim tava pentru madeleines - o tavă specială pe care mai nou o găsim în majoritatea centrelor comerciale. Tava poate fi găsită în varianta metalică (cum este cea pe care am folosit-o eu) sau din silicon. O tavă din silicon nu este necesar să fie tapetată cu unt și făină, însă una metalică da! Așadar ungem tava cu o pensulă înmuiată în unt topit, apoi o tapetăm cu făină.
 După cele 15 minute de stat la frigider, punem compoziția într-un sac à poche și începem să umplem p trei sferturi formele pentru madeleines. 


Dăm tava în cuptorul încins la 165°C timp de 6 minute, după care micșorăm tempratura cuptorului la 145°C și mai lăsăm madeleines la copt pentru încă 6 minute. Se vor auri frumos pe margini, semn că sunt coapte.
Lăsăm madeleines la răcit timp de 5 minute, după care le scoatem din forme dezlipindu-le marginile cu un cuțit cu vărful ascuțit. Le scoatem pe o farfurie întinsă și le lăsăm să se răcească complet, după care le pudrăm cu zahar vanilat!
Acompaniază perfect o ceașcă cu ceai sau cafea!




sâmbătă, 14 septembrie 2013

Beetroot relish - un fel de gem (delicios) de sfeclă roșie


Sfârșitul acestei veri a fost primul în care am ales să îmi umplu singură rafturile cămării. În primul rând pentru că urmează să devin mamă (o mare dorință devenind astfel realitate), și, după ce perioada foarte lungă în care m-am luptat cu grețuri matinale care persistau până în toiul nopții și până la lăsatul dimineții următoare (and so on) au trecut, m-am trezit lovită de ideea că trebuie să umplu cămara, singură! Nu știu de ce, doar familia noastră nu va deveni muuuult mai numeroasă și, oricum, câte murături sau gemuri poate mânca un bebeluș?! Și am pregătit de toate, de la gem de prune, de gutui, la siropuri de soc și afine, ketchup și diverse alte sosuri și până la borcane mari pline cu murături din cele mai variate!
Astăzi reușesc să scriu despre o rețetă pe care am încercat-o zilele trecute - beetroot relish - un fel de gem dulceag din sfeclă roșie! Să vă spun întâi ce este acela relish... Relish este un sos obținut prin coacere, fierbere sau murare din fructe sau legume, folosit în special ca și condiment pentru un fel principal! Este un fel de chutney, dacă sunteți mai familiarizați cu această denumire, la fel de netradițională și de străină pentru noi, românii!
Deși cu greu ajung să testez gusturi noi în această perioadă, acest relish mi-a făcut cu ochiul și nu m-am putut abține, l-am încercat! Rezultatul a fost mai mult decât mulțumitor, gustul dulce-acrișor al noului experiment mi-a plăcut foarte mult chiar și ca atare, fără a condimenta mai mult decât o felie de pâine :)

Ingrediente:
(trei borcane 385g)
un kilogram de sfeclă roșie
două mere mari
coaja de la o lămâie
sucul de la două lămâi
sucul de la o portocală mare
350 g zahăr brun
o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras (opțional)


Dăm pe răzătoarea mare sfecla și merele decojite. Scurgem sucul de lămâi și portocală, adăugăm coaja de lămâie, zahărul și ghimbirul și amestecăm toate ingredientele cu o spatulă. Fierbem amestecul într-o oală, la foc mediu, amestecând din când în când, la fel ca și la dulceață! Este un gem care nu se lipește ușor de fundul oalei, așa că nu e necesar să amestecați încontinuu, dar totuși supravegheați-l îndeaproape!
Procesul de fierbere (la fel ca și cel de preparare) este scurt, durând nu mai mult de o oră și jumătate!
După fierbere, punem relish-ul/gemul în borcane deja sterilizate pe care le punem la păstrare pe raftul cămării sau în frigider!
Așa cum am spus, este delicios pe o felie de pâine de secară sau ia mai bine încercați-l voi și cu niște blue cheese! Vă va da pe spate, asta e clar!






joi, 5 septembrie 2013

Gem de prune


Bine v-am regăsiiiiiiiiiiiiiiit!!!
A trecut atât de mult timp de când nu am mai gătit/fotografiat/scris că începusem să uit cât de bine mă simțeam aici, în micul meu univers! Nicăieri nu e mai bine ca acasă, nu-i așa? Și iată că acum m-am întors! Cu forțe noi, cu mai multă putere de muncă decât în ultimele luni și hotărâtă să nu mai dispar din online următoarea bucată de timp!
Este septembrie deja și declar că niciodată nu mi-a fost mai dragă toamna decât anul acesta! Am așteptat-o cu atâta nerăbdare că nici mie nu îmi vine a crede că n-am mai putut suporta vara! Prea cald anul ăsta, și răcoarea toamnei este binevenită! Că tot este toamnă și sezonul conservelor pentru iarnă este în toi, astăzi vă spun pe scurt cum am făcut gemul de prune - unul dintre preferatele mele!

Ingrediente:
(pentru aproximativ 14 borcane de 375g de gem)
cinci kilograme de prune fără sâmburi
două kilograme de zahăr
zeama de la o lămâie
scorțișoară sau vanilie (opțional)


Am început cu culesul prunelor, cu mânuțele noastre, din prunul care an de an rodește atât de frumos că ne mirăm cum poate... având în vedere că nimeni nu îl bombardează cu îngrășăminte chimice sau îngrijește altfel decât să îi taie crengile uscate și să îi văruiasca trunchiul în sâmbăta Floriilor! Deci, all natural, all bio!
Am spălat bine prunele și le-am tăiat pe jumâtate scoțându-le sâmburii. Acum trebuiesc cântărite! Am pasat jumătățile de prune cu ajutorul robotului de bucătărie și am adăugat zahărul. De regulă obișnuiesc să adaug aproximativ o jumătate de kilogram de zahăr la un kilogram de fruct, însă de data aceasta prunele au fost foarte coapte și dulci, drept pentru care am decis sa adaug doar două kilograme de zahăr la cinci kilograme de prune fără sâmburi! Am stors lămâia și am adăugat sucul amestecului de prune și zahăr! Am fiert gemul la foc mic spre mediu timp de două ore și jumătate! În funcție de tipul oalei (cu diametrul mai mic sau mai mare), timpul de fierbere poate să difere! Așadar, recomand să testați consistența gemului punând o linguriță de gem pe o farfurie. Dăm farfuria la frigider pentru câteva minute, după care o scoatem și înclinăm farfuria. Dacă gemul este foarte lichid și curge, înseamnă că mai necesită fierbere! Dacă însă gemul se lipește de farfurie și stă fix, nemaicurgând, este semn că gemul este gata de pus în borcane!
Borcanele trebuiesc sterilizate înainte de umplere (aici v-am povestit mai multe despre felul în care eu sterilizez borcanele) și închise cu un capac ermetic, apoi așezate cu capacul în jos până la răcire. Gemul fierbinte care ajunge pe capac are rolul de a steriliza și capacul, făcând ca gemul să se păstreze pentru mai mult timp!


Curând vă arăt și ce bunătate de prăjitură am făcut folosind acest gem! 
Până atunci, enjoy the recipe... and the jam :)

P.S. Era să uit de etichetele pe care le-am folosit pentru gem!