Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 aprilie 2013

Prăjitură ”Visul dulce”


Dragi gospodine cititoare ale blogului, sărbătorile pascale se apropie cu pași grăbiți și pe ultima sută de metri toate ne gândim ce să bucătărim! Oare cu ce ne impresionăm musafirii, ce bucate alese ne pot încânta simțurile după lunga perioadă de post? Prăjitura aceasta vine ca un răspuns prompt al tuturor acestor întrebări, este absolut divină. Are bezea, cocos, nuci măcinate, vanilie, cafea, ciocolată ♥ Dumnezeule, acum îmi dau seama ce a creat gustul! Întreaga avalanșă de arome o face deosebită, și vă recomand cu toată încrederea să o încercați de Paște!
Rețeta este de fapt o combinație a două variante (posibil) ale aceleiași prăjituri. O rețetă este din caietul vechi al mamei, iar cealaltă de pe  blogul Mirelei (mulțumesc, Mirela). Am modificat și prima, dar și a doua rețetă și a reieșit ceea ce urmează: un deliciu!

Ingrediente foi:
(pentru o tavă cu dimensiunile 25x35cm)
12 albușuri
o linguriță de sare
200 g zahăr
100 g nucă de cocos răzuită
100 g nucă măcinată
patru inguri de făină alba tip 000

Împărțim ingredientele pe jumătate pentru că urmează să coacem două foi. Așadar, batem spumă tare șase albușuri, împreună cu o jumătate de linguriță de sare. Când spuma este deja formată, începem adăugarea a 100 g de zahăr ploaie. Eu l-am adăugat în trei tranșe. Mixăm la viteză maximă până când spuma stă băț (se poate observa în prima imagine de mai jos).
Tot in imaginea de mai jos observați cât de minunat se descurca mixerul Kitchen Aid în orice situație - n-am văzut bezea bătută mai bine decât cea bătuta cu ajutorul KA!


Adăugăm 50 g nucă de cocos, 50 g nucă măcinată și două linguri de făină și amestecăm ușor, cu mișcări ample de sus în jos până la încorporare. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelăm suprafața compoziției cu un cuțit cu lamă lată.
Coacem foaia în cuptorul încins la 160°C timp de 15-18 minute, sau până când devine arămie.
Lăsăm foaia să se răcească complet, abia apoi dezlipim hârtia de copt!
Procedăm la fel și cu a doua foaie!


Ingrediente cremă de ouă:
8 gălbenușuri
200 g zahăr
50 ml de smântână dulce
două lingurițe de esență de vanilie
250 g unt (recomand untul cu 80% grăsime)

Mixăm gălbenușurile cu zahărul și smântâna până când acestea devin albicioase și zahărul aproape s-a topit. Amestecul este cremos, dar ușor lichid (observați prima din imaginile de mai jos).
Transferăm compoziția într-un vas termorezistent și pregătim crema de ouă pe baie de aburi. Dureaza între 10 și 12 minute până când zahărul se topește și crema se îngroașă și devine densă. Adăugăm esența de vanilie.
Lăsăm crema de ouă să se răcească complet.
Într-un alt vas mixăm untul (la temperatura camerei) până când devine cremos. Apoi, începem să încorporăm crema de ouă răcită complet (repet) lingură cu lingură, până când obținem o cremă fină, la fel ca în a doua imagine de mai jos.


Pentru asamblarea prăjiturii mai folosim:
25 biscuiți (eu am folosit Pălținiș)
un sirop obținut din 100 g zahăr caramelizat stins cu 150 ml cafea tare
100 g ciocolată neagră
25 g unt
50 ml de ulei
biluțe/ornamente ciocolată
fulgi de nucă de cocos

Preparăm siropul astfel: caramelizăm 100 g zahăr, peste care turnăm 150 ml cafea tare. Lăsăm siropul pe foc până când zahărul caramelizat se topește complet. Lăsăm siropul să ajungă la temperatura camerei. 
Topim ciocolata la baie de aburi împreună cu 25 g unt și 50 ml ulei.
Împărțim crema în trei cantități egale.
Peste prima foaie așezăm o treime din crema de ouă, apoi un strat de biscuiți îmbibați în siropul de cafea și zahăr ars. Peste stratul de biscuiți întindem ciocolata topită și dăm prăjitura la congelator pentru 10 minute pentru a ajuta ciocolata să se întărească.
Peste stratul de ciocolată întărită așezăm a doua treime de cremă, după care așezăm a doua foaie. Peste foaia din urmă așezăm ultima treime de cremă și nivelăm suprafața prăjiturii cu un cuțit cu lama lată. În final presărăm nucă de cocos și biluțe de ciocolată.
Dăm prăjitura la frigider preț de 4-5 ore sau chiar peste noapte.


Ponturi:
 Pentru a obține felii perfecte, dați prăjitura la congelator 15 minute înainte de tăiere.
ᴥ Tăiați prăjitura cu un cuțit înmuiat în apă fierbinte după fiecare felie.


Este o prăjitură pe cât de aspectuoasă, pe atât de gustoasă! 
Enjoy it!





joi, 25 aprilie 2013

Chocolate espresso bundt cake


Dragii mei, intenționez să vă ofer în postările care urmează câteva deserturi potrivite pentru masa de Pasti. Da, îmi amintesc de pagina cu deserturi festive creată cu câteva săptămâni în urmă, însă îmi doresc să completez acea pagină cu câteva rețete nou încercate de mine care s-au dovedit a fi un succes! Încep cu acest bundt cake, guguluf, gugelhupf, oricum doriți să-l numim! Nici nu știu cum să încep descrierea acestui desert. Putem începe printr-un exercițiu de imaginație pe care trebuie să îl facem cu ochii închiși, neapărat! Imaginați-vă o ceașcă mare de cafea, cu multă ciocolată și cu un moț de mascarpone dulce! Adăugați arome ca vanilia și caramelul, și apoi transformați ceașca de cafea într-un chec atât de pufos, dar totuși umed, că se topește în gură! Papilele gustative vor zburda de fericire și vor cere mai mult, și mai mult, până la ultima felie! Trebuie să încercați rețeta pentru a vă convinge că nu spun povești nemuritoare!

Ingrediente:
200 g unt
400 g zahăr brun
două ouă
200 ml smântână 12% grăsime
1.8 g cafea instant (un plic)
100 ml apă caldă
o linguriță de esență de vanilie
o linguriță de esență de caramel
200 g făină
60 g cacao neagră
o linguriță de praf de copt
o jumătate de linguriță de sare

Glazură:
200 g mascarpone
150 g zahăr pudră vanilat

Procedăm în felul următor: mixăm untul cu zahărul până când obținem un amestec fin spumos. Adăugăm ouăle și smântâna, continuând să mixăm energic până la incorporare. Dizolvăm cafeaua instant în 100 ml apă caldă și apoi o adăugăm compoziției de bundt cake, împreună cu esența de vanilie și esența de caramel, continuând mixarea. În final, turnăm compoziția astfel formată peste ingredientele solide (fâina, cacaoa, praful de copt și sarea) cernute separat, într-un alt bol mai mare. Amestecăm energic până la încorporarea perfectă a ingredientelor. Amestecul ar trebui să arate cam așa:

Turnăm compoziția în tava de bundt cake tapetată bine cu unt și făină (în cazul în care folosiți o tavă teflonată). Dacă folosiți o tavă din silicon, nu este necesară tapetarea acesteia cu unt și făină.


Dăm tava la cuptorul încins la 180°C pentru 35-40 minute sau până când trece testul scobitorii. După coacere, îl lăsăm în tavă până la răcirea completă, abia apoi îl putem scoate din formă. Nu vă lăsați pradă mirosului sublim de ciocolată și cafea pe care îl emană și nu încercați să scoateți checul din tavă înainte de răcire, se va rupe! 

După scoaterea checului pe platoul de servire putem prepara glazura de mascarpone. Mixăm crema mascarpone energic cu zahăr pudră vanilat până la formarea unei spume și atât, asta e glazura. Pentru un strop de savoare, puteți adăuga și puțină esență de cafea. Eu nu am adăugat însă nimic în plus, gustul a fost unul complet! Îmbrăcăm partea superioară a checului cu glazura de mascarpone și presărăm ciocolată rasă și câteva boabe de cafea! 


Dacă sunteți iubitori de cafea, gustul vă va copleși cu siguranță 



luni, 22 aprilie 2013

Negresă de post


Prima mea negresă de post și primul set de poze de food al lui Cipi! Mamă cât l-am mai stresat cu pozele astea! Am și telecomandă cu declanșator, puteam și singură să îmi fac pozele, însă mi s-a părut mai interesant să ma amuz puțin pe seama lui. La urma urmei, de ce nu :)) ?
După o ședință foto care a durat puțin mai mult decât mă așteptam, după ce am schimbat vreo patru cămăși, că nu mă mulțumea cromatica fotografiilor, după ce i-am explicat lui Cipi ce și unde să apese și după ghidaje peste ghidaje, am reușit să selectez un cadru care mi-a placut, cel de mai sus! Nu mai multe, din păcate! Dar primul pas e întotdeauna cel mai mare și cel mai greu de făcut, iar dacă acesta a fost parcurs cu succes, ce urmează va fi epic, presimt! Deci, vă rooooooog să mă ajutați să îi mulțumesc lui Cipi pentru poză și pentru răbdare, a fost cel mai ascultător fotograf! Să îi mulțumim cu atât mai mult cu cât el urăște atât să facă poze, cât și să i se facă! Mulțumesc, Cip 

Ingrediente:
o banană coaptă bine
300 g zahăr brun
100 ml ulei de floarea soarelui
125 ml lapte de soia
patru lingurițe de oțet de mere
275 g făină
două lingurițe de praf de copt
o linguriță de sare
75 g cacao neagră

Zdrobim banana cu o furculiță până când obținem o pastă fină. În cazul în care folosim o banană mai tare (mai puțin coaptă) folosiți blenderul. Punem piure-ul de banane într-un bol și adăugăm zahărul brun. Mixăm energic, apoi adăugăm uleiul, cele patru linguri de oțet și laptele de soia. Turnăm acest amestec peste restul ingredientelor cernute (fâina, praful de copt, sarea și cacaoa). Amestecăm cu o spatulă până la încorporare și turnăm compoziția pentru negresă într-o tavă cu dimensiunile de 25x35 cm. Mie mi s-a părut ok să folosesc o tavă mai mică pentru coacere, însă prăjitura crește destul de mult și cred că mi-ar fi plăcut mai mult să fi fost puțin mai subțire. Next time, there will be a next time :)
Am nivelat compoziția cu o spatulă și am presărat deasupra bucăți de migdale, mi-am dorit un înveliș crocant! L-am nimerit, migdalele s-au prăjit ușor și au dat un plus de savoare prăjiturii.
Coacem negresa la cuptorul încins la 180 grade Celsius pentru 20-25 minute dacă vă doriți o consistență umedă, sau cinci minute în plus pentru un interior mai pufos. Eu am copt negresa 30 minute fix și a ieșit exact ce vedeți!
Ceea ce m-a uimit cel mai mult la această prăjitură a fost faptul că nu am simțit gustul bananei absolut deloc și nu am sesizat nici o diferență de gust între negresa clasică, cea cu ciocolată și aceasta! Sau doar seamănă izbitor de bine ca și gust! Anyway, ne-a plăcut șa nebunie și urcă în top 10 cele mai bune prăjituri de post, posibil să se lupte pentru locul unu cu checul cu banane!


Sursa rețetei: www.lovefoodeat.com!


miercuri, 10 aprilie 2013

Tarta rustică cu căpșuni și piersici


Încă din clipa în care am fost invitată să particip cu o rețetă la provocarea ”Dulce Românie” din această lună, găzduită de Adina Magda pe blogul ei Cat's Kitchen, știam ce urma să pregătesc! Mă gândeam că tarta asta avea să fie perfectă și m-am mobilizat. Vroiam să cumpăr căpșuni aseară, din Lidl, însă m-am trezit cu rafturile goale în față și mi s-a sugerat respectuos să revin dimineață, când stocul va fi refăcut. Bineînțeles că m-am trezit cu noaptea în cap și azi dimineață am fost clientul căruia î s-a deschis prima dată ușa magazinului! Întotdeauna am respectat regula potrivit căruia ”Cine se scoala de dimineață departe ajunge!”, sau ”doarme mai puțin” sau ”umblă toată ziua”! Ce mai, sunt o matinală și-mi place de mine așa!
Buuuun, fără alte comentarii suplimentare, voi scrie rețeta de tartă, insistând puțin asupra rețetei de crustă pentru tartă, de data asta de post, dar atât de delicioasă!

Ingrediente:
200 g făină (puteță folosi inclusiv făină integrală)
50 g nucă măcinată (nu e obligatorie, însă dă un gust mult mai bun crustei)
120 g margarină vegetală (sau unt dacă nu postiți)
o lingură de zahăr brun
o linguriță rasă de sare
60 ml apă rece

Vreau să inițiez astăzi un mic proiect în cadrul căruia să trec noua mea achiziție, Kitchen Aid, prin cele mai importante teste - vreau să îl testez la aluaturi (dospite și nedospite), blaturi și pandișpanuri, bezea și creme! Bineînțeles că vreau ca și voi să vedeți cât de util este un asemenea produs într-o bucătărie în care se gătește cu adevărat! Și bineînțeles că vreau să vedeți ce muncă de calitate superioară execută! Rapid, sigur și eficient! Eu îl ador 

Astăzi l-am testat la aluat nedospit, crusta pentru tarta cu căpșuni și piersici!
Începem cu atașarea paletei pentru aluaturi (nu folosim cârligul de această dată).
Punem în vasul robotului toate ingredientele solide (făină, nucă, zahăr, sare) și procesăm timp de 10 secunde. Apoi adăugăm margarina rece tăiată cubulețe și procesăm până la formarea unui aluat sfărâmicios, care nu se leagă!

Aluatul se va lega cu apa rece, pe care o adăugăm ușor celorlalte ingrediente. Lăsăm KA să amestece ingredientele până la formarea unei bile de aluat compacte.


Învelim aluatul într-o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră! Rolul frigiderului este de a frăgezi aluatul prin răcire, dar și de a-l face mai ușor de modelat!
În timpul în care aluatul se odihnește la frigider pregătim căpșunile și piersicile. Am tăiat piersicile felii cu grosimea de circa 2mm și căpșunile în sferturi.

Scoatem aluatul de la rece și în întindem cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 5-6mm. Presărăm o lingură de griș în locul unde vor fi așezate fructele. Așezăm feliile de piersici în mijlocul foii, sub formă dreptunghiulară, lăsând marginile foii libere (4-5cm) pentru plierea tartei. Peste feliile de piersici așezăm căpșunile.


Ungem marginile tartei cu puțină miere și presărăm zahăr brun pe toata suprafața tartei (după gust).
Dăm tarta la cuptorul încins la 180°C pentru 25-30 minute. Marginile se vor auri, iar fructele vor face bule la suprafață - semn că fierb!
Aveți mai jos o poză before and after oven :)


Nu mai rămâne decât să o servim cu poftă!


Mulțumesc Adinei pentru invitația la provocarea ”Dulce Românie” din această lună! Și dacă tot sunt la capitolul mulțumiri, mulțumesc echipei de la bucatarie360.ro pentru că l-au ajutat pe Kitchen Aid să își găsească drumul spre casa lui - bucătăria mea :)

vineri, 5 aprilie 2013

Chec cu banane (de post)


Poftă de dulce? Totuși post? Cred că am demonstrat cu fiecare dintre ultimele câteva postări că este posibil să îmbinăm ambele cerințe în același preparat: dulce de post! 
Încă mi se pare surprinzător cum putem obține atâtea preparate delicioase fără a folosi produse de origine animală și, tot încă, experimentez la nesfârșit! Rezultatul a fost mereu satisfăcător, deschizându-mi apetitul pentru alte și alte preparate dulci de post!
Astăzi am gătit chec cu banane, all vegan, all yummy! Încercați-l și veți ști ce vă spun eu aici!

Ingrediente un chec:
(tava folosita are dimensiunile 25x10 cm)
210 g făină albă
o linguriță de bicarbonat de sodiu
o linguriță de praf de copt
trei banane coapte
100 g zahăr brun 
50 g margarină vegetală
50 g picături de ciocolată

În curând vă voi povesti despre ultima mea achiziție, propriul meu agent 007 în bucătărie, un minunat Kitchen Aid pe care l-am visat și l-am îndrăgit mult timp înainte de a-l avea! Astăzi însă îl ador, se potrivește perfect cu bucătăria mea și lucrează cot la cot cu mine, fapt pentru care cred că nu greșesc când îl supranumesc ajutorul meu de nădejde în bucătărie. Face de toate la superlativ, deja a fost testat la fiecare activitate și la concluzia asta am ajuns! Cum să nu-l iubești.
Sarcina lui de astăzi a fost una simplă, să mixeze toate ingredientele de mai sus până la formarea compoziției pentru chec - până și la executarea celei mai simple sarcini se simte o diferență ca de la cer la pământ între lucrul cu un mixer obișnuit și lucrul cu KA. Nu vreau să vă mai spun cum bate albușurile și formează bezeaua - INCREDIBIL! Vă voi demonstra în postările viitoare ce putem face împreună! Stay tuned!

Pentru început se mixează bananele (alegeți unele coapte bine - chiar și cu coaja pătată de puncte maro) tăiate felii până la obținerea unei paste fine. Apoi adăugăm margarina la temperatura camerei și zahărul. Mixăm până la omogenizare. În final încorporăm fâina cernută împreună cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. În compoziția astfel formată adăugăm picăturile de ciocolată și le încorporăm în compoziție cu ajutorul unei spatule.
Turnăm compoziția într-o tavă de chec și dăm tava la cuptorul încins la 180°C. Coacem checul timp de 35-40 minute sau până când trece testul scobitorii!


Îl pudrăm cu zahăr din belșug, sau puteți să-l acoperiți cu glazură de ciocolată neagră (tot de post).
Eu am pus puțină cremă de alune pe o felie... mmm!!! Delicios!



miercuri, 3 aprilie 2013

Mini panettone (de post)


Săptămâna trecută găseam o rețetă de cozonac de post ce părea a fi delicios, pe blogul Claudiei Ilia, dar demult îmi doream să fac și mini-panettone. Ce era să fac? Să fac ambele rețete pe rând sau să dau unui delicios cozonac de post forma de mini-panettone? Nu mai trebuie spus faptul că am ales cea de-a doua variantă. So, panettone it is! Mini panettone! Rețeta a fost perfectă, rezultând un aluat extrem de elastic și ușor de lucrat care s-a transformat perfect într-un panettone pufos cu fulgi de ciocolată și stafide îmbătate în rom alb - un deliciu! Mulțumesc pentru rețetă, Claudia!

Ingrediente:
(6 mini panettone sau unul mare)
500 g făină
7 g drojdie uscată
250 ml lapte de soia
50 g margarină vegetală topită (caldă)
100 g zahăr
esență de vanilie
coajă de lămâie
o linguriță de sare

Umplutura:
50 g picături de ciocolată (de post)
100 g stafide înmuiate în rom alb cu o noapte mai devreme

Am folosit mașina de pâine pentru frământarea aluatului, punând mai întâi ingredientele lichide în cuva mașinii, apoi ingredientele solide. Am setat mașina de pâine pe programul de frământare și dospire și am lăsat mașina să își facă treaba timp de două ore. După trecerea celor două ore, aluatul își dublase volumul și era gata de pus în forme. Dar ce forme să folosesc? Nu aveam în bucătărie unele atât de înalte, așa că am ales să tapetez șase forme ceramice rotunde (diametrul uneia este de aproximativ 7 cm) cu câte o fâșie de carton tare mai înaltă decât forma în sine. 
În interiorul marginii de carton am așezat câte o fâșie de hârtie pentru copt maro, iar fundul formei a fost tapetat cu un cerc din aceeași hârtie de copt maro.
Am împărțit aluatul pentru panettone  în șase bucăți egale în care am încorporat prin împachetare stafidele alcoolizate și picăturile de ciocolată. În final am format câte o bilă din fiecare din cele șase părți de aluat, pe care am așezat-o în forme!
Aluatul se mai lasă să crească în forme cel puțin o oră, după care se unge cu un amestec format din lapte de soia și rom alb (cel în care au fost înmuiate stafidele) și se presară bucățele de migdale.
Se dau la cuptorul încins la 180°C pentru aproximativ 35-40 minute sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul unui mini-panettone iese curată!
Am fost extrem de încântată de acești mini-panettone, gustul a fost minunat, au fost extrem de pufoși, singurul lucru din care ar fi reieșit că avem de-a face cu un preparat de post a fost culoarea destul de alba a miezului - cauzată de lipsa oului din compoziție. Însă asta nu a schimbat cu nimic gustul extrem de delicios al preparatului!
Să vă fie de bine!