Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 4 decembrie 2013

Pain au chocolat


Mi-era dor de croissante făcute în casă... Demult nu mai mâncasem și m-am gândit că nu poate fi moment mai bun să mă ocup de asta acum, cât încă îmi mai permite timpul. Nu-mi mai este ușor să stau în picioare, nu mai reușesc să fiu la fel de activă ca și până acum, însă știu că după venirea bebelușei lucrurile se vor complica puțin și nu voi mai intra în bucătărie la fel de des ca acum. Deci, momentul pentru a lucra cu aluat de croissant ăsta e, ca să nu mai spun că gerul de afară ne îmbie tot mai mult să ne învârtim în jurul cuptorului în căutarea unui miros sublim de iarnă 
După ce am meșterit eu aluatul de croissante am început să ma gândesc că mi-ar plăcea ca aluatul să ascundă ceva mai mult decât foițe aromate cu unt... și degrabă mi-a venit în minte că aș putea completa gustul delicios al croissantului cu puțină ciocolată neagră de calitate, și așa croissantele mele au ieșit micuțe pâinici franțuzești cu ciocolată - pain au chocolat!
Am ales să folosesc rețeta mea veche de aluat pentru croissante și am ales bine, s-a bucurat de reușită ca și până acum.

Ingrediente:
(12 pain au chocolat mari/18 pain au chocolat mici)
385-400g făină de grâu tip 000
12g drojdie uscată
100ml apă călduță
100ml lapte 
60g zahăr
80g unt topit și răcit
o linguriță și jumătate de sare

200g unt gras nesărat (pentru împachetarea aluatului)
picături de ciocolată pentru umplerea pâinicilor

Drojdia se adaugă în apa călduță și se lasă într-un loc ferit de curenți de aer, vreme de 5-10 minute, până când formează bule la suprafață! Amestecăm laptele cu untul, sarea și zahărul, după care adăugăm făina și începem să amestecăm,  circa un minut, după care adăugăm și maiaua (apa călduță cu drojdia)! Framântăm timp de 15 minute, până când obținem un aluat elastic, compact! Lăsăm aluatul la dospit o oră, până când acesta își dublează volumul, într-un loc cald, ferit de curenți de aer - puteți alege cuptorul încălzit la 30⁰C cu ventilație!

Voi relua modalitatea de preparare a aluatului pentru croissante detaliată aici.
 Dupa dospirea aluatului, intindem o foaie dreptunghiulara de circa 30 cm latime si 45 cm lungime, peste care intindem untul moale (nu topit!!!), lasand libere marginile aluatului (circa 3 cm)!


Împachetăm aluatul în trei, pe lățime (pașii ① și ②). Întoarcem aluatul cu latura scurtă pe orizontală și îl întindem cu sucitorul, dându-i forma și mărimea inițială - 30x45cm (pasul ③) ! Din nou împachetăm aluatul în trei, pe lățime (pasul ④), îl învelim cu folie alimentară și îl dăm la frigider pentru o oră (pasul ⑤)! După o oră la frigider, aluatul aproape și-a dublat volumul (vezi imaginea cu numărul ⑥).


Repetăm pașii ②, ③, ④ și ⑤, după care dăm aluatul înfoliat la frigider pentru încă o oră! 
După cea de-a doua oră la frigider, scoatem aluatul și îl mai împachetăm pentru ultima dată, repetând pașii ②, ③, ④ și ⑤! Dăm aluatul la frigider pentru ultima oră!
Scoatem aluatul de la frigider și îl întindem în forma și dimensiunea inițială (30x45cm)! Cu ajutorul unui cuțit pentru pizza, tăiem aluatul în 12 dreptunghiuri de dimensiuni egale (pentru niște pâinici mai mici puteți tăia aluatul în 16 dreptunghiuri de dimensiuni egale)! Presărăm fulgii de ciocolată la un centimetru de una dintre laturile mici ale fășiei dreptunghiulare și rulăm fiecare fâșie pe lățime, obtinand astfel pâinicile!


Așezăm pâinicile în tava tapetată cu hârtie de copt lăsând o distanță de 5-6 cm între ele (vor crește mult și e necesar să aibă fiecare locul ei, pentru a nu se lipi). Acoperim tava cu pâinicile cu folie alimentară și o așezăm într-un loc cald pentru 60-90 minute, la dospit.
După cele 90 minute, pâinicile se dau ung cu un ou bătut cu două linguri de lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 160⁰C cu ventilație pentru 25-30 minute.


Le consumăm calde, cu lapte sau cafea alături!
Sunt atât de bune... nici nu se compară cu cele pe care le-am mai cumpărat uneori din magazine.
Vedeți si voi secțiunea - foițe-foițe pufoase cu o aromă magică de unt, completată de gustul dulce amărui al ciocolatei - oh, yummylicious!!!




10 comentarii:

  1. Oh, iubesc „painicile” astea, dar intotdeauna mi s/au parut complicat de facut, desi pare asa de usor aici, la tine pe blog :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kadia, nu sunt greu de facut, dar timpul de asteptare e mai lung! In final, sa stii ca merita :)
      Pupicei

      Ștergere
  2. Da..arata de vis si sunt sigura ca sunt de mii de ori mai bune decat cele de cumparar..dar atata timp la feigider...si iar si iar..ufff..trebuie sa imi fac curaj si sa incerc..arata prea bine:p

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe,trebuie sa incerc reteta !:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cantitatile sunt aceleasi ca la reteta de croissante, doar ca sunt exprimate in unitati de masura romanesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Unitatea de masura cup a dat ceva batai de cap cititorilor mei si am decis sa cantaresc ingredientele!

      Ștergere
  5. Pot sa le fac cu aluat fraged din comert?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va fi acelasi lucru, dar da! Puteti incerca! :)

      Ștergere
  6. Le-am facut azi, nu am avut ciocolata neagra, asa ca am pus nutella, este suuuuper bun!

    RăspundețiȘtergere