Faceți căutări pe acest blog

luni, 9 decembrie 2013

Lamingtons - Prăjitură tăvălită pe românește


No de prăjitura asta tăvălită chiar îmi era dor! Mama o făcea cu precădere în preajma Crăciunului și ne lingeam degetele după fiecare îmbucătură! 
În urmă cu mulți ani, pe când nici nu visam la o tavă de cupcakes (că nu se găsea așa ceva în grozavele noastre magazine) am ajuns chiar eu să pregătesc Lamingtons - mini bucățele ciocolătoase învelite cu nucă de cocos din belșug - pentru mesele de Revelion sub forma unor prăjiturele cu răvașe! Faptul că se servesc individual m-a determinat să pun răvașele învelite în folie de aluminiu în fiecare pătrățel de ciocolată! Oh, da! Erau o încântare! Nu doar prăjiturelele, dar și răvașele :) Pe măsură ce în magazinele românești au început să apară tăvi de cupcakes, prăjiturelele cu răvașe pregătite cu sfințenie cu ocazia fiecărui Revelion (ca o modalitate de distracție doar) au luat forma cupcake-urilor cu răvașe, uitând astfel de rețeta mamei de Lamingtons... Ce păcat... căci este într-adevăr o prăjitură delicioasă... bucăți de pandișpan pufos cu unt și vanilie învelite cu o glazură clasică de ciocolată (pe care cu siguranță o voi reface și pentru alte rețete pentru că mi-a plăcut la nebunie) și încărcate de un strat generos de nucă de cocos rasă.

Ingrediente pandișpan:
(pentru o tavă cu dimensiunile 30x25cm)
7 ouă
250 g zahăr
esență de vanilie
coajă rasă de lămâie/portocală (opțional)
100 g unt topit și răcit
225 g făină
o linguriță de praf de copt

Ingrediente glazură:
125 g unt
100 ml apă
300-400 g zahăr pudră (după gust)
100-130 g cacao neagră (după gust)

250 g fulgi de nucă de cocos

Modalitate de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180˚C.
Mixăm ouăle cu zahărul până când acestea își dublează volumul și își deschid culoarea. Adăugăm esența de vanilie, coaja rasă de lămâie/portocală, apoi untul topit și răcit mixând în continuare. Cernem făina și praful de copt într-un bol în care adăugăm amestecul de ouă, zahăr și arome. Amestecăm totul cu o spatulă, cu mișcări ample de sus în jos până când toate ingredientele sunt perfect încorporate. Amestecul este unul aerat, moale. Turnăm amestecul în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm tava la cuptorul încins pentru 25-30 minute.

După coacere, lăsăm pandișpanul să se răcească complet în tavă. Complet răcit, pandișpanul se taie pe jumătate pe orizontală, dacă doriți. Puteți totuși să nu tăiați și umple pandișpanul, lăsându-l întreg, fără stratul de ciocolată din mijloc.

Pentru glazură, punem untul și apa la topit și lăsăm amestecul să se înfierbânte (nu să fiarbă), apoi adăugăm zahărul pudră și cacaoa cernute în prealabil. Păstrăm glazura pe foc și amestecăm energic cu un tel până când amestecul începe să fiarbă (este suficient să apară primele bule de fierbere pe marginea cratiței pentru ca glazura să fie gata).

Umplem pandișpanul cu aproximativ un sfert din cantitatea de glazură (dacă ați ales să umpleți pandișpanul la fel cum am făcut eu) și dăm pandișpanul la frigider pentru 20-30 minute.

Tăiem pandișpanul răcit în felii pătrate cu latura de 4-5 cm, pe care le dăm prin glazură și apoi prin fulgi de cocos. Dacă glazura începe să se răcească și vi se pare că feliile de pandișpan devin greu de îmbrăcat, glazura poate fi reîncălzită la foc mic, însă fără să fiarbă.


Așezam bucățile de Lamingtons într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm la rece 20-30 minute, cât să se întărească glazura, iar fulgii de cocos să rămână fixați de glazură.  


Sper să vă placă, pe noi ne încântă de fiecare dată!


11 comentarii: