Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 mai 2013

Sirop din flori de soc, lămâie și vanilie


V-am oferit zilele trecute o rețetă (mai degrabă modalitate) de pastrare a cojii de lămâie! Dacă v-ați întrebat ce am facut cu lămâile dezbrăcate de coajă, păi aflați acum că am făcut cinci litri de socată și.... 
ta-dam!!!

sirop din flori de soc, lămâie și vanilie.

La sugestia unei prietene dragi am încercat acest sirop, îndrăgostită iremediabil de socată și convinsă de faptul că acest sirop se poate păstra până la șase luni în cămara cu bunătăți, și chiar mai mult timp, dacă este păstrat la congelator! Rețeta este a Ioanei și îi mulțumesc și aici, în mod public, pentru idee și rețetă! Siropul ăsta mi-a depășit toate așteptările, combinația de flori de soc, lămâie și vanilie este absolut divină! Ceea ce mă bucură cel mai mult este, așa cum am precizat și mai sus, faptul că siropul poate fi păstrat vreme îndelungată și ne putem bucura de un pahar răcoritor de sirop și la iarnă, spre exemplu! 
Acest sirop face parte din categoria inaugurată cu câteva zile în urmă, și anume ”Din cămara mea - 100% natural”. Oricând veți vedea acea mică ștampilă pe fotografia preparatului, veți știi semnificația ei :)

Ingrediente:
(un litru de sirop)
doi litri de apă plată
1300 g zahăr
două lămâi decojite, tăiate pe sferturi
o lingură de coajă de lămâie
un baton de vanilie tăiat pe jumătate
30 flori de soc

Într-o oală încăpătoare punem la fiert cei doi litri de apă împreună cu zahărul, lămâile, coaja de lămâie și batonul de vanilie. Lăsăm amestecul la fiert (pe foc mic spre mediu) până când lichidul scade pe jumătate. La mine a durat aproximativ două ore până când lichidul a scăzut și s-a îngroșat puțin. Nu are chiar consistența mierii, dar pe aproape! După fierbere, când siropul de zahăr este încă fierbinte adăugăm florile de soc trecute printr-un jet de apă în prealabil.


Amestecăm cu o spatulă până când florile de soc sunt bine înmuiate în siropul de zahăr. Lăsăm siropul la macerat peste noapte, după care îl strecurăm printr-o sită tapetată cu puțin tifon (pentru a ne asigura că toate impuritățile rămân în sită). Îl transferăm în sticle, împreună cu batonul de vanilie care a fiert împreună cu celelalte ingrediente și două-trei felii subțiri de coajă de lămâie. Închidem sticlele cu dopuri ermetice și păstrăm siropul la loc ferit de lumină și căldură (recomandabil este frigiderul sau cămara).
Se păstrează până la șase luni în cămară/frigider sau mai mult dacă este congelat.
Pentru că acesta este un sirop concentrat, se diluează în apă (plată sau minerală) astfel: la o parte de sirop se adaugă cinci părți de apă. Se poate servi cu felii de lămâie extra, mentă, gheață!
Și-acum haideți să ne bucurăm de roadele  toamnei , ăăă... adică primăverii :)






20 de comentarii:

  1. promit sa incerc.suna bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna diana, din pacate, cantitatea enorma de zahar rafinat strica farmecul natural al produsului. Orice e rafinat nu mai are legatura cu naturalul. Poate gasim alt indulcitor care sa se pastreze asa o lunga perioada de timp. Sirop de agave sau artar organice? merita incercat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ce zici si in mare parte ai dreptate! Am incercat anul trecut sa fac sirop de zmeura folosind sirop de artar ca si indulcitor si din pacate nu s-a pastrat... Dupa o saptamana deja avea gust acru (desi l-am fiert cam doua ore si am inchis sticlele bine, au fost sterilizate etc) si mi-am promis ca nu il mai adaug altor retete de siropuri. Pe langa faptul ca siropul de artar costa o gramada de bani, n-am fost deloc incantata de rezultat, deci nu l-am mai folosit! Ca sa nu mai spun ca schimba radical gustul si aroma siropului.
      100% natural se referă in general la modul de obtinere si de pastrare a produselor ale caror retete le prezint, dar si la faptul ca nu folosesc arome/indulcitori/conservanti/alte prafuri dubioase din comert. Sper ca si cititorii mei sa inteleaga asta!
      Pentru aceasta reteta, astazi mai fac o cantitate si voi folosi zahar brut, sunt curioasa sa vad cum va iesi :)
      Multumesc pentru mesaj, iti doresc o zi frumoasa!

      Ștergere
    2. Poate zaharul brun ar fi o solutie buna! Eu il folosesc la dulceata ca siropuri nu prea fac si sunt tare multumita de rezultat. . Asta al tau arata minunat iar pozele sunt spendide, draga mea tiza. O zi frumoasa.

      Ștergere
  3. inteleg ce spui, multumesc de raspuns si spor la treaba!
    pozele sunt superbe

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat!!! Imi place socul si sunt sigura ca este delicios siropul tau!

    RăspundețiȘtergere
  6. Super grozav siropul, l-as savura cu placere intr-un pahar asa frumos decorat ca al tau.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumoase sunt pozele !!!!
    Si eu vreau sa fac zilele astea sirop de soc , insa mai mult ca anul trecut caci imediat am ramas fara el !! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. I have read so many content about the blogger lovers but this article is truly a fastidious post, keep it up.


    my web-site :: cialis

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,
    Azi m-am hotarat sa incerc si eu aceasta reteta. Problema mea este ca, locuind intr-un oras mic, nu am gasit baton de vanilie, iar in loc, am pus esenta de vanilie si 2 plicuri de zahar vanilat. Stiu ca aici se duce acel 100% natural, dar m-a incantat ideea de vanilie. Sper ca nu este o problema, si nu ii voi schima consistenta. Mai ales, sper sa nu cumva sa fermenteze. Este prima data cand fac sirop. Orice fel de sirop. Sper sa fiu incantata de rezultat.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca nu va fi foarte persistenta aroma vaniliei, insa asta nu impiedica siropul sa fie excelent!
      Astept cu nerabdare sa ne spui cum a iesit!
      O duminica frumoasa!

      Ștergere
    2. Este o minunatie!! Intr-adevar, nu este foarte persistenta aroma vaniliei, insa, din punctul meu de vedere este exact cat trebuie. Ma bucur enorm ca am gasit aceasta reteta. Iti voi urmari blogul mai des. Fiind primul meu sirop am dat cate putin tuturor apropiatilor. I-am cucerit definitiv :)
      Multumesc foarte mult.

      Ștergere
  10. Foarte foarte interesant articolul, sa stii ca echipei de la http://www.fancumparaturi.ro/ i-a placut articolul tau si iti va sustine blog-ul intotdeauna, iti multumim !

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata grozav! Iti multumesc pentru reteta.

    P.S. Fotografiile sunt foarte reusite.

    RăspundețiȘtergere
  12. Diana sper ca esti bine. Imi e dor de postarile tale.te pup

    RăspundețiȘtergere
  13. O să îl încerc și eu, știu un cocktail delicios cu sirop din flori de soc :)

    RăspundețiȘtergere