Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 aprilie 2013

Prăjitură ”Visul dulce”


Dragi gospodine cititoare ale blogului, sărbătorile pascale se apropie cu pași grăbiți și pe ultima sută de metri toate ne gândim ce să bucătărim! Oare cu ce ne impresionăm musafirii, ce bucate alese ne pot încânta simțurile după lunga perioadă de post? Prăjitura aceasta vine ca un răspuns prompt al tuturor acestor întrebări, este absolut divină. Are bezea, cocos, nuci măcinate, vanilie, cafea, ciocolată ♥ Dumnezeule, acum îmi dau seama ce a creat gustul! Întreaga avalanșă de arome o face deosebită, și vă recomand cu toată încrederea să o încercați de Paște!
Rețeta este de fapt o combinație a două variante (posibil) ale aceleiași prăjituri. O rețetă este din caietul vechi al mamei, iar cealaltă de pe  blogul Mirelei (mulțumesc, Mirela). Am modificat și prima, dar și a doua rețetă și a reieșit ceea ce urmează: un deliciu!

Ingrediente foi:
(pentru o tavă cu dimensiunile 25x35cm)
12 albușuri
o linguriță de sare
200 g zahăr
100 g nucă de cocos răzuită
100 g nucă măcinată
patru inguri de făină alba tip 000

Împărțim ingredientele pe jumătate pentru că urmează să coacem două foi. Așadar, batem spumă tare șase albușuri, împreună cu o jumătate de linguriță de sare. Când spuma este deja formată, începem adăugarea a 100 g de zahăr ploaie. Eu l-am adăugat în trei tranșe. Mixăm la viteză maximă până când spuma stă băț (se poate observa în prima imagine de mai jos).
Tot in imaginea de mai jos observați cât de minunat se descurca mixerul Kitchen Aid în orice situație - n-am văzut bezea bătută mai bine decât cea bătuta cu ajutorul KA!


Adăugăm 50 g nucă de cocos, 50 g nucă măcinată și două linguri de făină și amestecăm ușor, cu mișcări ample de sus în jos până la încorporare. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelăm suprafața compoziției cu un cuțit cu lamă lată.
Coacem foaia în cuptorul încins la 160°C timp de 15-18 minute, sau până când devine arămie.
Lăsăm foaia să se răcească complet, abia apoi dezlipim hârtia de copt!
Procedăm la fel și cu a doua foaie!


Ingrediente cremă de ouă:
8 gălbenușuri
200 g zahăr
50 ml de smântână dulce
două lingurițe de esență de vanilie
250 g unt (recomand untul cu 80% grăsime)

Mixăm gălbenușurile cu zahărul și smântâna până când acestea devin albicioase și zahărul aproape s-a topit. Amestecul este cremos, dar ușor lichid (observați prima din imaginile de mai jos).
Transferăm compoziția într-un vas termorezistent și pregătim crema de ouă pe baie de aburi. Dureaza între 10 și 12 minute până când zahărul se topește și crema se îngroașă și devine densă. Adăugăm esența de vanilie.
Lăsăm crema de ouă să se răcească complet.
Într-un alt vas mixăm untul (la temperatura camerei) până când devine cremos. Apoi, începem să încorporăm crema de ouă răcită complet (repet) lingură cu lingură, până când obținem o cremă fină, la fel ca în a doua imagine de mai jos.


Pentru asamblarea prăjiturii mai folosim:
25 biscuiți (eu am folosit Pălținiș)
un sirop obținut din 100 g zahăr caramelizat stins cu 150 ml cafea tare
100 g ciocolată neagră
25 g unt
50 ml de ulei
biluțe/ornamente ciocolată
fulgi de nucă de cocos

Preparăm siropul astfel: caramelizăm 100 g zahăr, peste care turnăm 150 ml cafea tare. Lăsăm siropul pe foc până când zahărul caramelizat se topește complet. Lăsăm siropul să ajungă la temperatura camerei. 
Topim ciocolata la baie de aburi împreună cu 25 g unt și 50 ml ulei.
Împărțim crema în trei cantități egale.
Peste prima foaie așezăm o treime din crema de ouă, apoi un strat de biscuiți îmbibați în siropul de cafea și zahăr ars. Peste stratul de biscuiți întindem ciocolata topită și dăm prăjitura la congelator pentru 10 minute pentru a ajuta ciocolata să se întărească.
Peste stratul de ciocolată întărită așezăm a doua treime de cremă, după care așezăm a doua foaie. Peste foaia din urmă așezăm ultima treime de cremă și nivelăm suprafața prăjiturii cu un cuțit cu lama lată. În final presărăm nucă de cocos și biluțe de ciocolată.
Dăm prăjitura la frigider preț de 4-5 ore sau chiar peste noapte.


Ponturi:
 Pentru a obține felii perfecte, dați prăjitura la congelator 15 minute înainte de tăiere.
ᴥ Tăiați prăjitura cu un cuțit înmuiat în apă fierbinte după fiecare felie.


Este o prăjitură pe cât de aspectuoasă, pe atât de gustoasă! 
Enjoy it!





21 de comentarii:

  1. Minunat din nou!! Draga mea, pozele tale mereu ma lasa cu gura apa. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Sa-mi spui cum ti-a placut, Cristina!
      Te pup :*

      Ștergere
  3. Arata pur si simplu..grozav!!!Yumyy

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-ti place, Haplea! E si foarte buna :)

      Ștergere
  4. Ooo si inca ce vis minunat! Un deliciu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Chiar un vis minunat de dulce ♥
      Pupici, Alina!

      Ștergere
  5. Ai creat o prajitura de vis, intr-adevar! :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. MMm ce bine arata!! Am ochit si eu prajitura la Mirela, are prajituri divineEE!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa, foarte multe retete faine! Voi mai incerca din retetele ei!
      Pupici

      Ștergere
  7. Minunate,fur reteta!Hristos a înviat!Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat! :)
      Ai incercat reteta, draga mea? Sper ca v-a placut!
      Pupici

      Ștergere
  8. Un Paste fericit iti doresc draga mea! Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel, Cristina!
      Hristos a inviat!

      Ștergere
  9. Sarbatori fericite ! :) Deliciu prajitura ta ! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt prajitura e cam a ta :P
      Te pup si-ti multumesc, Mirela!

      Ștergere
  10. Prajitura ta chiar ca arata de vis. Sarbatori fericite draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Timea! Hristos a inviat!
      Te pup si te imbratisez!

      Ștergere
  11. Ce bine arata!!!!! Sigur iti fur reteta de Craciun!

    RăspundețiȘtergere