Faceți căutări pe acest blog

vineri, 22 martie 2013

Tort cu pere (de post)


A început postul Paștelui. Îmi doresc să vă întâmpin cu rețete potrivite care să facă din această perioadă de șapte săptămâni de post una în care alegerile culinare nu vă vor îngreuna perioada de pioșenie. Este firesc ca în aceste săptămâni să ne gândim mai mult la beneficiile pe care postul le aduce sufletului nostru, și să nu fim preocupați de ceea ce punem pe masă! Postul nu se dorește a fi doar o perioadă în care selectăm cu grijă alimentele introduse în meniul zilnic, ci o perioadă de reflecție asupra noastră, asupra comportamentului nostru, asupra greșelilor noastre... o perioadă de înțelegere a noțiunii de bun! Aceasta, cred eu, este adevărata însemnătate a postului! 
Alegerile culinare din această perioadă sunt și mai ușor de făcut astăzi, când există înlocuitori pentru fiecare produs de origine animală cuprins (de regulă) în regimul nostru de zi cu zi! În una dintre postările trecute v-am îndrumat spre postarea lui Andie de la Andie's veggies, în care a cuprins mai toți înlocuitorii pentru ouă și lactate în bucătăria vegană - vă va fi foarte de ajutor să cunoașteți cu ce se pot înlocui ouăle și produsele lactate în preparatele vegane/de post.

Toate acestea fiind spuse, am pregătit un tort vegan, cu pere aromate și gust de toamnă, ce-i drept, însă  totodată în ton cu vremea mohorâtă de afară! Oare ce să facem ca să vină odată primăvara?! Văd că florile nu ajută :( 

Ingrediente blaturi:
250 g făină
250 g zahăr
două lingurițe de praf de copt
1/2 linguriță de sare
100 ml ulei
150 ml lapte de soia
50 ml suc de portocale
o linguriță de esență de vanilie
două lingurițe de coajă de lămâie

Pentru început cernem făină împreună cu sarea și praful ce copt. Amestecăm zahărul cu uleiul și sucul de portocale, laptele de soia, coaja de lămâie și esența de vanilie până la încorporarea perfectă, după care turnăm amestecul peste făină&co. Mixăm până la încorporare și împărțim compoziția în două forme de copt rotunde tapetate cu hărtie de copt (eu am folosit două forme cu diametrul de 12cm - pentru o formă cu un diametru mai mare măriți cantitatea de ingrediente). Deasupra fiecărui blat presărăm nuci tăiate!


Coacem blaturile în cuptorul încins la 180°C pentru 15-17 minute sau până când capătă o frumoasă culoare aurie și o scobitoare introdusă în mijlocul blatului iese curată!


Lăsăm blaturile să se răcească complet!
Pregătim un compot de pere folosind: 
150 ml apă
o pară mare (curățată și feliată)
100 g de zahăr brun (sau după gust)
o steluță de anason

Lăsăm și compotul să se răcească complet, după care zdrobim bucatile de para, rezultând astfel un piure fin!
Hidratăm gelatina (3 grame) pentru 15 minute în 25 ml apă, la baie de aburi, după care o adăugăm piureului de pere. În final, încorporăm piureul de pere în 150 ml frișcă vegetală bătută și umplem blaturile cu crema astfel obținută, folosind și un inel detașabil.
Se lasă tortul la rece cel puțin patru ore, astfel încât crema să se întărească. După cele patru ore, îndepărtăm înelul detașabil și îmbrăcăm tortul în frișcă vegetală (eu folosesc Creme patisserie de la Meggle).
Ornăm tortul cu chipsuri de pere (felii subțiri de pere uscate la 60°C pentru patru ore) și forme de pere obținute din ciocolată topită și nuci presărate.


Poftă mare!


11 comentarii:

  1. Cata dreptate ai in legatura cu postul, Diana! Iar cu pozele si reteta...m-ai lasat (din nou) fara cuvinte...E wow!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Earthling, we come in pears! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata minunat. Festiv si elegant, numai bun pentru masa de Paste, nu ai spune ca e un desert de post. :) Dar ce bine e sa te bucuri de frumos oricand, nu doar in zilele de sarbatoare!

    RăspundețiȘtergere
  4. o frumusete ... o bunatateeeee!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Senzational tort!! Felicitari Diana ;) Despre post ai spus cum se putea mai bine, ar fi bine ca fiecare din noi sa poata face asta :) Iti doresc un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum mi-am dat seama de ce am tot ascuns un borcan mare cu conpot de pere!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Scuze, am citit de 5 ori reteta si tot nu vad sa se mentioneze nicaieri din cate pere se face piureul. Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ingredientele pentru compot am enumerat o para mare! Insa puteti folosi, dupa gust, mai multe!

      Ștergere
    2. Corect si multumesc - intrebarea era, de fapt, despre piure :) Oricum, super rețetă - o încerc în seara asta :)

      Ștergere