Faceți căutări pe acest blog

marți, 12 martie 2013

Pavlova cu ciocolată


Blogul meu s-a născut din pasiunea de a găti și de a prezenta într-un mod plăcut ochiului preparatele gătite! Apoi a intervenit fotografia, ca și activitate conexă, dar acum nelipsită din viața mea! Blogul mi-a captat 90% din timpul liber de care dispuneam și am devenit eu dependentă de el, de a scrie, de a fotografia, de a încerca rețete noi! Apoi am pășit ușor timid în spațiul online, unde am ”cunoscut” (cu cele mai mari și evidente ghilimele de rigoare) oameni de care mă lega aparent aceeași pasiune! Nu au întârziat să apară aprecieri, sfaturi, critici, dar nici dezamăgiri de-a lungul timpului... De multe ori am vrut să renunț să mai scriu, să mai fotografiez, să mai postez! M-am simțit neașteptat de afectată de unele impresii și injurii aduse mie și muncii mele... am căzut... dar m-am ridicat! Pentru că mi-am imaginat cum va fi viața mea fără toată această lume... fără blog, fără încercarea unor preparate culinare noi, fără aranjarea unui cadru pentru fotografii, fără suspansul dinaintea introducerii cardului foto în laptop, fără prelucrarea fotografiilor de care mă simt mulțumită! Ar fi anostă... ar fi lipsită de sens! Pentru că, rolul primordial al blogului a fost și este încă să mă completeze, să mă umple de încântare și emoții, să-mi aducă bucurii! Bucurii care nu pot fi eclipsate de nicio întâmplare urâtă și nicio acuză fondată sau nefondată! Blogul încă există pentru că este o parte importantă din viața mea și pentru că am susținut mereu că atâta vreme cât pasiunea pentru bucătărie și fotografie există, blogul meu va primi atenția cuvenită! Nu este relevant pentru mine faptul că doi sau douăzeci sau două sute de oameni nu îmi apreciază munca și întreg spațiul virtual! Este important faptul că oamenii dragi mie, care mă cunosc (fără nici un fel de ghilimele) și mă respectă, îmi apreciază munca și mă citesc cu drag, cunoscând foarte bine cât de importantă este aceasta mică parte din viața mea - blogul!
Am vrut să subliniez asta - acum, aici!

Acestea fiind spuse, trecem mai departe la scrierea rețetei pentru Pavlova cu ciocolată, cu ale cărei fotografii v-am amăgit de câteva zile pe Facebook!
La fel de delicioasă ca și prima pavlova încercată de mine cu vreun an în urmă, aceasta ne-a adus același zâmbet de mulțumire pe chip (n-aș spune zâmbet tâmp :P) pe care numai o bucată generoasă de ciocolată o poate face! And it was awesome!

Ingrediente:
(pentru două bucăți ce urmează a fi suprapuse)
4 albușuri (aproximativ 120g)
200 g zahăr tos
o linguriță de sare
un vârf de linguriță de cream of tartar
o lingură de amidon
o lingură de oțet de mere
trei linguri de cacao neagră 
50 g ciocolată rasă fin

Începem cu preîncălzirea cuptorului la temperatura de 180°C. Apoi începem să batem spumă albușurile de ou aflate la temperatura camerei. Când spuma începe să se formeze, adaugăm zahărul tos. Nu adăugăm tot zahărul deodată, ci treptat, lingură cu lingură. Din momentul în care am adăugat ultima lingură de zahăr, mixăm la viteză mare cel puțin cinci minute, până când mixerul lasă urme în spuma lucioasă, deci spuma este (cum s-ar spune) băț! Acum este momentul să adaugăm o lingură rasă de amidon alimentar (de tipul Gustin de la Dr. Oetker) și o lingură de oțet de mere. Amestecăm totul încă un minut, având grijă ca toată compoziția să fie mixată bine și ingredientele omogenizate!
În final, adăugăm cele trei linguri de cacao, cernută în prealabil, și ciocolata rasă, amestecând ușor cu o spatulă, cu mișcări ample și circulare, de sus în jos, până la încorporare!

Împărțim compoziția în două părți (eu am împărțit-o cam 60% și 40%) pe care le turnăm în tava tapetată cu hârtie de copt, dându-le o formă rotundă, însă diametru diferit. Prima bezea avea cam 25cm diametru, iar a doua aproximativ 20cm diametru.

Dăm tava la cuptorul încins și, în momentul introducerii în cuptor, micșorăm temperatura cuptorului la 140°C și lăsăm pavlova la copt aproximativ 60-85 minute, până când capătă o ușoară tentă aramie și este tare la atingere. Atenție (!!!) să nu o lasati prea mult, dacă se arde devine amară! Mai bine verificați din 10 în 10 minute, după primele 30 minute! După ce constatăm că este coaptă, oprim cuptorul, deschidem ușa acestuia și lăsăm Pavlova să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă!

O ornăm cu frișcă, pepene galben, căpșuni, ciocolată topită etc etc. 
You'll love it! You'll just love it!







14 comentarii:

  1. Frumoase cuvinte. Diana nu renunta la aceste pasiuni care iti fac viata mai frumoasa, care iti umple sufletul de bucurie si iti face ca inima sa tresalte la fiecare emotie. Ar fi pacat sa renunti la ceva ce iti aduce aceea bucatica de fericire, de care noi toti avem nevoie in fiecare zi, mai ales atunci cand este facut din pasiune si din dragoste. La cat mai multe postari in "aceasta mică parte din viața ta - blogul!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Am bifat deja "eat chocolate" de pe lista azi. Yeeeey! Acum tre' sa fac Pavlova. :) Mmm, unde gasesc cream of tartar?
    Felicitari pentru blogulet, eu te citesc mereu cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata descriere! Minunata Pavlova ta! musai sa o incerc si eu, desi am mai avut tentative...esuate! te pup cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelenta !!! Delicioos de bine arataaaaa!!!!!...vreau si euu...
    ♥ Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata minunat si delicios! Cat despre munca ta: nota 20 si sa nu renunti niciodata la ceea ce faci atat de frumos cu atata pasiune. Te pup fata frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  6. De vreo saptamana tot zic ca fac Pavlova cu ciocolata, dar nu am mai apucat. Acum ca am vazut minunatia ta m-am hotarat, maine fac si eu. Ma duc sa scot albusurile de la congelator. :)
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. la mine este motto-ul zilei "eat chocolate"...

    RăspundețiȘtergere
  8. Pavlova e desertul meu preferat si pana acum am facut de foarte multe ori, in fel si chip dar niciodata cu ciocolata. Voi incerca cu siguranta si aceasta varianta care nu poate fi decat delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Spre rusinea mea pot spune ca nu am facut niciodata pavlova si tare mi-e teama s-o incerc . De ce oare nu stiu !!! :((( Tie ti-a iesit minunat si sunt sigura ca a fost un deliciu !!!
    PS.Niciodata sa nu renunti la ceea ce-ti place sa faci si la ceea ce te face sa te simti atat de minunat.Restul nu mai conteaza !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Diana, blogul tau e minunat!! Continua sa muncesti pentru pasiunea ta, ca pana acum ai facut-o foarte bine! De pavlova...ce sa zic, arata de milioane!! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu ciocolata?
    Este o nebunie,vreau si eu!:)

    RăspundețiȘtergere
  12. o postare perfecta, ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere