Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 februarie 2013

Tochitură ardelenească

”...se ștersese pe frunte de sudoare și intră în tindă. Unul câte unul, copiii intrară în tinda casei. Se înserase bine și de pe vatră focul arunca până departe o fâșie roșie de lumină, făcând să strălucească bătătura. 
Cât ieșeau din iarnă și până aproape de Sfântul Niculaie, Moromeții mâncau în tindă la o masă joasă și rotundă, așezați în jurul ei pe niște scăunele cât palma. Fără să se știe când, copiii se așezaseră cu vremea unul lângă altul, după fire și neam. (...) Moromete stătea parcă deasupra tuturor. Locul lui era pragul celei de-a doua odăi, de pe care el stăpânea cu privirea pe fiecare. Toți ceilalți stăteau umăr lângă umăr, inghesuiți, masa fiind prea mică. Moromete n-o mai schimbase de pe vremea primei lui căsătorii, deși numărul copiilor crescuse. El ședea bine pe pragul lui, putea să se miște în voie și de altfel nimănui nu-i trecuse prin cap că ar fi bine să se schimbe masa aceea joasă și plină de arsurile de la tigaie. (...) Toți lăsară ochii în jos și se făcu tăcere. Catrina schimbă strachina, turnă al doilea fel de mâncare, laptele fiert. Moromete luă două felii de mămăligă și le puse în strachina plină. În aceeași clipă, vreo șase linguri se îndreptară spre mijlocul mesei și începuseră să dumice mămăliga din strachină...”

Ingrediente:
500 g pulpă de porc
o jumătate de lingură de untură
o ceapă mare
două lingurițe de boia de ardei dulce
un ardei capia roșu
o roșie mare
un pahar de vin roșu
4-5 căței de usturoi
sare, piper, frunze de dafin, busuioc
cârnați (opțional)

mămăligă și ou ochi pentru servire

Tăiem ceapa mărunt și o călim în untură până când devine translucidă. În acest moment adăugăm carnea tăiată cubulețe, amestecând in când în când pentru a nu se arde carnea. Când carnea este rumenită pe toate părțile adăugăm ardeiul și roșiile tăiate cubulețe și lăsăm cratița pe foc până când legumele sunt călite. Adăugăm vinul roșu, condimentăm cu sare, piper, frunze de dafin și busuioc și lăsăm totul să fiarbă la foc mic până când alcoolul din vin se evaporă. Adăugăm apă suficientă cât să acopere bucățile de carne, adăugăm o mână de ciuperci (opțional), cățeii de usturoi și lăsăm tochitura să fiarbă la foc mediu până când apa scade și se transformă într-un sos dens. Va dura aproximativ 20 minute.
Se servește cu mămăligă și ou ochi deasupra! 
Să vă fie de bine!


13 comentarii:

  1. ce pofta mi-ai facut!!! e musai de trecut pe lista! pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dia, e mult mai buna decat cea din restaurante, garantat! Uite ca si mie mi-a luat mult timp pana sa gatesc tochitura, dar acum o voi face regulat, e foarte buna!
      Pupici

      Ștergere
  2. Ai toata aprecierea mea, Diana! Fragmentul de mai sus mi-a amintit de clipele in care citeam pe nerasuflate Morometii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, multumesc pentru cuvintele tale, chiar ma fac sa ma simt bine! Atat de tare m-a marcat citirea romanului incat, fara doar si poate ca orice prelej de a manca mamaliga ma duce cu gandul la Morometii si la viata simpla a taranilor romani! Trebuia sa punctez cumva postarea asta... si cum altfel decat citandu-l pe Marin Preda?
      Te pup, o zi frumoasa!

      Ștergere
  3. Daca ai o portie in plus vin si eu la masa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si daca nu am mai fac una! Oricand, cu drag!
      Pupici :*

      Ștergere
  4. ca de obicei, postarile tale sunt ireal de frumoase si minunate!
    te-ar interesa un schimb de bannere?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha,ha, mi-a facut placere sa recitesc Morometii.
    Iar tochitura ta nu stiu de ce m-a dus cu gandul la o masa in plin camp, cu lanuri de grau, pe timp de vara :))

    RăspundețiȘtergere
  6. O reteta senzationala, iar pozele tale pun in valoare preparatul ! Delicios!

    RăspundețiȘtergere