Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 ianuarie 2013

Pita grecească


V-am zis eu că îmi place mâncarea grecească! Şi n-am încercat niociodată să gătesc acasă mai mult decât nişte sosuri simple. Dar anul acesta mi-am propus să încerc acasă câte o reţetă din bucătăria grecească. Şi cu ce aş putea începe decât cu începutul?! Pita grecească este fără doar sau poate preferata mea în materie de pâine! Este uscată şi prăjită la exterior, iar interiorul rămâne pufos şi moale! Se poate prepara atât simplă, cât şi cu ierburi aromatice, sau usturoi, ceapă! Eu am ales astăzi varianta simplă, doar cu sare!
Reţeta va părea lungă, însă nu este şi complicată, ci doar cuprinde detalii de luat în considerare atunci când vă hotărâţi să vă transformaţi bucătăria într-un restaurant cu specific grecesc :)
Am preluat reţeta de aici!

Ingrediente:
(pentru şase-opt bucăţi) 
un pachet mic de drojdie uscată (10g)
100ml apă caldă
o linguriţă de zahăr
425 g făină
250ml apă domoală
două linguriţe de sare

Pentru început, punem într-un bol drojdia uscată cu apa caldă şi linguriţa de zahăr. Amestecăm uşor, acoperim bolul cu un şervet uscat şi îl lăsăm într-un loc cald, pentru a se umfla maiaua. Îi va lua maxim 10 minute! Între timp, într-un alt bol cernem făina cu sarea şi formăm o gaura în mijloc, unde vom turna maiaua, atunci când este gata. Amestecăm uşor cu o lingură de lemn şi adăugăm treptat cei 250ml de apă domoală. Continuăm să amestecăm până când aluatul devine elastic. Răsturnăm aluatul pe o suprafaţă înfâinată şi frământăm circa 10-12 minute, până când aluatul nu mai este lipicios, ci moale şi elastic. Punem aluatul într-un bol tapetat cu ulei sau făină şi îl lăsăm la dospit o ora şi jumătate-două, sau până când îşi dublează volumul.
După dospire răsturnăm aluatul pe o suprafaţă înfăinată şi împărţim aluatul în şase-opt părţi egale, din care formăm biluţe, prin frământare. Acoperim biluţele şi le mai lăsăm 10 minute să se odihnească. Cu ajutorul sucitorului aplatizăm biluţele, dându-le o formă rotundă. 


Coacem fiecare pita într-un wok stropit cu puţin ulei de măsline. Coacem la foc mic două minute, după care mărim flacăra aragazului şi mai coacem pentru încă un minut.


Observăm cum aluatul se umfă, formându-se bula de aer specifică pitelor greceşti. Când bula de aer este formată, verificăm daca prima parte este coaptă şi apoi întoarcem pita pe cealaltă parte folosindu-ne de o furculiţă. Coacem pita încă două minute la foc mediu.


Procedăm la fel cu toate celelalte! Lăsăm pitele să se domoloească, după care le tăiem pe jumătate, le desfacem uşor cu o furculiţă şi le umplem după plac. 
Cam aşa arată după tăiere:


Le-am umplut cu piept de pui la grătar, cu roşii, castraveţi şi sos gorgonzola, a cărui reţetă sper să o scriu curând! Am presărat şi căteva frunze de pătrunjel şi gata, le-am halit pe nerăsuflate!


Nu vă puteţi imagina cât de mult ne-au plăcut! Cu siguranţă voi repeta reţeta şi voi încerca pita de casa şi cu alte umpluturi!





9 comentarii:

  1. superba si delicioasa (e si preferata mea)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata senzational! Trebuie sa incerc si eu reteta de pita, cele de la magazin nu prea ma satisfac. Astept reteta si pentru umplutura. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. delicioasa , o sa incerc si eu !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta o incerc neaparat!
    Arata foarte bine si nici nu e dificila reteta!

    Revin cu impresii!

    RăspundețiȘtergere
  5. as vrea sa incerc si eu dar nu sunt lamurita cu apa domoala... ce este sau cum este?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce este apa domoala intrebi? Apa domoala este apa calda, undeva la 25 grade Celsius!

      Ștergere
  6. Am facut acum o tura de turtite, asa le zicem noi :D foooarte bune, mai ales cu unt cand sunt putin calde si se topeste...mmm.
    Multumesc pentru reteta! <3

    RăspundețiȘtergere