Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 ianuarie 2013

Lemon curd cake - Tort cu cremă de lămâie


Vineri încercam pentru prima dată reţeta de lemon curd! Nu m-am gândit deloc dacă avea să îmi iasă sau nu, dacă era reţeta potrivită sau o gafasem din nou! Eram concentrată acolo la amestecat încontinuu şi repejor, ştiţi voi cum am zis că se procedează la lemon curd, când este pe baie de aburi!
Ei, dar după ce am terminat de preparat crema, după răcirea ei completă (după o noapte la frigider), după ce am gustat din cremă, nu m-am putut abţine să nu mă gândesc şi să mă întreb de ce naibilui n-am încercat mai devreme reţeta asta?!? Vă spun sincer, este divină!!! Acrişoară şi dulce exact atât cât trebuie, are o culoare nemaipomenită, se comportă excelent atât ca şi umplutură, cât şi ca topping! Este, from now on, preferata mea! Şi despre tort ce să mai pot spune? A fost combinaţia perfectă de blat şi cremă! S-ar potrivi perfect la vară, având un gust răcoritor, dar şi acum s-a potrivit de minune, mai ales după o cură nebună de ciocolată şi creme dulci! Yep, am mâncat de toate sărbătorile ce tocmai au trecut! 
Reţeta pentru tort am preluat-o de aici, iar pentru lemon curd găsiţi reţeta încercată de mine şi publicată chiar aici.

Ingrediente un blat:
( folosim două blaturi coapte în tăvi cu diametrul de 22cm)
150g făină
o linguriţă de praf de copt
un sfert de linguriţă de sare
180g zahăr
o linguriţă de coajă de lămâie
o lingură de suc de lămâie
100g unt
150ml lapte
3 albuşuri 
un sfert de linguriţă de cream of tartar

Cernem făina cu praful de copt şi sarea. 
Într-un bol mixăm untul până când acesta devine cremos, apoi adăugăm zahărul ploaie. Eu am adăugat cate o treime deodată, mixând în continuare la viteză mare. Tot acum adăugăm coaja şi sucul de lămâie.  Când amestecul de unt şi zahăr devine spumos, începem să încorporăm făina (cu praful de copt şi sare) şi laptele, alternând şi mixând în continuare. 
Într-un bol degresat batem cele trei albuşuri. Batem aproximativ două minute albuşurile la viteză medie, apoi adăugăm un vârf de cuţit de sare şi sfertul de linguriţă de cream of tartar. Mărim viteza mixerului şi batem albuşurile până când  obţinem o spumă densă, care stă băţ.
În final, încorporăm spuma de albuşuri în restul compoziţiei, căte un sfert deodată, amestecând uşor cu o spatulă - mişcări circulare, ample, de sus în jos, până la încorporare. Nu exageraţi cu amestecatul totuşi! Mai bine rămâne puţin albuş de ou neîncorporat, dar un pandişpan pufos şi aerat, decât să amestecăm prea mult!
Turnăm amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pe fund şi puţin unt şi făină pe pereţi!
Coacem blatul în cuptorul încins la 180°C pentru 35-40 minute, sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul blatului iese curată!
Coacem două astfel de blaturi, pe care, după răcirea completă, le tăiem pe jumătate şi le umplem cu lemon curd!


Pentru umplerea acestui tort dublăm cantitatea de lemon curd obţinută aici, şi păstrăm o parte din lemon curd pentru decor, aproximativ o ceaşcă! 
Folosim un inel de tort detaşabil şi aşezăm pe rând un blat, un strat de cremă şi aşa mai departe, având grijă ca ultimul strat să fie un blat. Lăsăm tortul la rece patru ore, după care scoatem cu grijă inelul detaşabil, trecând un cuţit înmuiat în apă fierbinte pe marginea interioară a inelului.
Am îmbrăcat tortul cu cremă de unt şi aromă de lămâie.

Ingrediente cremă de unt:
200g unt moale (la temperatura camerei)
400g zahăr pudră (din comerţ)
o lingură de suc de lămâie proaspăt stors (mai mult sau mai puţin după preferinţă)

Mixăm untul moale până când devine cremos - poate dura până la 5-7 minute. Abia apoi adăugăm zahărul pudră, câte 100g deodată. Mixăm bine, cât timp este necesar ca zahărul pudră să se topească în totalitate! Amestecul rezultat va fi cremos şi uşor! Putem pregăti crema cu una-două ore anterior îmbrăcării tortului - recomand acest lucru - şi să o lăsăm la temperatura camerei. Cu o parte din crema de unt umplem eventualele denivelări ale tortului de pe părţile laterale - deşi nu vor fi prea multe dacă folosim inelul detaşabil la asamblare! Dăm tortul din nou la rece pentru o oră, după care îl îmbrăcăm complet în crema de unt! Eu folosesc un cuţit cu vărf rotund şi lamă lată.


Lăsăm tortul la frigider una-două ore (eu l-am lăsat peste noapte), după care îl ornăm după preferinţă. Eu am turnat lemon curd-ul oprit şi l-am garnisit cu câteva zmeurici, din congelator :)
Puţeţi însă să presăraţi câteva bomboane, coajă de lămâie confiată etc.


Enjoy it!

Dacă ţi-a plăcut acest tort, aruncă o privire peste următoarele reţete similare:

    





45 de comentarii:

  1. Exceptional! Imi place cum arata si e si simplu de preparat. Ma gandesc cum ar fi cu blatul de cacao, noi nu mancam prajituri si deserturi daca nu sunt cu cacao sau ciocolata, dar numai bun poate sa fie, nu? Nu am folosit crema de unt pentru imbracarea tortului, dar imi place idee :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Corina! Într-adevăr e cel mai simplu de preparat tort, mai ales dacă ai lemon curd preparat dinainte :)
      Şi eu cred că i-ar merge bine cremei de lămâie alături de un blat ciocolătos, e chestiune de gusturi :)
      Te pup, multumesc pentru aprecieri!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Merci, Mirela! Aşa cum am mai spus, gustul depăşeşte orice aspect, e delicios!
      Pupici cu drag :*

      Ștergere
  3. Minunat scumpa mea! Ador lemon curd-ul si trebuie sa-l mai fac si eu :)
    Am facut o prajitura cu lamaie acum vreo doua luni, dar nu am apucat sa o postez, am zis sa o las pentru vara :)
    O sa refac si eu o tarta cu lemon curd, daca tot mi-ai deschis apetitul :)

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, pentru mine s-a potrivit perfect acum, după muuuuulte prăjituri ce conţineau ciocolată şi creme foarte dulci :) Mi-am răcorit stomacul! Aştept şi reţeta ta de tartă, cred că iese bestial cu lemon curd!
      Te pup si eu, draga mea!
      O saptamana frumoasa!

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Pupici cu drag si pentru dumneavoastra :*

      Ștergere
  5. Cat de bine arata , iar prezentarea e impecabila !! Felicitari !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, incep sa simt si eu ca fac progrese! Progrese care si la tine se vad foarte clar! Deja nu mai suntem incepatori, Adina :) Si trebuie sa ne comportam ca atare :P

      Ștergere
  6. Arata extraordinar tortul si fotografiile, cu crema de unt nu ne prea impacam in schimb pentru curd avem o mare slabiciune...
    Imi spui te rog de unde cumperi cream of tartare ?
    Cu mult drag,Daiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Daiana! Si eu am facut pentru prima data crema de unt, ma asteptam sa fie grea, dar sa stii ca sucul de lamaie din crema schimba totul, ii da o savoare aparte si pare mult mai light :)
      Am cumparat cream of tartar de la http://www.pastaidevanilie.ro/

      O zi frumoasa, pupici :*

      Ștergere
  7. Wow! Lesin cand ma uit la asemenea deliciu! Torturile clar sunt preferatele mele, iar cand le vad prezentate asa frumos, cu un decor superb si cu ingrediente pe placul meu, nu pot decat sa le admir la maxim! Felicitari, este super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Paula! Si munca ta este demna de toata admiratia!
      Pupici, o saptamana usoara iti doresc :*

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela! Am in plan sa fac o prajitura pe care am ochit-o la tine pe blog! Sa vad cand si unde o bag :D
      Pupici :*

      Ștergere
  9. Superb, cum numai tu stii sa faci !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai eu, si tu o faci delicios de superb!
      Pupici :*

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. Catalina, daca vine din partea ta, multumirea e mai mare decat pot duce!!! Ma bucur mult ca iti place!
      Pupici :*

      Ștergere
  11. Am ramas fara cuvinte! Fur reteta! Arata senzational!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lavi, mii de multumiri!
      Te invit la furtul retetei :))
      Pupici :*

      Ștergere
  12. Diana ,

    Tortul asta e perfect !
    Parca ar fi coborat din vitrina unei patiserii pariziene .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unul dintre cele mai frumoase complimente primite pana acum! Va multumesc si va urmaresc cu drag!
      Va pup :*

      Ștergere
  13. Cât de frumos poate să arate tortul tău! Nu am încercat niciodată lemon crud. Ar fi cazul. Te urmăresc cu drag. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Alina! Ma bucur ca ma urmaresti! Cat despre lemon curd, e cazul sa o incerci, sunt convinsa ca iti va placea!
      O zi frumoasa, pupici :*

      Ștergere
  14. Exact așa am zis și eu după ce am făcut prima dată lemon curd: de ce naiba n-am încercat până acum! Eu sunt înnebunită după orice cu lămâie și lemon curd-ul e chiar divin.
    Tortul tău arată demențial și îmi plouă în gură numai când mă gândesc ce bun o fi fost! Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga mea! De acum inainte, lemon curd is my no. one recipe :) I simply love it!
      Te pup :*

      Ștergere
  15. Ai un blog delicios! De la prima la ultima reteta, iar tortul asta e prezentat intr-o maniera impecabila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Any! Ma bucur ca imi urmaresti munca!
      Te pup cu drag si te mai astept!

      Ștergere
  16. Your style is so unique in comparison to other people I have read stuff from.
    Thank you for posting when you've got the opportunity, Guess I'll just book mark this web site.
    Check out my blog : cialis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, and I'm glad that you bookmarked my blog!

      Ștergere
  17. Vaaai! cum arata :>

    Trebuie incercata neaparat! Felicitari pentru tot ceea ce faci! :*

    RăspundețiȘtergere
  18. a-si dori sa prepar si eu acest minunat tort dar nustiu unde pot gasi crem of tartar ,deoarece locuiesc in ITALIA de ceva timp si sincer nici nu am auzit de aceasta denumire .MULTUMESC ANTICIPAT cu speranta ca voi primi un raspuns .MULT SUCCES IN CONTINUARE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, cream of tartar este o pudra care se adauga in special in bezea, ajutand la intarirea ei mai rapid! Daca nu gresesc, in Italia se gaseste sub denumirea de "cremor tartaro".
      Insa, poti fara probleme sa renunti sa o adaugi in albusuri, sa adaugi doar sare in albusuri si sa maresti putin timpul de mixare! Opreste-te din mixatul albusurilor atunci cand spuma sta bat si are un aspect lucios! Garantez ca blatul va creste si va fi pufos si fara cream of tartar.
      Iti multumesc ca ma urmaresti!
      Cu drag, Diana!

      Ștergere
  19. multumesc di suflet ptr promtitudinea ta de a-mi raspunde ,si astept cu nerabdare retetele tale delicioasa .Te urmaresc zilnic si cand am un moment liber ,ma PIERD printre retetele tale fabuloase.CU DRAG LACRAMIOARA

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna. Am o intrebare: cum ai facut ca lemon curd sa curga frumos pe marginile tortului? mie mi-a iesit o spumos dar mai gros asa ca nu curge frumos ca la tine( dar ca si gust e divin) mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am apelat la un mic truc pentru a face lemon curd-ul sa curga, si anume m-am plimbat cu lingura plina de lemon curd pe marginea tortului inante de a aseza crema efectiv pe tort, lasand crema sa se scurga usor pe peretele tortului! Poti proceda la fel si cu ciocolata sau orice alta crema!

      Ștergere
  21. Buna, Diana, intrebare in al 12-lea ceas....am citit si rascitit reteta asta, si de ieri muncesc la tort, am ajuns acum la glazura de unt cu zahar si nu vad in descriere care e momentul in care se adauga zeama de lamaie.....la final? dupa ce am pus zaharul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Alina! Eu am uitat de zeama de lamaie. Dupa incorporarea zaharului trebuie adaugata zeama de lamaie! An nou fericit si iti multumesc pentru increderea acordata!

      Ștergere
  22. Wow!! Arată superb!! Căutam o rețeta de prăjitura cu Lemon curd deoarece am deja gata pregătit lemon curd-ul, si am dat de rețeta ta... Deci, se fac doua blaturi ,din câte înțeleg , nuh? Ce alt ingredient se poate folosi in loc de cream de tatar? Locuiesc in Polonia , si sincer , niciodată nu am auzit , sau folosit asa ceva...

    RăspundețiȘtergere