Faceți căutări pe acest blog

luni, 28 ianuarie 2013

Ciorbă de văcuţă


Am dat-o pe ciorbe şi supe! Niciodată nu ne lipseşte din frigider o oală cu ciorbă, pentru că, aşa cum am mai spus-o de atâtea ori, suntem de modă veche şi gândim că o ciorbă face mai mult decât să ţină cald stomacului! 
Ciorba de astăzi este una cu carne, însă prezenţa cărnii în ciorbele pe care le prepar nu este o regulă, dimpotrivă. Ne plac ciorbele şi supele doar din legume în exact aceeaşi măsură.
Ciorba de văcuţă este una dintre preferatele noastre. Mai vreau să vă spun că reuşita unei ciorbe de văcuţă stă în condimentele folosite, mai precis, în cazul meu, în frunzele proaspete de leuştean adăugate la final. Nu mi-am imaginat că un manunchi mic de frunze de leuştean poate schimba radical gustul unei ciorbe. Începând de astăzi, leuşteanul va merge mână în mână cu ciorba de văcuţă, e clar!

Ingrediente:
(pentru 4-5 litri de ciorbă)

500 g carne de vită 
două-trei linguri de ulei
o ceapă mare
sare
un ardei roşu (de dimensiune medie)
două roşii
puţină varză crudă
doi morcovi mari
un pătrunjel mare
o radacină de ţelină (nu foarte mare)
fasole verde (păstăi)
mazăre
doi-trei cartofi
frunze proaspete de leuştean


În primul rând, tăiem carnea cubuleţe şi o fierbem separat de legume în aproximativ doi litri de apă cu sare, scoţând din când în când spuma care se formează la suprafaţa apei.
După fierberea cărnii (durează aproximativ o oră şi jumătate) călim ceapa tăiată bucăţi mici în puţin ulei, până când aceasta devine translucidă. Apoi adăugăm toate legumele tăiate fâşii (mai puţin păstăile de fasole, cartofii şi mazărea) şi le călim alături de ceapă încă 2-3 minute la foc mediu, după care turnăm apă - vreo cinci litri.
Punem carnea de văcuţă deja fiartă, trei linguriţe de sare şi lăsăm totul la fiert pentru aproximativ 45 minute la foc mediu. Cu 15 minute înainte de scurgerea celor 45 minute de fiert, adăugăm şi fasolea, mazărea şi cartofii (acestea se fierb mult mai uşor şi mai repede decât celelalte legume şi le adăugăm spre finalul procesului de fierbere pentru a nu se sfărma la fierbere).
După fierbere, potrivim gustul ciorbei cu sare şi adăugăm frunzele de leuştean. Eu nu dreg ciorba e văcuţă, şi nici nu adaug oţet sau lămâie pentru a o acri, însă acest lucru rămâne la latitudinea voastră, e o chestiune ce ţine de gusturi!


O servim cu o lingură de smântână, cu ardei iute şi cu poftă!
Să vă fie de bine!

Dacă ţi-a plăcut această reţetă, s-ar putea să îţi placă şi:

    

6 comentarii:

  1. Vara nu mancam nici supe si nici ciorbe, pentru ca aici la mine e foarte cald si chiar nu e cazul.
    Dar iarna merg de minune, cu smantana sau fara si cu ardei iute!

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi nu exista masa principala fara supa/ciroba :)
    Iar leusteanul il folosesc si eu foarte des, are o aroma deosebita!
    Super ciorbita, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata excelent.... asa calda este un remediu perfect pentru vremea de afara :)

    RăspundețiȘtergere
  4. La ciorbele care contin carne de orice fel nu au ce cauta ceapa calita si uleiul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare dintre noi are o reteta diferita de ciorba si o alta conceptie asupra ciorbelor care contin carne! Eu asa am invatat sa fac, de la mama, care la randul ei a invatat de la mama ei si asa mai departe! Cu siguranta veti gasi alte variante de ciorba pe internet care va vor fi pe plac!
      Diana

      Ștergere