Faceți căutări pe acest blog

joi, 31 mai 2012

Tiramisu trifle

          Trifle este un desert cu origini englezesti, format din straturi de piscot/pandispan, fructe si custard (o crema facuta din oua si lapte). Se prepara in boluri inalte din sticla pentru a lasa ochiul sa observe straturile de ingrediente. Este un desert fin si delicios, am avut ocazia sa il gust chiar la mama lui acasa, in Anglia! Intentionam sa gatesc varianta originala a acestui desert in momentul in care mi-am achizitionat mult ravnitul bol pentru trifle (pe care demult il caut, insa abia acum am avut norocul sa il gasesc), insa cutiile de mascarpone din frigider m-au determinat sa renunt la idee si sa incerc varianta de tiramisu stratificat => tiramisu trifle !
          Despre crema cu mascarpone pentru tiramisu am mai scris in aceasta postare: Un fel de tiramisu!
Am folosit urmatoarele ingrediente:

- 500 g crema mascarpone
- 3 galbenusuri
- 100 g zahar pudra (sau dupa gust)
- esenta de vanilie
- 200 ml frisca batuta spuma (in plus fata de reteta mentionata mai sus)
          De aceasta data am separat albusurile de galbenusuri si am renuntat la folosirea albusurilor spuma, inlocuindu-le cu frisca. Am amestecat galbenusurile cu zaharul pudra si esenta de vanilie la baie de aburi pana cand zaharul s-a topit complet. Le-am lasat sa se domoleasca, timp in care am mixat energic crema mascarpone. Adaugam si galbenusurile cu zaharul, mixand energic, dupa care incorporam si frisca in compozitie, amestecand usor cu o spatula! Putem adauga si o lingura-doua de coniac, optional!

          Am folosit douazeci de piscoturi pe care le-am insiropat intr-o cana de cappuccino. Am asezat pe straturi piscoturile, capsunile si crema (asadar: piscoturi-capsuni-crema-piscoturi-capsuni-crema-piscoturi-capsuni-crema-capsuni glazurate cu ciocolata)!
          Am dat bolul la frigider pentru doua ore si am consumat desertul cu pofta maxima, afara in curte, la iarba verde! Va puteti imagina gustul??? Trebuie sa incercati reteta!

Pont: Daca nu aveti bolul pentru trifle, puteti alege cupele de inghetata sau chiar pahare din sticla simple pentru servirea acestui desert. Efectul va fi acelasi! 

miercuri, 30 mai 2012

Waffles pentru un mic dejun aromat

          Ieri am poposit in Lidl si mare mi-a fost mirarea cand am vazut acolo un aparat de facut waffles/gaufres. Bine, n-ar trebui sa ma mire ca gasesc produse faine acolo, doar e Lidl, dar am cautat un astfel de aparat de foarte multa vreme, fara succes insa. L-am cumparat fara sa ezit, pretul fiind unul chiar foarte bun, iar azi dimineata m-am trezit facand waffles.

          Am folosit reteta de baza, fara arome deosebite sau ingrediente iesite din comun, intocmai ca sa le putem incerca in mai multe combinatii. Ne-au placut cu capsuni si un mot de frisca, pudrate cu zahar, cu gem, cu unt si miere... vai!!! mi-e pofta iar!
          Am folosit:
- 3 oua
- 50 g zahar brun
- 150 g faina alba (tip 000)
- 75 g amidon alimentar
- o lingurita de praf de copt
- 200 ml lapte
- un varf de cutit de sare
- 50 g unt topit
          Amestecam toate ingredientele intr-un bol incapator cu ajutorul unui tel. Nu are importanta ordinea ingredientelor, important este sa fie mixate bine, evitand formarea cocoloaselor. Puteti folosi si mixerul fara a intampina probleme.
          Pornim aparatul si inainte de prima utilizare ungem formele cu o pensula inmuiata in putin ulei. Turnam din compozitie cate un polonic in fiecare forma (aparatul are doua forme), inchidem capacul aparatului si le lasam circa doua minute sa se coaca.
          Le servim in orice combinatie ne este pe plac, cu fructe, gem, miere, diverse siropuri.... hmmm!




marți, 29 mai 2012

Paccheri cu sos rosu

          M-am intors, de tot si pentru totdeauna, sau cel putin multa vreme de acum inainte nu-mi voi mai abandona blogul si cititorii. Dupa nunta a urmat luna de miere, cred ca e logic, nu? Asadar, printre altele, am avut ocazia sa vizitez o mica parte a Italiei, nu degeaba supranumita "La bella Italia"! Am fost incantata la maxim de tot ce toate simturile umane au putut percepe. Mi-am incantat vazul cu locuri minunate, auzul cu melodiile cantaretilor stradali care rasunau la fiecare colt al frumoaselor pietete, mirosul marii ne-a imbatat, iar papilele gustative erau in delir la fiecare degustare a faimoaselor pizza si paste italienesti, inghetata italiana fiind cea care a culminat!  Simtind caldura emanata de mana lui Cipi care ma strangea cu grija, simfonia simturilor nu putea sa fie altfel decat completa!
          Dar nu va povestesc despre luna de miere, ci despre ceea ce am adunat in luna de miere, din Italia mai exact! Retetele unor preparate delicios de italienesti, pe care cu grija am inceput sa le pun in practica. In primul rand mi-am procurat acele tipuri de paste pe care la noi in magazine inca nu le-am vazut. Paccheri incepe lista, fiind un tip de canneloni scurti (vezi foto), pe care i-am preparat cu un sos ragu si un sos bechamel, ambele folosite anterior la reteta de lasagna.

          Despre sosul ragu am scris la reteta de lasagna, insa va scriu reteta pe scurt si aici. Ingredientele folosite sunt suficiente pentru a umple patru caserole cu diametrul de 10 cm.
Folosim:
 - 1 kg carne tocata (de porc)
- o ceapa
- 2 morcovi de marime potrivita
- 300 g de sos de rosii
- condimente dupa gust (eu am folosit oregano, busuioc, sare, piper)
- 2-3 linguri de ulei de masline
- o telina de dimensiune medie
- 50 ml de vin rosu

          Intr-un wok (a se observa iubitul meu wok marca Vitesse achizitionat din magazinul online KitchenShop) se calesc ceapa taiata marunt, telina si morcovii rasi, pana cand ceapa devine aurie.Se adauga carnea tocata amestecandu-se incontinuu pentru a nu se arde, iar cand carnea nu mai este rosie se adauga vinul rosu. Cand alcoolul este evaporat complet, adaugam sosul de rosii si condimentele. Lasam totul la fiert vreme de 45-50 minute la foc mic spre mediu.
          Pentru sosul bechamel avem nevoie de:
- 75 g unt
- trei linguri de faina
- 250 ml lapte
          Intr-o cratita cu pereti inalti se topeste untul, dupa care adaugam cate putina faina, amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce punem toata faina adaugam incet laptele, de asemenea amestecand incontinuu pentru aproximativ cinci minute, pana cand amestecul capata consistenta unei smantani. Odata preparat, acoperim sosul cu folie alimentara (evitand formarea unei pojghite) si il lasam deoparte pana cand sosul ragu este fiert. Cand sosul ragu este fiert adaugam sosul bechamel peste si amestecam usor pana cand sosul bechamel este perfect incorporat. 
          Intr-o oala pentru paste punem un litru de apa cu o lingura de ulei de masline si sare la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, punem paccheri in apa si ii lasam pentru fix cinci minute. Nu vor fi fierti complet, ci doar al dente. Scoatem paccheri din apa in care au fiert si ii asezam vertical in vasele de copt. Un vas ceramic marca Emile Henry (tot din magazinul online KitchenShop) nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie. Este foarte practic, rezistand atat la temperaturi foarte ridicate in cuptor, cat si la temperaturi scazute, in frigider sau chiar la congelator. 
        
          Punem sosul asftel obtinut intr-un sprit si umplem paccheri. Presaram parmezan si dam totul la cuptorul incins la 180°C pentru fix 15 minute. 
          Sunt deliciosi, se gatesc relativ rapid si va vor incanta! Nu ezitati sa ascundeti in sacose paccheri daca dati de ei prin supermarket-uri!






marți, 15 mai 2012

Stir fry beef & noodles

          
Nu stiu daca se intampla tuturor femeilor, insa mie mi s-a intamplat sa ma gandesc cu groaza ce urmeaza sa se intample dupa ce trece cel mai important eveniment - nunta, pentru care iti folosesti toata energia de care dispui, iar planificarea detaliilor nu este un moft, ci o necesitate! Am avut o nunta de vis (Atentie!!! parerea este strict a mea si eu bineinteles ca nu pot fi altfel decat subiectiva!), Dumnezeu ne-a dat o vreme superba, cu mult soare, fara nori perindandu-se pe cer, emotiile nu au deranjat in niciun fel bunul mers al lucrurilor, iar dupa nunta ne-am declarat multumiti de desfasurarea evenimentului! Ma  gandesc la ce voi simti si voi face dupa inca de vreo doua saptamani, cand am constientizat ca timpul zboara mult prea repede si trebuie sa imi schimb activitatile zilnice, visele, prioritatile in perioada imediat urmatoare. Saptamana trecuta, cand am postat reteta de Pavlova, am redescoperit pasiunea si emotia cu care gatesc, fotografiez si postez pe blog si ma simteam salvata, aveam acel ceva care ma va ajuta sa trec peste "depresia post wedding" :)) care credeti-ma, exista!
          Si iata-ma astazi cum postez prima mea reteta de chinese food, stir fry beef cu noodles, pregatita in primul cadou de nunta de la pentrugatit.ro, un wok marca Vitesse care este incomparabil mai bun decat orice alt vas asemanator gasit in magazinele romanesti pana acum. Si da, am mai avut doua wok-uri, lucru pentru care mi-am permis sa fac o comparatie.


          Retetele chinezesti sunt pe atat de simplu de gatit, pe cat de pline de savoare, sarace in calorii si rapide in preparare! 

Am folosit:
- 250 g carne proaspata de manzat
- o ceapa mare taiata rondele
- ardei rosu
- fasole verde pastai
- doua linguri de ulei de masline
- doi catei de usturoi
- ciuperci chinezesti "urechi de lemn"
- condimente: sare, piper, nucsoara, ghimbir, rozmarin si chilli
(cantitatile sunt relative, in functie de gustul pe care doriti sa-l obtineti)

          Am inceput cu calirea carnii de manzat (la foc mediu) in ulei incins impreuna cu usturoiul si condimentele. Cel mai mult mi-a placut aroma de nucsoara, fapt pentru care am ales sa adaug acest condiment in plus retetei originale. Carnea condimentata va emana un miros sublim in bucatarie. Am adaugat apoi ardeiul rosu taiat fasii, ceapa taiata rondele si fasolea verde pastai. Am lasat carnea si legumele sa-si imprumute aromele circa 7-8 minute, dupa care am pus o cana de apa (250 ml) si am pus capacul wok-ului. Tot acum adaugam ciupercile chinezesti "urechi de lemn" hidratate in apa rece vreme de 4-5 ore. Puteti cumpara acest tip de ciuperci din magazinele Lidl.

         
Am lasat totul la fiert aproximativ 15 minute, amestecand din cand in cand, dupa care puteti recondimenta dupa gust - la mine nu a mai fost cazul.  Mai fierbem totul inca 5 minute, dupa care servim cu noodles fierti in apa cu sare. Gasiti noodles tot in magazinele Lidl!

         
Un pahar de vin alb completeaza perfect gustul acestei mancari delicioase si atat de simplu de gatit!




luni, 7 mai 2012

Pavlova

          
Va mai amintiti promisiunea facuta mie insami de a nu mai aprinde cuptorul pana dupa nunta, de teama ca ma voi arde (din nou!!!)? Ei bine, mi-am incalcat-o, ieri, din cauza unei pofte nebune de ceva dulce, home made. Repercursiuni n-au prea fost, cu exceptia celor cateva calorii (de ordinul sutelor) ingerate! Si nu, nu m-am ars din nou, am fost cat se poate de atenta :)! De ce am ales Pavlova? Cred ca gandul la combinatia de crusta dulce si interior gumat/lipicios (marshmallowy) m-a convins, ceva mai dulce decat asta nu cred ca exista, iar alaturi de capsuni proaspete si aromate (primele cumparate anul asta din piata), nimic nu mi-ar fi astamparat mai bine pofta de dulce! Nu puteam sa nu va dau reteta din timp, sa o incercati cu capsunile deosebit de aromate si aratoase ce incep sa umple pietele! Asa ca, ta-ram:


          Incepem cu preincalzirea cuptorului la temperatura de 180°C. Apoi am procedat in felul urmator: am inceput sa bat spuma patru albusuri de ou (L size) aflate la temperatura camerei. Cand spuma incepe sa se formeze, adaugam 200 g zahar alb tos (sau mai mult, dupa gust). Nu adaugam tot zaharul deodata, ci treptat, lingura cu lingura. Din momentul in care am adaugat ultima lingura de zahar, mixam la viteza mare cel putin cinci minute, pana cand mixerul lasa urme in spuma, deci spuma este (cum s-ar spune) bat! Acum este momentul sa adaugam o lingura rasa de amidon alimentar (de tipul Gustin de la Dr. Oetker) si o lingura de otet de mere. Amestecam totul inca un minut, avand grija ca toata compozitia sa fie mixata si ingredientele omogenizate!
          Turnam toata compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si cu ajutorul unei spatule ii dam o forma rotunda, pe cat posibil uniforma!

          
Dam Pavlova la cuptorul incins si, in momentul introducerii in cuptor, micsoram temperatura cuptorului la 140°C si lasam la copt aproximativ 60-85 minute, cand Pavlova capata o usoara tenta aramie si este tare la atingere. Atentie sa nu o lasati prea mult, daca se arde devine amara si ne-am stricat desertul preferat! Mai bine verificati din 10 in 10 minute, dupa primele 30 minute! Dupa ce decidem ca este coapta, oprim cuptorul, deschidem usa acestuia si lasam Pavlova sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa!

          
Cand Pavlova este complet racita o transferam pe vasul de servire, dezlipind usor hartia de copt. O servim cu frisca (eu am folosit 150 ml frisca lichida batuta spuma) si cu capsuni proaspete din belsug. Puteti de asemenea sa o serviti cu fructe de padure, kiwi, rodii, caise, ananas, orice va este pe plac!
          Se recomanda a se presara zahar pudra si a se consuma DOAR cu pofta!!!




          

          


vineri, 4 mai 2012

I do!

          Ne-am casatorit!!! Pentru cei care nu cunoasteti asta de pe Facebook (locul unde vestile zboara ca gandul), mi s-a parut frumos sa impartasesc asta cu voi! Cat despre cuvinte, nu le voi rosti, n-as sti care dintre ele sunt cele mai potrivite pentru a descrie sentimentele din acele clipe, si din acestea, premergatoare cununiei religioase! Asa ca va las cu cateva poze, realizate atat de Mihai (un tanar aflat la inceput de drum, dar care promite mult si in talentul caruia am mare incredere), cat si de Anonimus, o echipa de doi fotografi profesionisti, cu care am lucrat minunat si care ne-au surprins in cel mai placut mod! Aveam incredere in ei inca de cand i-am ales sa ne fotografieze in momentele acestea frumoase, insa ne-au depasit toate asteptarile! Va multumim mult pentru poze!
          Va las sa aruncati o privire la poze!
(Photo by Anonimus)







To be continued...