Faceți căutări pe acest blog

vineri, 20 aprilie 2012

Scones cu lavanda

          Imi instruiam degetele sa scrie un post care suna ceva de genul: "Dragilor, ma declar disparuta de pe blog pentru aproximativ o luna pentru ca... ma marit!!!!" cand s-a intamplat minunea de a avea o dimineata plina numai pentru mine, astazi! Am fost atat de incantata ca am gatit scones, si nu orice fel de scones, ci unii cu lavanda (culinara) primita in urma castigarii concursului realizat de Andreea Dianu  si Lucia de la pastaidevanilie.ro, in decembrie. Yeah, it took me so long... Si in urma descinderii mele totale in bucatarie asta dimineata mi-am ars mana (antebratul drept), fapt pentru care am decis: nu voi mai aprinde cuptorul pana dupa nunta, altfel voi fi o mireasa cu urme roz-rosii pe maini! Asta e, m-am bucurat prea tare ca am o dimineata numai a mea pentru gatit!

          Cat despre acesti "sconsi", sunt divini, mi-au placut de la prima pana la ultima imbucatura si da, voi repeta experienta, cu riscul de ma ma arde din nou!
          Am facut o portie de doisprezece scones pentru care am folosit:
- 225 g faina
- o lingurita de praf de copt
- 50 g unt rece
- 75 g zahar cu aroma de lavanda
- 150 ml lapte batut
- un varf de cutit de sare
          Am cernut faina intr-un bol incapator, am adaugat sarea si praful de copt si am taiat untul felii subtiri peste faina. Am adaugat si zaharul (eu am folosit un zahar pudra cu aroma de lavanda, facut in casa cu flori de lavanda uscata) si apoi am turnat laptele batut. Am amestecat initial cu o spatula de lemn, insa cand amestecul a dat sa devina sfaramicios, am inceput modelarea unei bile de aluat cu mana!
          Am intins bila de aluat intr-o foaie cu mai bine de un centimetru grosime, pe care am taiat-o cu o forma rotunda in douasprezece cercuri avand diametrul de aproximativ 8 centimetri. Am uns fiecare scone cu lapte batut ajutandu-ma de o pensula pentru patiserie. Am presarat cateva flori uscate de lavanda pe fiecare scone!
          Am copt "sconsii" in cuptorul preincalzit la 220°C pentru 12-14 minute, pana cand au devenit aurii la suprafata! Cand i-am scos din cuptorul incins, m-am ars!


          I-am mancat cu unt si dulceata de capsuni, uitand pentru o clipa de timpul care trece pe langa noi pe nesimtite, de perioada aglomerata prin care trecem... au fost atat de buni! (a se observa timpul verbului a fi din ultima propozitie :)) )!




Hristos a inviat!


Hristos a inviat! Sper ca ati avut parte de sarbatori binecuvantate si relaxante, cu toti cei dragi alaturi si multa liniste sufleteasca!
Ouale din cosuletul de mai jos au fost colorate/decorate respectand aceiasi pasi descrisi in postarea Oua rosii - Pasti 2011!

         



luni, 9 aprilie 2012

Bunatati pentru masa de Pasti

          Dragii mei dragi... am realizat pentru voi un colaj al celor mai apreciate prajituri/deserturi prezentate aici pe blog, care s-ar potrivi de minune atat pe masa de Pasti, cat si pe orice masa festiva! Nu am timpul necesar sa scriu si motivele pentru care am ales fiecare desert ca parte din acest colaj, insa stiu ca, dupa citirea ingredientelor, fiecare dintre voi isi va alege preferatul in materie de desert!
          Voi posta pe rand poza si titlul fiecarui desert care ne-a incantat de-a lungul timpului si pe care va invit cu drag si cu toata increderea sa il incercati cu ocazia sarbatorilor pascale!














          Va invit sa accesati si urmatorul link: http://cantboilanegg.blogspot.com/2011/04/top-10-prajituri-pentru-masa-de-pasti.html! Aici veti gasi un top personal al celor mai bune pajituri, realizat in urma cu un an, in care veti regasi retete ale unor prajituri la fel de gustoase ca si cele prezente in colajul de astazi!
          Nu stiu daca sa va urez de pe acum "Sarbatori fericite!", insa stiu ca sunt mai mult decat ocupata si nu pot sa imi dau seama daca reusesc sa mai postez vreo reteta pana la Pasti, insa vreau sa stiti ca ma gandesc la voi si va urez sa aveti parte de sarbatori luminate, pline de liniste sufleteasca, va doresc o masa imbelsugata in jurul careia sa stea toti cei dragi inimilor voastre... sa va bucurati si sa ciocniti oua vestind invierea Mantuitorului!
          











joi, 5 aprilie 2012

Supa-crema de rosii

          Cu siguranta aceasta este ultima reteta de post prezentata in cadrul marelui post al Pastelui. Incepand de maine voi posta retete de preparate ideale pentru masa de Paste, urmatoarele doua retete fiind pregatite inca de anul trecut pentru masa noastra de Paste. De asemenea, mi-am propus sa gatesc week-end-ul acesta un chec cu lamaie prezentat deja aici pe blog, motivul pentru care am fost acuzata ca retetele mele nu prezinta o doza de sinceritate suficienta. Dragii si dragele mele, nu imi doresc si nu mi-am dorit vreodata sa gatesc ceva necomestibil, sau Doamne fereste, sa cumpar vreun preparat pe care sa il fotografiez, sa inventez o reteta si sa v-o prezint voua aici! Oare credeti ca mie mi-au reusit mereu toate retetele? Sau ca am obtinut mereu rezultatul asteptat de mine si garantat de cel/cea care a postat o reteta? Sa stiti ca nu e asa, am intampinat si eu dificultati in prepararea anumitor retete si singurul lucru pe care l-am facut a fost sa repet reteta, nicidecum sa arunc acuzatii defaimatoare la adresa unui om care munceste din greu ca sa impartaseasca o reteta cu noi. Eu nu sunt o carte de bucate... sunt un om care se inspira din alte retete si care studiaza o reteta inainte de a o pune in practica! Altfel nu mi-as permite sa ma mai numesc blogger de food! Si sunt foarte indignata si ma simt jignita de acuzatiile unora care nu sunt convinsi nici macar de pozele realizate in timpul procesului de preparare ca poate undeva ei au gresit! In fine... voi reface checul pentru a-mi demonstra in primul rand mie (desi ma indoiesc ca ar fi nevoie) ca retetele mele sunt scrise in primul rand cu seriozitate si sinceritate!
          Sa revenim la supa-crema de rosii! Saptamanal incerc sa mananc supe si/sau ciorbe pentru ca altfel nu ma simt bine, si desi pare demodat, stomacul meu are nevoie de ceva cald acolo, sa poata functiona :P! 
          Am facut doua portii de supa-crema de rosii, pe ambele le-am mancat eu, nu dintr-odata!
          Pentru doua portii de supa folosim:
- doi morcovi medii ca si dimensiune
- o radacina de patrunjel
- o bucata de telina (de dimensiunea patrunjelului mi-as permite sa spun)
- o cutie de rosii in suc propriu fara coaja si samburi (400 g)
- doi-trei catei de usturoi
- un litru de apa
- doua linguri de ulei de masline
- sare si piper dupa gust
- ierburi aromatice (eu am folosit busuioc si putin oregano)
          Incepem prin a face o supa de legume, punand morcovii, radacina de patrunjel si telina intr-o oala cu un litru de apa! Puteti pune acum sare, insa eu am preferat sa condimentez supa aproape de final. Lasam supa pe foc pana cand legumele sunt fierte.
          Acum avem doua variante: fie folosim numai apa in care au fiert legumele, fie folosim supa cu tot cu legume. Eu am ales a doua varianta, drept pentru care supa obtinuta nu mai este de un rosu intens, ci a capatat o culoare mai portocalie. Delicioasa oricum!
         Asadar, am curatat si taiat marunt cateii de usturoi, i-am prajit in putin ulei de masline (doua linguri maxim), dupa care am adaugat rosiile din conserva. Lasam usturoiul la prajit in ulei pentru maxim doua minute la foc mediu, altfel devine amar si nu vrem asta. Am lasat pe foc circa trei minute, dupa care am adaugat si supa cu legume cu tot. Adaugam acum si ierburile aromatice, sare si piper, dupa care lasam totul sa mai fiarba aproximativ cinci minute la foc mediu.
          Cand inca este fierbinte, turnam supa in vasul blenderului si pulsam pana cand toate legumele sunt pasate si obtinem o crema foarte fina.
          Ca si servire, am ales sa tai felii cateva rosii Cherry, sa le asez intr-o tava tapetata cu hartie de copt, sa presar branza gorgonzola rasa deasupra si sa le dau la cuptorul incins la 180°C pentru fix cinci minute. Le-am asezat peste supa-crema. Au dat supei un gust de-a dreptul divin!

          Servim cu paine prajita, salata rucola, si rosii prajite cu gorgonzola (peste care bineinteles ca sariti daca tineti post)! Mai are sens sa mai spun cat de delicioasa a fost??? Guess not... :)




marți, 3 aprilie 2012

Crumble cu pere si ghimbir

          Ghimbirul ne duce cu gandul la turta dulce, la iarna, la Craciun... insa iata-l intr-o combinatie inedita, care nu doar completeaza gustul, ci il si defineste. Daca ar fi sa fac perechi intre fructe si mirodenii, as imperechea para cu ghimbirul, tot asa cum as imperechea marul cu scortisoara! Impreuna sunt un intreg mai mult decat perfect, delicios! Si nu, desertul de astazi nu m-a dus cu gandul la iarna!
          Dar sa va spun si ca am gasit in Sibiu un ingredient minunat, pe care pana acum nu il vazusem in magazinele noastre, zaharul brun de tip Muscovado! Mare mi-a fost mirarea sa il gasesc pe raftul bio, recent inaugurat, al magazinelor GGT din Sibiu! Tot aici am gasit si naut, si lapte de cocos, precum si sirop de artar!
          Zaharul brun Muscovado este un tip de zahar nerafinat, inchis la culoare (mai inchis decat zaharul brun obisnuit), cu o aroma puternica de melasa. Este un zahar obtinut din trestia de zahar, avand un continut caloric mai redus decat zaharul alb (o lingurita de zahar brun Muscovado are aproximativ 11 calorii).

          Buuuuun, lucrurile stau foarte simplu. Am folosit trei pere mari pe care le-am curatat de coaja si samburi si pe care le-am taiat cubulete. Am presarat ghimbir pudra peste cubuletele de pere si am amestecat usor cu o spatula. Am asezat bucatile de pere in trei forme individuale pentru copt din ceramica, dupa care am trecut la prepararea amestecului pentru crumble. Am folosit:
- 125 g de faina
- 50 g margarina de la frigider (puteti folosi unt daca nu tineti post)
- 75 g de zahar brun Muscovado
          La fel ca si in cazul altor retete de crumble (cu mere sau cu prune prezentate pe blog de-a lungul timpului), amestecam cu varful degetelor ingredientele pentru crumble pana cand obtinem un amestec faramicios pe care il asezam peste bucatile de pere, in formele individuale, avand grija sa acoperim toata suprafata acestora!
          Dam formele la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15-20 minute, sau pana cand amestecul faramicios se transforma intr-o frumoasa crusta aurie! Va avertizez ca bucataria va fi invadata de o aroma deosebita de pere cu ghimbir, greu veti putea sa ii rezistati pana cand se raceste!


luni, 2 aprilie 2012

Lasagna cu spanac, tofu si ciuperci

          Am gatit multe mancaruri de post in ultima perioada si probabil ca saptamana asta voi incheia acest ciclu, urmand sa prezint retete pentru masa de Pasti incepand de saptamana viitoare! Sunt convinsa ca veti incerca aceasta reteta si va va incanta, este deosebita! Chiar si daca nu tineti post, reteta asta se poate bucura de succes in randul mesenilor pentru ca este delicioasa! Cei care nu tin post o pot servi cu oua ochiuri, va inchipuiti ce nebunie provoaca papilelor gustative :)
          Eu am facut doua portii, in tavi individuale "from oven to table", pentru care am folosit:
- 150 g spanac fiert
- 150 g tofu in saramura
- patru catei de usturoi
- 50 ml lapte de soia
- patru-cinci ciuperci Champignon (puteti de asemenea sa folositi ciuperci la conserva)
- zece foi pentru Lasagna
- cateva rosii Cherry
- ulei/margarina vegetala pentru uns tavile
          Foile de Lasagna aveau exact dimensiunea tavilor folosite. Am folosit foi care nu necesitau fierbere prealabila, insa nu mi-a placut faptul ca ultima foaie a ramas cam crocanta pe margini, asa ca data viitoare voi fierbe foile inainte de a umple lasagna.
          Am inceput prin prepararea sosului verde - umplutura. Am pus in blender spanacul, tofu taiat bucatele, cateii de usturoi si laptele de soia. Am pulsat de cateva ori pana cand am obtinut o pasta fina.
          Am unt tavile cu margarina vegetala si am asezat prima foaie de lasagna. Am intins pasta de spanac si tofu peste foaie, dupa care am asezat ciupercile feliate, am asezat a doua foaie de lasagna si am continuat pana la terminarea foilor. Eu am folosit cinci foi de lasagna pentru fiecare tava. Pe ultima foaie am pus putina pasta si cateva felii de rosii Cherry, dupa care am dat tavile la cuptorul incins la 180°C pentru aproximativ 25-30 minute. 

          Servim lasagna calda, ca atare sau cu oua ochiuri. Este minunata!