Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Biscotti cu ciocolată şi alune

Se potrivesc ca o mănuşă în sezonul rece, dând un plus de savoare ceştii zilnice de lapte fierbinte, cafea sau ceai. Vă spuneam aici că denumirea de biscotti vine de la latinescul "biscoctus" care înseamnă "de două ori gătit/copt". Această nouă reţetă de biscotti este foarte asemănătoare cu prima, însă s-a transformat rapid în preferata mea în materie de biscotti datorită conţinutului de ciocolată cu lapte în compania alunelor de pădure   (pe care le ador) şi a scorţişoarei. Vor fi prezente pe masa de Crăciun a acestui an şi sper că-i vor încânta pe colindători!

Ingrediente:
(pentru circa 20 biscotti)
100g ciocolată cu lapte
20g unt
15 ml cafea
1/2 linguriţă bicarbonat de amoniu
1 ou
70g zahar
esenţă de vanilie şi/sau esenţă de rom
1 varf de cuţit de sare
un vârf de cuţit de scorţişoară
150g făină
100g alune de pădure

Ciocolata se pune la topit la baie de aburi cu cele 20g de unt. Când ciocolata este topită se ia de pe baia de aburi şi se lasă să ajungă la temperatura camerei.
Oul se bate spumă, până când îşi deschide culoarea şi îşi dublează volumul. Apoi se adaugă zahărul ploaie şi aromele (vanilie, rom, scorţişoară şi sare) mixând în continuare. Peste amestecul de ouă se adaugă ciocolata topită, încă lichidă. Mixăm până la încorporare, după care adăugăm cafeaua în care am stins bicarbonatul de amoniu/amoniacul. 
Bicarbonatul de amoniu sau, mai des întâlnit sub denumirea de amoniac, este un agent de creştere folosit în special la prăjituri cu foi, fursecuri şi biscuiţi. Comparativ cu praful de copt, bicarbonatul de amoniu produce mai mult gaz şi determină o creştere mai mare, folosind o cantitate mai mică de agent. Mirosul şi gustul neplăcut al bicarbonatului de amoniu sunt anihilate de cafeaua fierbinte în care îl stingem înainte de a-l adăuga compoziţiei pentru biscotti! În alte cazuri, bicarbonatul de amoniu se stinge în lapte fierbinte, oţet sau zeamă de lămâie, în toate aceste situaţii lichidele având rolul de a anihila gustul şi mirosul neplăcut în diverse preparate, făcând gazul emanat de bicarbonatul de amoniu să se evapore la contactul cu căldura emanată de cuptor. Bicarbonatul de amoniu se foloseşte strict la preparate coapte.
Revenind la reţeta de biscotti, după încorporarea cafelei cu amoniacul în compoziţie, adăugăm făina şi amestecăm totul cu o spatulă până la încorporarea tuturor ingredientelor, apoi adăugăm alunele de pădure. Compoziţia rezultată va fi lipicioasă şi destul de moale. Se dă la frigider pentru o jumătate de oră sau la congelator pentru zece minute. Răsturnăm compoziţia pe o planşetă înfăinată şi modelăm un sul de 4-5 cm în diametru. Transferăm sulul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi coacem la cuptorul încins la 180°C pentru 20 minute. După cele 20 minute, scoatem sulul, îl lăsăm să se răcească pentru aproximativ 15 minute, după care îl tăiem felii de 1 cm grosime, pe diagonală! Aşezăm feliile rezultate din nou în tavă şi reintroducem tava la cuptorul încins pentru înca aproximativ 5 minute pe o parte şi încă 5 minute pe cealaltă parte. 
Biscotti se vor usca destul de mult şi îşi vor păstra aspectul şi textura chiar de-a lungul a mai multe săptămâni, dacă sunt păstraţi într-un borcan/cutie închise ermetic.
S-aveţi poftă!

Le-am consumat pentru început cu lapte cu miere... au fost o nebunie!!!
5 comentarii: