Faceți căutări pe acest blog

duminică, 11 noiembrie 2012

Trandafiri cu mere


”Când mă laudă cineva, mă cuprinde panica: dacă ar afla tot ce nu ştiu, tot ce nu sunt? Când mă condamnă, mă simt liniştit: sunt totuşi mai bun decât atât.”(Constantin Noica) 
Întotdeauna vor exista lucruri pe care știm să le facem bine, lucruri pe care nu știm să le facem deloc, și altele pe care le facem oricum, indiferent dacă bine sau rău. Criticile te ajută să evoluezi, să faci din lucrurile pe care le faci oricum, lucruri pe care știi să le faci bine! Sunt deschisă la critici și le accept ca atare, iar dacă va sta vreodată în puterea mea să schimb ceva și să devin mai bună, voi accepta orice provocare!
Astăzi am gătit și fotografiat ”trandafiri cu mere” după ce vreme de două săptămâni aproape că n-am ținut aparatul foto în mână, de teama că voi face ceva ce oricum făceam, neavând importanță dacă o făceam bine sau rău! Sper ca de azi începând sa fac doar ceea ce știu să fac bine. 
Hope you'll enjoy the recipe!


Ingrediente:
(pentru douăzeci de trandafiri cu mere) 
 200 ml lapte
100 g unt
450 g faina
110 g zahăr tos
7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
un ou
o linguriță de sare

(pentru umplutură)
patru mere mari
scorțișoară
zahăr după gust

un ou și două linguri de lapte pentru uns trandafirii

Rețeta este una improvizată de mine, am vazut de curând această modalitate de împachetare a aluatului sub forma unor trandafiri, însă nu am găsit rețeta potrivită pentru aceștia. Așadar, am obținut trandafirii din același aluat folosit pentru cinnamon rolls, deoarece eram convinsă de reușita lui.
Am folosit mașina de pâine pentru frământarea aluatului, însă, la fel ca orice aluat, poate fi lucrat și cu mâna! Am amestecat untul cu laptele și am pus totul pe foc până cand untul a fost topit! Atenție, nu lăsăm amestecul să ajungă la punctul de fierbere! Am lăsat apoi laptele și untul să se domolească, după care am pus amestecul în cuva mașinii de pâine. Am adăugat zahărul tos, sarea și oul bătut în prealabil, după care am adăugat făina cernută amestecată cu drojdia uscată! Frământăm aluatul și îl lăsăm să dospească vreme de o oră și jumătate, până când își dublează volumul. Nu uităm că, în cazul în care nu folosim mașina de pâine, aluatul trebuie să fie acoperit cu un șervet uscat și să stea într-un loc ferit de curenți de aer rece.
În timpul de dospire a aluatului, curățăm merele de coajă, le radem și le călim cu scorțișoară și zahăr după gust. Lăsăm merele să se răcească complet.
          Dupa o ora si jumatate, răsturnăm aluatul pe o planșetă, îl modelăm sub forma unui sul și îl tăiem în douăzeci de bucăti egale, cărora le dăm forma unei bile. Cu ajutorul sucitorului, întindem fiecare bilă de aluat într-o foaie rotundă de aproximativ 1 cm grosime și 12-14 cm diametru. Împărțim cercul în sferturi, trasând razele până aproape de centru. În mijlocul cercului așezăm aproximativ o lingură de umplutură de mere, după care rulăm fiecare sfert al cercului spre centru, în sensul acelor de ceasornic, ducând capetele la bază, la fel ca în imaginile de mai jos:

Odată formați trandafirii, îi așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt și îi lăsăm să mai crească aproximativ douăzeci de minute, după care îi ungem cu oul bătut cu cele două linguri de lapte. Deasupra lor presărăm puțin zahăr brun, și îi dăm la cuptorul încins la 180
⁰C pentru aproximativ 20 minute, pana cand isi formeaza o crusta aurie!

Sunt pufoși, aromați și pot fi înmânați chiar și bărbaților, vă asigur că nu vă veți lovi de un nu din partea lor :P



31 de comentarii:

  1. Sunt extraordinare florile astea. Ai impachetat merele ca intr-o paturica, sa fie ferite de frig.
    De parca ar apuca sa se raceasca! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar n-au prea apucat sa se raceasca :)) Noroc ca am salvat cateva pentru poza :P
      O zi frumoasa, va pup :*

      Ștergere
  2. Foarte frumosi trandafirii tai pufosi si aromati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunati trandafirasii tai;) Nu as refuza unul-doi pentru micul dejun :)
    Cat despre introducere sa stii ca si eu am patit asa de cateva ori(noroc ca am avut retete stocate si nepostate). Uneori e bine sa iei o pauza ca sa realizezi ce iti place sa faci!

    Te pup, draga mea! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, Andreea! Cateodata chiar e bine sa te opresti putin si sa reflectezi asupra a ceea ce faci. Sa constati ce faci bine si ce imbunatatiri poti aduce ca sa fii multumit de munca ta! Asta mi s-a intamplat mie zilele trecute! But I'm back in business now :)
      Pupici cu drag, o saptamana superba!

      Ștergere
  4. Sunt perfecti trandafirii tai,minunati si sunt sigura ca sunt atat de deliciosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, au fost foarte buni, de chiar!
      Pupici :*

      Ștergere
  5. Arata spectaculos!;)
    Ce desert minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va place :)
      O saptamana frumoasa, va pup :*

      Ștergere
  6. Frumoasa prezentare !si banuiesc ca si prajiturelele sunt pe masura pozelor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prajiturelele au fost mai bune decat orice poza :))
      Va pup, o saptamana minunata!

      Ștergere
  7. Extraordinario! Thanks for the step-by-step in the photos. Paula, www.executivadepanela.blogspot.com.br

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It is a really easy way to assemble the dought, much easier to show than to explain! I'm happy that you enjoyed the recipe and the photos :)
      Hugs and kisses!

      Ștergere
  8. Si eu am trecut prin momente de acest gen , e imposibil sa nu trecem !! Uneori e binevenita cate-o pauza , ne face sa realizam ceea ce facem cu pasiune si ce nu !!
    Frumosi trandafirasi ti-au iesit !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca o faceam cu pasiune, nu incapea indoiala! Insa aveam nevoie sa imbunatatesc putin treaba pe alocuri, sper sa se observe o oarecare diferenta curand, cel putin din punct de vedere fotografic!
      Te pup, draga mea! O saptamana superba!

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Doar sa-i fi mancat, ca s-au terminat instantaneu :))
      Va pup!

      Ștergere
  10. Minunat arata! Atata de frumosi ca nu-ti poti lua ochii de la ei!

    RăspundețiȘtergere
  11. Trandafirii sunt foarte delicati si parfumati, felicitari!
    Cat despre introducere...eu sincer te admir foarte mult, esti printre primele bloguri pe care am inceput sa le urmaresc. Tot ce faci este de calitate si nu pot decat sa te felicit inca o data si sa-ti doresc multa bafta in tot ceea ce faci!
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti muletumesc mult, draga mea! Atat pentru cuvintele de lauda, cat si pentru faptul ca ma urmaresti. Sentimentul este reciproc!
      Te pup si eu, o zi frumoasa!

      Ștergere
  12. Am facut si eu acum altuatul si astept sa creasca. Nu sunt o specialista in gatit dar sper sa iasa totul bine.

    Esti minunata Diana Oana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti o draguta, Diana Ioana :))
      Te rog sa revii cu impresii, sper sa va placa!

      Pupici :*

      Ștergere
  13. Au iesit foarte buni trandafirasii mei. Eu am facut si cu dulceata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super!!! Ma bucur ca au iesit buni! Cred ca se poate folosi cu succes orice umplutura dulce, tot deliciu ar iesi :)
      Pupici cu drag, ma bucur ca ai revenit sa ne spui cum ti-au iesit!

      Ștergere
  14. Delicios,trebuie incercate neaparat.Daca aveam mai multe mere o incercam maine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e un must try :) E bine si poimaine :))
      Pupici

      Ștergere
  15. In loc de mere, se poate folosi si o alta umplutura? Ma gandesc la branza cu ou si stafide. Oricum, arata superb! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, da! Cred ca vor fi nebunie cu branza dulce si stafide :)
      Multumesc, pupici

      Ștergere
  16. Am incercat si eu reteta. Au iesit foarte buni. Multumim ca ai impartasit-o cu noi. P.S. eu am avut nevoie de mai multa faina pentru aluat

    RăspundețiȘtergere