Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 august 2012

Prăjitură cu prune

          Să vină oare toamna? Prunele care încărcau pomul din spatele casei sunt coapte, nopțile sunt tot mai reci și soarele apune mai repede! Niciodată nu mi-a plăcut toamna, însă de curând reușesc să mă bucur în exact aceeași măsură de venirea fiecărui anotimp. Fiecare dintre ele are farmecul și însemnătatea lui, fiecare din ele sosește ca să înceapă ceea ce anotimpul precedent nu a reușit să facă. Toamna coace fructele și legumele încălzite o vară întreagă.
          Și cum vă spuneam, prunele din pomul din spatele casei sunt deja coapte, dulci și au o savoare și o culoare minunată. Le-am folosit pentru tarta a cărei rețetă o conține această postare și recunosc, lăsând modestia la o parte, că este cea mai pufoasă și mai bună prăjitură cu prune mâncată anul acesta, cea mai bună!
         
  Pentru o tavă cu dimensiunile 25x35cm folosim:
- 4 ouă
- 250 g zahăr
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 250 g făină
- o linguriță de praf de copt
- o linguriță de coajă rasă de lămâie
- esență de vanilie
- fulgi de migdale (opțional)

          Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile spumă tare, după care încorporăm zahărul ploaie, mixând în continuare până când zahărul este topit. Adăugăm și gălbenușurile, amestecând încontinuu. Folosind o spatulă, încorporăm făina cernută cu praful de copt, alternând cu laptele și uleiul. În final adăugăm aromele (coaja rasă de lămâie și esența de vanilie).
          Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt, nivelăm cu o spatulă, după care așezăm prunele tăiate pe jumătate la distanță de aproximativ unul-doi centimetri una de cealaltă. Am folosit aproximativ douazeci de prune. Acum putem presăra câțiva fulgi de migdale.
          
          Dăm prăjitura la cuptorul încins la 180°C pentru aproximativ o jumătate de oră, când este bine rumenită la suprafață și trece testul scobitorii.


          O lăsăm să se răcească, o pudrăm cu zahăr din belșug și o tăiem felii potrivite. Un pahar cu lapte merge de minune alături de prăjitura cu prune.






7 comentarii:

  1. Nici mie nu imi place toamna in mod deosebit, as mai vrea sa mai ramana vara aici, sa ne mai incante soarele, dar daca exista o modalitate perfecta de a intampina toamna, atunci aceasta prajitura cu prune este! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata este prajiturica ta! Fotografiile sunt tare reusite :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumoasa e prajiturica, si delicioasa foc! Pozele sunt minunate, te imbie sa 'gusti' din prajitura!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut prajitura si sunt incantata de pandispan!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut prajitura !! Mmm ;x E absolut delicioasa ! Multumim muult pentru reteta !!

    RăspundețiȘtergere
  6. acuma ma duc sa o fac! ☺ sotul meu abia o asteapta!
    ♥♥♥♥

    RăspundețiȘtergere