Faceți căutări pe acest blog

luni, 2 iulie 2012

Dulceață de căpșuni

         
Dulceața de căpșuni este de departe preferata mea! Cred că o îndragesc atât de mult și o savurez cu cea mai mare plăcere pentru că în copilărie nu aveam căpșuni în grădină, era solul ăla afurisit rău și, deși toate celelalte creșteau mari și se coceau atât de frumoase, căpșunile s-au lăsat așteptate ani întregi. Anul ăsta s-au arătat ele mai hotărâte și chiar am mâncat căpșuni din grădină, și unele chiar frumoase și aromate. Nu-mi prea vine să spun că a meritat așteptarea, zău, dar din nou se potrivește vorba ceea din bătrâni știută: ”mai bine mai târziu decât deloc” sau ”speranța că într-o zi vei mânca din propria grădină căpșuni moare ultima” :))!
Deci, nu aveam căpșuni în grădină și mama sărmana reușea să facă doar cinci-șase borcănele de dulceață din căpșunile de la Buna mea ”de sus” (cum ne-am obișnuit eu și sora mea să îi spunem), care se terminau întotdeauna până la venirea iernii! Cred că de aici se trage favorizarea dulceței de căpșuni în detrimentul celorlalte sortimente.
Anul acesta nu este primul în care fac dulceață de căpșuni, însă este primul an în care combin căpșunile cu rubarbă, și, la cât de mulțumită sunt de rezultat, categoric rămân la această rețetă, for good! Doamne, dar nu-mi puteam închipui că poate fi atât de gustoasă. Este puțin mai acrișoară decât dulceața clasică de căpșuni și cred că tocmai acesta este motivul pentru care îmi place atât de mult!


          Părerea mea este că nu poți obține același rezultat urmând aceeași rețetă ca și vecina (și nu, nu vreau să dărâm vreun mit), vreau doar să subliniez că dulceața naturală a căpșunilor poate cere sau nu la fel de mult zahăr, pentru obținerea rezultatului scontat! Așadar, deci și prin urmare, folosiți cantitatea de zahăr dorită, potrivind gustul dulcețurilor după semnalul dat de papilele gustative, ele niciodată nu vor da greș!

          Eu am mers pe urmatoarea variantă, folosind:
- 3 kg căpșuni (curățate de codișa verde)
- 1 kg de rubarbă (din nou curățată)
- 1,5 kg zahăr (deoarece căpșunile erau foarte dulci, altfel cred că aș fi mers pe varianta: 500g de zahar pentru 1 kg de fruct)
- sucul de la două lămâi de dimensiuni medii

Am preferat să nu păstrez căpșunile întregi pentru că erau destul de mari, așa că le-am dat prin robotul de bucătarie timp de 10 secunde pe funcția ”pulse”! Am oținut bucăți de căpșuni potrivite ca și mărime, pe care le-am amestecat cu bucățile (având aproximativ aceeași dimensiune) de rubarbă!
 Am pus fructele într-o oală cu pereții groși (din inox) și înalți, am stropit cu sucul de lamâie și am adăugat zaharul. Am fiert dulceața la foc mediu aproximativ doua ore și jumătate, supraveghind-o îndeaproape și amestecând frecvent. Nu am amestecat incontinuu pentru că știu că dulceața din fructele fără sâmburi și fiartă într-o oală cu pereții groși este cam greu să se prindă pe fundul oalei. Însă niciodată, dar NICIODATĂ, să nu uitați să amestecați în oala cu dulceață de zmeură, mure etc., toată munca se va duce pe apa Sâmbetei, situația fiind iremediabila, o spun din propria experiență.
Când suntem aproape de finalul operațiunii de fierbere, testăm consistența dulceții. Cum? Pe o farfurie de porțelan punem o jumătate de linguriță de dulceață, după care dăm farfuria la frigider preț de câteva minute. Daca dulceața s-a întărit și curge foarte greu sau deloc, asta e: dulceața e gata!
Turnăm dulceața în borcane sterilizate în prealabil. Deși am citit diverse variante legate de necesitate versus inutilitate sterilizare borcane/sticle înainte de umplere, eu aleg mereu să nu sar peste acest pas, considerându-l unul important și, de ce nu, preventiv! Eu întotdeauna sterilizez borcanele spălându-le la mașina de spălat vase la temperatura de 70°C și torn dulceața fierbinte în borcanele la fel de fierbinți. Dacă însă nu aveți mașină de spălat vase, realizăm sterilizarea borcanelor cu ajutorul cuptorului cu microunde, punând borcanele în cuptor și pornind cuptorul la cea mai ridicată temperatură pentru două minute.
Am închis borcanele cu capace cu filet! Niciodată nu am așezat borcanele cu dulcețuri cu fundul în sus până la răcire, rezultatul fiind întotdeauna unul bun, comestibil, delicios chiar, deci consider că acest pas nu-și are rostul. Dacă însă cunoașteți voi vreun motiv pentru care acest pas nu ar trebui sărit, please let me know, mi-ar plăcea să învăț lucruri noi!
Am personalizat borcanele lipind etichete și legând capacele cu hârtie de culoare maro și panglică/sfoară! Etichetele le-am găsit pe un site american, anul trecut, cu denumiri în limba engleză, și le-am modificat puțin, dându-le denumire românească. Nu îmi amintesc cum se numeste site-ul și nu am reușit să dau de link-ul cu pricina, așa ca postez aici etichetele în varianta românească, în format jpg., pentru cei care doresc să-și personalizele conservele în același fel (aveți mai jos atât varianta rotundă, cât și varianta dreptunghiulară)! Vi le fac cadou vouă, sperând că vă veți bucura de ele!



          Simply amazing!

9 comentarii:

  1. superbe imagini!!!! vreau si eu etichete!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine! Iar felul cum le-ai dichisit imi place mult...si eu imi alint borcanele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Diana, multumiri pentru etichete, sunt tare dragute :) Suna bine capsuni si rubarba, nu am incercat pana acum combinatia in dulceata. Cat despre intorsul borcanelor cu gura in jos, cred ca se face ca sa se creeze un vid si caldura dulcetii sa sterilizeze si capacul, asa incat sa nu se strice. Eu am facut asa anul trecut, pentru ca am citit pe internet. Ceea ce am invatat mai bine din varianta americana "canning", care merge mai ales pentru zacusca: sa pui borcanul cu continutul fierbinte si capacul pus in apa fiarta pentru 10 minute. O saptamana frumoasa si dulce!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca Alice vrea etichetele ,atunci eu vreau borcanele,cu delicioasa dulceata.Pupiciiiiii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Super dulceata ta! Am mancat si eu cu rubarba ca facea mama mea :). Si eu pun tot in jur de 400-500 gr zahar la 1 kg de fructe :). Etichetele sunt minunate.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunata dulceata, prezentarea dar si etichetele. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. INVITATIE DE PARTICIPARE LA CAMPANIA "CLATIDIADA BLOGGERILOR CULINARI"
    Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.
    http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2012/07/clatidiada-bloggerilor-culinari.html

    RăspundețiȘtergere