Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 februarie 2012

Papanași

          Înca de sambata mi-am propus sa fac o tura de papanasi, si chiar de atunci imi cumparasem branza de vaci necesara prepararii papanașilor! Trebuia sa gatesc sambata, cand am mers in vizita la ai mei  ACASA, dar mama avea alte planuri, deci am mancat placinte ardelenesti, sau mai bine zis placinte impaturate cum se numesc in zona noastra! Reteta de placinte impaturate va veni curand pe blog, insa pana atunci ne delectam cu papanasi, ca altfel ar fi expirat branza de vaci in frigider!

          Despre papanasi pot sa spun doar ca sunt desertul meu preferat cand mancam la restaurant! Niciodata nu voi prefera sa mananc clatite, inghetata sau salata de fructe (printre singurele deserturi existente in meniurile restaurantelor) in loc de papanasi! Si sa nici nu aud de papanasi fierti, ii urasc! Nu stiu ce contin, nici nu ma intereseaza, insa stiu ca o singura data am mancat si nu mi-au placut absolut deloc. Or fi ei usor mai dietetici, insa daca tot calc stramb, macar sa o fac pentru un motiv intemeiat: papanasi prajiti!!!
          Mi se parea lucru mare sa stii face papanasi ca la restaurant, insa credeti-ma pe cuvant: oricine poate sa faca papanasi acasa! Ne trebuie doar vointa si urmatoarele ingrediente:
- 500g branza de vaci (eu am folosit branza de vaci dietetica marca Aro - Metro)
- doua oua
- o lingura de zahar pudra cu vanilie 
- o lingurita si jumatate de praf de copt
- zece linguri de faina
- o jumatate de lingurita de sare


- dulceata de mure
- smantana grasa

          Din ingredientele de mai sus am obtinut zece papanasi, insa nu au fost mari, parerea mea este ca doi asemenea papanasi sunt suficienti pentru o portie! Punem toate ingredientele intr-un bol incapator si le amestecam cu o lingura de lemn pana cand obtinem o bila de aluat. In functie de consistenta branzei puteti sa mai adaugati faina, insa retineti ca aluatul rezultat trebuie sa fie unul moale, desi nu trebuie sa se lipeasca de degete. Veti vedea mici particule negre in aluat, nu este piper :) am folosit zahar vanilat comandat de pe site-ul pastaidevanilie.ro care mi-a placut la nebunie, este foarte aromat si recomand sa il aveti in dulapul cu ingrediente, asta daca nu va faceti voi acasa cu pastai de vanilie cumparate tot de pe acelasi site!
          Din aluatul obtinut formam zece bile maricele si pentru fiecare bila un puisor, adica o alta bila mai mica! Trebuie sa avem suprafata de lucru infainata si mainile la fel, infainate inainte de modelarea fiecarei bile de aluat! Dupa ce am modelat toate bilele, facem cate o gaura in mijlocul fiecarei bile mari cu o coada de lingura.
          Prajim papanasii in baie de ulei la foc mediu! In nici un caz sa nu va grabiti si sa faceti focul mare pentru ca va veti alege cu niste papanasi arsi la exterior si necopti in interior! Nu vrem asa ceva, asa ca ne alocam timp suficient pentru coacere, poate dura intre doua minute si jumatate pe o parte si un minut si jumatate pe cealalta parte, depinde de cat de incins este uleiul.
          Ii servim cu smantana (grasa zic eu, v-am zis ca nu ma joc cand dau iama in calorii) si dulceata de mure/afine/fructe de padure, sau orice alt fel va pica cu tronc! Eu am avut dulceata de mure, productie proprie si a completat perfect aroma papanasilor!

          

21 de comentarii:

  1. Intotdeauna am gasit irezistibili papanasii, serviti cu dulceata de visine si smantana. O nebunie! Ce pofta mi-ai facut :) O zi frumoasa, draga mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. De cand ma roaga sotul meu sa-i fac,asa ca trebuie sa ma apuc de treaba,pentru ca daca-i vede la tine moare omul de pofta.Eu una nu sunt deloc fan papanasi de nici un fel.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac papanasii si nu am mai mancat de tare mult timp . Servesc virtual o portie de la tine :)
    PS ...sunt tare greu de descifrat hieroglifele ce apar la verificarea cuvantului :(

    RăspundețiȘtergere
  4. @Delicioasa: Si tie iti doresc o zi superba! Pofteste la papanasi, mai am cativa! Pupici :*

    @DiaMar: Pai ia pune mana si fa sotului papanasi, sa nu se supere saracul :))

    @Dorina: Te rog spune-mi cum sa renunt la partea aia cu verificarea cuvantului, mi-a mai spus cineva si m-am chinuit sa o scot dar nu m-am descurcat :( Help!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. e a doua oara azi cand vad papanasi in blogosfera...e clar ca trebuie sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buni tare!!1Imi plac foarte mult!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce pofta mi-ai facut... m-am mancat cam de mult. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. first time here ... nice blog ... glad to follow you ... very yummy chesse dumpling visit my blog
    www.sriyafood.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Tare-mi plac papanasii! Chiar aseara am facut dupa o reteta dintr-o revista.. cu mult gris si branza putina (naiba stie ce era in capul lor) au iesit horible.. iti dai seama.. Tot astia nene originali sunt the best! Super arata! pupici

    Antonina

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte, foarte bune. acum le-am terminat (de mancat).Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur ca ti-au iesit, Teodora! Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. No matter if some one searches for his required thing, therefore he/she desires to be available that
    in detail, thus that thing is maintained over
    here.

    Look at my web site: dieta dukan

    RăspundețiȘtergere
  13. I just could not go away your site prior to suggesting that
    I really loved the usual information an individual supply on your visitors?
    Is gonna be back continuously to investigate cross-check new posts

    my page :: dieta daneza originala

    RăspundețiȘtergere
  14. Right here is the perfect webpage for anybody who really wants to
    understand this topic. You know so much its almost tough to
    argue with you (not that I really will need to…HaHa).
    You certainly put a new spin on a topic that has been written about for ages.
    Excellent stuff, just wonderful!

    Also visit my web-site dieta daneza pareri

    RăspundețiȘtergere
  15. Hello there, I found your web site by means of Google at
    the same time as looking for a similar subject, your website came
    up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.


    Hello there, simply changed into alert to your weblog through
    Google, and located that it's really informative. I am gonna be careful for brussels. I'll be grateful in
    case you continue this in future. Many people will likely be benefited out
    of your writing. Cheers!

    Feel free to surf to my web page ... dieta daneza

    RăspundețiȘtergere
  16. If some one needs to be updated with newest
    technologies after that he must be visit this web site and be up
    to date all the time.

    Visit my website :: dieta daneza

    RăspundețiȘtergere
  17. Excellent post. I was checking continuously this blog and I
    am impressed! Extremely useful info specifically the last part :) I care for such info much.
    I was seeking this particular information for a
    very long time. Thank you and good luck.

    my blog post :: dieta daneza originala

    RăspundețiȘtergere
  18. Write more, thats all I have to say. Literally,
    it seems as though you relied on the video to make your point.
    You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence
    on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?


    Check out my page - rochii de mireasa ieftine

    RăspundețiȘtergere
  19. It's perfect time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I have learn this post and if I could I want to counsel you some fascinating issues or suggestions. Maybe you could write next articles relating to this article. I wish to learn more issues approximately it!

    my weblog :: Dieta Daneza

    RăspundețiȘtergere