Faceți căutări pe acest blog

luni, 30 ianuarie 2012

un fel de... Tiramisu

          Am vazut acest desert la Crina :) si de indata ce l-am vazut m-am gandit ca il voi face si eu! Super simplu de preparat , ideal pentru iubitorii de cafea (a se citi Cipi), fin datorita cremei cu mascarpone, acest desert nu putea sta prea mult pe lista de asteptare! Asadar, week-end-ul ne-a fost dulce, cam pe atat de dulce pe cat de geros :) Aaaa, week-end-ul a mai fost si satios, cu calorii si leneveala din plin! Pufoasele croissante frantuzesti doar ne-au deschis apetitul pentru ceva si mai dulce, dupa o alta saptamana de dieta... interminabila parca :(!
          Deeeci, am facut un fel de tiramisu cu un blat de cacao si piscoturi insiropate, un strat generos de crema cu mascarpone si un strat stralucitor si ametitor de aromat de nuci caramelizate!
          Pentru blatul cu cacao am folosit:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 3 linguri de cacao
- 3 linguri de faina
- o lingurita si jumatate de praf de copt
- un strop de esenta de rom
          Procedam la fel ca si la pandispanul simplu! Separam ouale, batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul si mixam la viteza maxima pana la topirea zaharului, dupa care adaugam si galbenusurile mixand in continuare! In final, cu o spatula, incorporam faina cernuta impreuna cu cele trei linguri de cacao si praful de copt! Adaugam si esenta de vanilie, punem compozitia intr-o tava (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la cuptorul incins la 180⁰C pentru 20-25 minute, pana cand trece testul scobitorii!
          Pentru crema folosim:
- 500 g crema mascarpone
- 3 oua
- 100 g zahar pudra (sau dupa gust)
- esenta de vanilie
          Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Mixaam crema de branza mascarpone impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o un amestec omogen. Separam ouale si incorporam galbenusurile in crema de mascarpone, mixand la viteza medie. Batem albusurile spuma tare si in final le incorporam in crema de mascarpone cu o spatula, cu miscari ample! Nu mixati mai mult decat este necesar! 
          Insiropam blatul racit complet cu putina cafea naturala (deloc tare) indulcita cu zahar dupa gust si putina  esenta de rom! Intindem doua treimi din crema de mascarpone pe toata suprafata blatului, dupa care asezam piscoturile (eu am folosit 18 piscoturi) inmuiate in acelasi sirop de cafea! Intindem crema ramasa peste piscoturi si dam totul la frigider!
          Puteti sa va opriti aici si sa cerneti un strat generos de cacao peste ultimul strat de crema, insa doar inainte de servire! Sau puteti sa caramelizati 100 g zahar, dupa care adaugati o mana de nuci, amestecati nucile cu zaharul caramel si le rasturnati pe o bucata de hartie de copt. Lasati nucile caramelizate sa se raceasca, dupa care le taiati cu un cutit ascutit in bucatele la dimensiunea dorita! Presarati nucile caramelizate tocate pe toata suprafata prajiturii!
          Lasam prajitura la frigider vreme de 3-4 ore! Cu cat sta mai mult la frigider, cu atat mai bine blatul, piscoturile, siropul si crema se intrepatrund, gustul fiind absolut divin! Si nu cred ca mi s-a parut asa doar fiindca a venit dupa o saptamana dietetica, chiar e divina prajitura asta!




15 comentarii:

  1. excelenta ideea acestui fals tiramisu,imi place

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de apetisant poate arata !!!!fug repejor de-aiciX_X ca pre-a inghit in sec...
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Fain , fain , fain ...Ai un premiu la mine pe blog , te pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un fel sau nu, arata suuper bine!!!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place ideea cu nuci caramelizate deasupra, imi aminteste de ceva ce am incercat si nu foarte reusit, dar cu nuci caramelizate parca suna mai bine :) multumesc de idee

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai, arata prea bine ! Cred ca este delicioasa !

    RăspundețiȘtergere
  7. oh la la, ce bine arataaaaa ♥
    super delicios ♥
    pupicei

    RăspundețiȘtergere
  8. Un fel de tiramisu .... super tare ;)!!!!! Arata tare bine !!

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunat !! voi incerca si varianta asta, ca prea apetisant arata !

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi place noul look al siteului,arata mai profesionist.Felicitari ptr hainele noi!

    RăspundețiȘtergere
  11. Va multumesc mult pentru aprecieri, fetelor!

    @Mitinitta: Multumesc, Adina! Mi-am dorit un aspect mai aerisit in primul rand si m-am chinuit mult sa il fac sa arate asa! Te pup!

    Va pup, fetelor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte buna prajitura! Eu am folosit mascarpone, ricotta si frisca pt ca n-am vrut sa pun oua crude si a iesit foarte buna si aromata.Inca nu reusesc sa caramelizez zaharul cum trebuie, adik raman bulgarasi mici dar a iesit bine si asa.

    RăspundețiȘtergere