Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 decembrie 2011

Cozonac cu nuca si cacao

Probabil ultima reteta gatita cu prilejul Craciunului, cea mai iubita si mai frumoasa sarbatoare religioasa de peste an! Am repetat reteta de cozonac cu rahat, inlocuind insa rahatul cu delicioasa nuca macinata, amestecata cu zahar, cacao si rom, dupa reteta mamei.
Ingrediente necesare:
- circa 550 g faina alba (000)
- 7 g drojdie uscata
- 130 ml lapte
- 100 g unt
- 150 g zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- doua lingurite de esenta de vanilie
- doua oua
- un varf de cutit de sare
- un ou batut pentru a unge cozonacul inainte de coacere

Pentru umplutura:
- 150 g nuca macinata
- 30 g cacao neagra
- esenta de rom
- un albus batut spuma
- 100 g zahar tos

Modalitate de preparare:
          Totul incepe cu cateva ore inainte de pregatirea aluatului (poate chiar si cu o noapte inainte) cu lasarea tuturor ingredientelor la temperatura camerei, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer. Este foarte important ca toate ingredientele sa aiba aceeasi temperatura in momentul folosirii lor.
          Dupa cele cateva ore am inceput procesul de preparare propriu zisa prin incalzirea a 50 ml de lapte (Atentie insa, NU il lasam sa fiarba, il lasam doar sa se incalzeasca, circa un minut la foc mic). Luam laptele de pe foc si adaugam drojdia uscata! Punem vasul cu laptele si drojdia intr-un loc caldut (eu am ales sa il pun pe calorifer, insa caloriferul nu era fierbinte).
          Intr-un alt vas, punem untul si laptele ramas (80 ml) si le incalzim la foc mic pana cand untul este topit.
          Separam albusurile de galbenusuri.
          Punem intr-un bol incapator ingredientele in ordinea urmatoare: faina cernuta, laptele cu untul topit, zaharul, cele doua galbenusuri, sarea, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Incepem sa framantam aluatul cu mana, pana cand incorporam toate ingredientele. Cand deja ingredientele sunt omogenizate, adaugam drojdia inmuiata in laptele caldut (maiaua). Mai framantam inca un minut-doua, dupa care adaugam si albusurile batute spuma in prealabil. Incorporam albusurile prin impachetarea aluatului de cate ori este necesar pentru a omogeniza aluatul si disparea spuma!
           Lasam aluatul la dospit intr-un bol acoperit pentru o ora si jumatate sau pana cand isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer!
           Dupa dospire, impartim aluatul in doua bile egale din care intindem doua foi dreptunghiulare cu grosimea de 1 cm. Intindem spuma de albus pe fiecare foaie, dupa care presaram umplutura de nuca (faina, vzaharul, esenta de rom si nuca amestecate in prealabil intr-un bol).Rulam fiecare foaie pe lungime! Impletim rulourile si le asezam in tava tapetata cu unt si faina!

                  Lasam cozonacul sa mai creasca in tava cam o jumatate de ora, dupa care il ungem cu un ou batut, apoi dam tava la cuptorul incins la 180°C pentru o ora. Cand cozonacul s-a rumenit la suprafata atat cat ne doream, il acoperim cu folie de aluminiu, pentru a nu se arde! Verificam daca este copt cu un betisor pentru frigarui: daca, infipt in mijlocul cozonacului, iese curat, atunci cozonacul este copt :) Creste destul de mult si este extrem de pufos si aromat! E categoric reteta pe care o cautam ca sa obtin niste cozonaci perfecti!





 

marți, 27 decembrie 2011

Tort cu mousse de ciocolata si piscoturi

          A fost ziua mea... o zi in care m-am simtit apreciata si iubita! O zi in care toate persoanele care imi doream sa isi aminteasca de mine au facut-o! Ce norocoasa sunt! Sunt norocoasa ca i-am avut alaturi de mine pe toti cei dragi mie, sunt norocoasa ca mi s-a cantat "La multi ani" de catre douazeci si mai mult de copii cu varste cuprinse intre trei si patru ani, sunt norocoasa ca am fost sunata de oameni dragi plecati departe, sunt norocoasa ca am primit un cadou deosebit de la un om care ma cunoaste doar prin intermediul blogului, sunt norocoasa ca am primit sute de mesaje de la oameni simpli care mi-au urat tot ce este mai bun, sunt norocoasa ca mi s-au indeplinit cele mai frumoase dorinte... Ce pot sa spun mai mult? Sunt atat de norocoasa si ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a binecuvantat cu atatea!!! Ce am oferit in schimb celor care mi-au dat totul de ziua mea? Multumiri, mii de multumiri si recunostinta! Si o felie de tort ciocolatos, cu care permiteti-mi sa va multumesc si voua, celor care ma cititi si ma indragiti scriindu-mi comentarii, dandu-mi mesaje sau like-uri aici si care, in numar foarte mare, mi-ati facut ziua de nastere mai frumoasa!
          Am gatit un tort cu mousse de ciocolata cu lapte si ciocolata alba, avand la baza un blat din albusuri de ou si nuci. Am imbracat tortul in piscoturi si l-am ornat cu ciocolata alba si neagra. Iata si reteta:
          Pentru blat am folosit:
- 4 albusuri
- 2 galbenusuri
- 4 linguri de zahar
- o lingurita de praf de copt
- o lingura de faina
- o lingura de cacao
- 60 g nuci macinate
Am batut albusurile spuma tare, dupa care am adaugat zaharul. Am continuat sa mixez aproximativ 4 minute, pana cand zaharul s-a dizolvat. Am adaugat cele doua galbenusuri, continuand sa mixez. In final, cu ajutorul unei spatule, am  incorporat faina, praful de copt si cacaua cernute, iar in cele din urma am adaugat nuca macinata. Am turnat compozitia intr-o tava de tort cu diametrul de 24cm tapetata cu hartie de copt si am dat blatul la cuptorul incins la 180*C pentru aproximativ 15 minute, pana cand o scobitoare infipta in mijlocul blatului iese curata.

















Lasam blatul sa se raceasca complet!
Intre timp, incepem prepararea cremelor de ciocolata.
Pentru crema mousse de ciocolata alba folosim:
- 125 ml smantana dulce
- 250 g ciocolata alba
- o lingurita si jumatate de gelatina
- 300 ml frisca
Ciocolata alba se topeste la baie de aburi, impreuna cu smantana dulce.In ciocolata topita adaugam gelatina dizolvata in putina apa calduta si apoi, cand ciocolata ajunge la temperatura camerei, adaugam frisca batuta.
Lasam crema de ciocolata alba deoparte si trecem la prepararea cremei mousse de ciocolata neagra, pentru care folosim:
- 125 ml smantana dulce
- 250 g ciocolata neagra cu cel putin 65% cacao
- o lingurita si jumatate de gelatina
- 300 ml frisca
Ingredientele si cantitatile sunt aceleasi ca si la crema de ciocolata alba, diferenta consta in tipul ciocolatei.
Preparam crema de ciocolata neagra la fel ca si crema de ciocolata alba.
Trecem la asamblarea tortului.
Taiem blatul complet racit pe jumatate, asezam prima jumatate pe platoul de servire, fixam in jurul blatului un inel de tort detasabil, si insiropam blatul cu un sirop cu rom (fierbem 100 ml apa cu zahar dupa gust si adaugam esenta de rom). Siropul trebuie sa fie la temperatura camerei in momentul insiroparii blatului. Tot acum tapetam peretii inelului detasabil cu piscoturi.
Peste prima jumatate de blat turnam o jumatate din crema de ciocolata neagra, dam totul la frigider pentru o jumatate de ora, apoi turnam toata crema de ciocolata alba, din nou dam tortul la frigider pentru o jumatate de ora, iar in final turnam si cealalta jumatate de crema de ciocolata alba, nivelam cu o spatula si asezam deasupra a doua jumatate a blatului pe care il insiropam la randu-i. A doua jumatate a blatului va trebui redimensionata, deoarece s-a pierdut din diametrul tortului prin adaugarea de piscoturi. Eu am taiat blatul cu un cutit cu varf ascutit.













Dam tortul la frigider pentru patru-cinci ore, sau chiar peste noapte (eu asa am procedat).
A doua zi, incepem ornarea tortului.
Pentru glazura neagra folosim:
- 120 g ciocolata neagra
- 50 ml smantana dulce
Topim ciocolata neagra la baie de aburi impreuna cu smantana dulce, dupa care o turnam (inca fierbinte) peste tort, nivelnad-o usor cu o spatula inmuiata in apa rece.
























Pentru ornamentele din ciocolata alba folosim:
- 100 g ciocolata alba
- 50 ml smantana dulce
Topim ciocolata cu smantana dulce la baie de aburi. Intre timp, trasam un cerc cu diametrul tortului minus marginea de piscoturi pe o bucata de hartie de copt. Apoi, in interiorul cercului desenat, luam cate o lingurita din ciocolata alba topita si formam linii in toate directiile. Sper ca imaginea e mai elocventa :)
























Dam hartia de copt (asezata in prealabil pe un carton tare) la frigider pana cand se raceste complet. Apoi, cu un cutit de taiat pizza trasam raze la dimensiunea dorita. Asezam fiecare triunghi astfel obtinut peste tortul glazurat, concentric, asezand in final una bucata cireasa confiata (cireasa de pe tort!!!) in mijlocul tortului. Simt ca nu m-am descurcat prea bine cu descrierea procesului de ornare a tortului, asa ca sper din suflet ca pozele sa poata exprima ceea ce eu nu pot!
Desfacem inelul detasabil din jurul tortului si legam tortul cu o panglica. Panglica are un rol strict decorativ, piscoturile sunt lipite de tort foarte bine si nu vor cadea.
In semn de multumire, va rog sa serviti o felie din tortul care noua ne-a placut atat de mult!









































P.S. Imi cer scuze ca nu am si poze cu sectiunea, s-a mancat instantaneu si nu am apucat sa fotografiez nici macar o felie. Va imaginati insa cam ce a putut fi :)

luni, 26 decembrie 2011

Turta dulce

          Inca de saptamana trecuta am pregatit aceste delicioase turte dulci, alaturi de casuta de turta dulce, editia 2011! Nu am postat reteta inca pentru ca, pe langa faptul ca nu am avut vreme deloc deloc (din cauza pregatirilor pentru Craciun) m-a mai lasat si laptopul, chiar de ziua mea... ce ghinion! Important este insa ca bunul nostru prieten, mester in ale calculatorului, nu ne-a lasat la greu si chiar in ajunul Craciunului am primit laptopul proaspat igienizat, cu noi anticorpi vrednici sa opreasca aparitia unor noi virusi! Ca de... bate un vant de iarna teribil de rece... :)
          Cu intarziere, vreau tot acum sa va multumesc din suflet pentru sutele de urari primite atat aici pe blog, cat si pe pagina Facebook a blogului si pe pagina Facebook personala! M-am simtit cu adevarat speciala primind atatea urari frumoase si nu pot decat sa va multumesc si sa va urez asemenea si voua! Promit sa revin si cu o felie de tort... doar sa mai treaca putin febra asta a sarbatorilor de iarna!
          Cu urmatoarea reteta de turta dulce voi participa la provocarea lunii decembrie "Dulce Romanie", gazduita luna aceasta de Brandusa (Cooking with my soul)!
Reteta este aceeasi folosita si pentru turta dulce din casuta (editia 2010 si editia 2011).

Asadar, folosim:
- 650 g faina

- 230 g unt
- 250 g zahar brun
- 2 oua
- 350 ml miere
- o jumatate lingurita de praf de copt
- 3 lingurite de scortisoara
- o lingurita de ghimbir
- o lingurita de nucsoara
- 3-4 cuisoare pisate
- un varf de cutit de piper
- o lingurita de sare

Incepem cu amestecarea untului cu zaharul brun, apoi adaugam ouale, apoi mierea si in final faina cu toate condimentele. Se framanta un aluat asemenea celui pentru biscuiti, se formeaza o bila care se infasoara in folie alimentara si se lasa la rece pentru cateva ore! Este foarte important sa lasam aluatul la rece pentru a putea fi usor de modelat.
Dupa ce scoatem aluatul de la frigider (eu l-am lasat numai doua ore), intindem o foaie de 0.5-0.7 cm grosime, si taiem cu formele dorite! Eu am folosit cercuri ondulate, foarte de efect!
Asezam turtele astfel formate intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem la 180°C pentru 8-10 minute, pana cand marginile turtelor capata o culoare aramie!
Le-am decorat cu ciocolata cu lapte topita si royal icing alb, insa puteti sa va jucati cu culori si forme dupa plac!




sâmbătă, 24 decembrie 2011

Urări din și pentru suflet

          Ar fi atât de impersonal să copiez o urare frumos scrisă gasită pe unul din miile de site-uri rezultate din căutarea Google. Mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi să simțim și să auzim cu inima fiecare gând exprimat, fiecare urare adresată cu prilejul celei mai frumoase sărbători de peste an, Crăciunul!
          Aceasta este o noapte sfântă, în care colindele însoțite de clinchetul lin al clopoțeilor răsună în fiecare prag, în care brazii frumos împodobiți ne încântă privirile, iar masa este înconjurată de oamenii mereu aproape de sufletele noastre! Sunt atât de fericită că pot și anul acesta să ma bucur cu toata inima de venirea Crăciunului și vă doresc și vouă la fel! Să vă bucurati astă noapte, să vă bucurați de fiecare moment cu care Dumnezeu ne binecuvânteaza și haideți cu toții să fim mai buni, și nu doar de Crăciun!
          Vă doresc din tot sufletul "Sărbători fericite și binecuvântate!"



Crăciun fericit!!!



marți, 20 decembrie 2011

Casuta din turta dulce/Gingerbread house 2011

Nu am vrut sa fac un later edit postarii Casuta din turta dulce 2010... cred ca merita o postare aparte casuta mea, ca mi-s atat de mandra de ea! Casuta asta e facuta cu o dragoste si mai mare... mai ales ca e prima casuta asamblata si decorata in noua noastra casa (the real one), in care ne-am inceput cu optimism viata in doi! Practic, casuta din turta dulce e simbolul casutei noastre, cum sa n-o iubesc? Hai sa v-o arat si voua, celor care inca nu ati vazut-o pe Facebook :)



Reteta pentru turta dulce, precum si alte indicatii de asamblare si decorare le gasiti accesand urmatorul link:  http://cantboilanegg.blogspot.com/2010/12/casuta-din-turta-dulcegingerbread-house.html.

luni, 19 decembrie 2011

Mint layer brownies

          Sau negresa cu strat de menta... hmmm, delicios! Personal, cred ca brownie/negresa este cea mai complexa prajitura! Este suficient de dulce, are ciocolata (yummy, yummy), alune uneori si pe deasupra mai poate fi servita cu un strat generos de crema de branza (vezi reteta de brownie cheesecake) sau caramel, sau orice altceva vi s-ar parea potrivit in combinatie cu un blat ciocolatos!
          Reteta pentru brownie este aceeasi folosita la brownies cu alune de padure, cu exceptia faptului ca nu am mai adaugat alune!
          Asadar, la o tava cu dimensiunile de 25x35 cm folosim:
- 150g unt

- 160g ciocolata neagra (72% cacao)
- o lingurita de esenta de vanilie
- 250 g zahar
- 3 oua

- 150 g faina
- 3 linguri de cacao
- o lingurita de sare
- 100 g alune de padure 
Am topit untul si ciocolata la baie de aburi, dupa care am adaugat esenta de vanilie. 
Lasam ciocolata topita sa ajunga la temperatura camerei, timp in care mixam ouale cu zaharul pana cand acestea isi dubleaza volumul si se transforma intr-o spuma aerata deschisa la culoare (aproximativ 7 minute).
Adaugam si ciocolata topita racita peste spuma, dupa care incorporam crema obtinuta peste ingredientele uscate cernute (faina, sarea si cele trei linguri de cacao).
Amestecam cu grija, incercand sa evitam formarea cocoloaselor.
Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Nivelam compozitia cu o spatula si dam tava la cuptorul incins la 180*C pentru 25-30 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.

Este foarte important sa nu deschideti usa cuptorului in primele 15 minute de coacere, nici intr-un caz!
Dupa coacere, lasam prajitura sa se raceasca complet (chiar si peste noapte).
Crema de menta o pregatim astfel: mixam 100 g unt moale ( nu topit!!!) cu 200 g zahar pudra pana cand se formeaza o glazura omogena si nu se mai simt particulele de zahar. Acum adaugam esenta de menta si daca doriti, un varf de scobitoare de colorant alimentar verde. Intindem crema peste brownie, dam prajitura la frigider pentru aproximativ o ora, dupa care ornam cu o tableta de ciocolata cu lapte (100g) topita la baie de aburi cu 30g unt!
















Este delicioasa, aroma de menta persista si in combinatie cu stratul de negresa ciocolatoasa nu poate fi decat divina! 





vineri, 16 decembrie 2011

Macaroons pentru Craciun

          Macaroons sunt un fel de bezele, sau pricomigdale mai degraba obtinute din albus de ou batut spuma, zahar si faina de migdale. Nu e o filosofie, desi asa parea, sincer va spun! Am citit o gramada mare de retete de macaroons, insa cel mai mult m-a convins un filmulez vazut pe youtube! Filmuletul a avut rolul de a prezenta reteta de macarons intr-o modalitate vesela, relaxanta si apoi, bineinteles ca a fost urmata de succes prepararea retetei!
Puteti vedea si voi aici filmuletul si sa-mi spuneti daca nu va convinge sa incercati acasa reteta macar o data!

Ingrediente:
110 g migdale macinate (eu am folosit fulgi de migdale pe care i-am macinat cu rasnita de cafea)
225 g zahar pudra
patru albusuri
50 g zahar tos
coloranti alimentari (optional)

pentru crema de unt: 
 50 g unt (la temperatura camerei)
150 g zahar pudra.

Se cern migdalele macinate impreuna cu zaharul pudra intr-un bol. Intr-un alt bol degresat (eventual puteti freca peretii bolului cu o felie de lamaie - eu asa am procedat) puneti albusurile si le mixati circa doua minute, pana cand se formeaza spuma, apoi adaugam zaharul tos. Mixam pana cand obtinem o bezea tare.

          Este momentul sa adaugam coloranti alimentari, daca va doriti, desi stim cu totii cat de nesanatosi sunt. Eu mi-am cumparat coloranti alimentari gel de la Wilton si muream de nerabdare sa ii folosesc, sa vad cum se comporta! In general mancarurile gatite de mine sunt sanatoase, gatite cu produse cat mai naturale, insa exista si mici exceptii, care ne incanta privirea la ocazii speciale :) Aceasta este una dintre exceptii :)


          Adaugam si migdalele si zaharul pudra cernute si amestecam usor cu o spatula pana la omogenizare!
Din compozitia obtinuta formam macaroons (cu diametrul de aproximativ 2cm) cu ajutorul unui posh sau cu o punga taiata la varf (1 cm), spritati in tava tapetata cu hartie de copt la doi centimetri distanta unul de celalat. Lasam tava cu macaroons 10 minute deoparte, la temperatura camerei, pana cand acestia si  formeaza o pojghita subtire la suprafata.
Ii coacem in cuptorul preincalzit la 150°C timp de 12-15 minute, dupa care ii lasam sa se raceasca complet.
Vor forma un piciorus in timpul coacerii, semn ca reteta a avut un succes si treaba a iesit ca la carte.


          Ii asezam cate doi si ii umplem cu crema de unt, in care de asemenea, dupa bunul plac, adaugam coloranti alimentari sau nu. Ideea cu acesti macaroons rosu-verde am preluat-o de pe un site american :)
Noua ne-au placut foarte mult si sper ca si voi sa ii incercati, sunt chiar simplu de realizat si de efect pe orice masa :)





marți, 13 decembrie 2011

Stelute cu nuci si migdale

          Am intrat in febra bucatarelilor pentru Craciun, semn ca mai e foarte foarte putin pana cand Iisus se naste din nou! Este o perioada minunata, cea mai frumoasa de peste an, iar, pe langa bradul impodobit si colinde, mirosul de biscuiti proaspat scosi din cuptor intregeste momentul si face asteptarea Craciunului mai dulce!
          Mie imi place nuca sub orice forma, insa pana acum nu am folosit-o la biscuiti. Asa ca acum urmeaza o reteta de biscuiti cu nuci, dar si cu migdale macinate!

          Pentru o portie de aproximativ 45 biscuiti folosim:
25 g nuci macinate
125 g migdale macinate
un ou si doua galbenusuri
125 g zahar pudra
70 g unt
aproximativ 150 g faina
coaja rasa de la o jumatate de lamaie (aici puteti sa va jucati cu aromele si sa adaugati dupa gust scortisoara, ghimbir, nucsoara etc)
o lingurita de esenta de vanilie
o lingurita de praf de copt

Pentru decor:
zahar pudra (cam 250 g)
un albus de ou
fulgi de nuca de cocos
coaja de portocala confiata

In primul rand macinam nuca si migdalele cu ajutorul robotului de bucatarie.

Intr-un bol incapator mixam untul cu zaharul pudra, dupa care adaugam oul si galbenusurile. Adaugam si aromele, dupa care incorporam si nucile si migdalele macinate!
In final adaugam faina cernuta cu praful de copt si formam o bila de aluat faramicios, dar care se poate intinde usor!
Intindem o foaie de 5 mm grosime pe care o taiem cu o forma stea!


Coacem stelutele in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 8-10 minute sau pana cand varfurile stelutelor capata o culoare aurie.
Le ornam cu pasta de zahar/royal icing dupa plac.
Pentru pasta de zahar folosim un albus de ou si zahar pudra (suficient cat sa obtinem o pasta cu  textura dorita). Batem albusul de ou circa doua minute, apoi adaugam zaharul pudra, continuand sa mixam pana la omogenizare.
In filmuletul de mai jos gasiti gateva tehnici interesante de ornare cu royal icing!

Acestea sunt stelutele mele, ornate cu royal icing, bucatele mici de coaja de portocala confiata (marca Lidl) si fulgi de nuca de cocos!


Cu aceasta reteta particip la concursul organizat de site-ul Pastai de vanilie si de Andreea Dianu, cea care gateste cu o mare "Pasiune pentru bucatarie"! Iti multumesc pentru invitatie, Andreea!


luni, 12 decembrie 2011

Cozonac cu rahat

          Pffff... tare greu cu cozonacul asta, e a treia incercare, reusita insa, care sfarseste seria celorlalte doua incercari evident esuate :)! Acum pot striga in gura mare: Yesssssssss, I got the right recipe!!! De ce primele doua retete au fost esuate??? Dumnezeu stie... ca doar respectasem reteta intocmai, si de obicei sunt norocoasa cand incerc ceva nou, mereu imi ies preparatele! Eh, mai si dam gres, asta e! Insa de cand e lumea, omul din greseli invata! Si eu m-am ales dupa astea doua incercari cu un cozonac de toata frumusetea si o reteta de dat mai departe voua (in primul rand) si nepoteilor :)) cand le-o veni vremea!
          Am pregatit acum cozonacul din doua motive. In primul rand pentru ca imi doream sa gasesc o reteta care sa-mi reuseasca si sa o testez pentru a nu fi luata prin surprindere la Craciun de vreun esec total la cuptor, iar in al doilea rand am gatit cozonac pentru mini proiectul lui Alice "Lunea - Gateste romaneste"! Cozonacul este o paine dulce traditionala romaneasca, si cum Craciunul este atat de aproape, m-am gandit ca o reteta (reusita :P) de cozonac este ideea perfecta!
Iti multumesc pentru invitatie, Alice! Sunt foarte incantata si multumita ca am putut participa, si sper sa ma ridic la inaltimea asteptarilor tale :)
          Haideti sa va dau reteta. Avem nevoie de:
- circa 550 g faina alba (000)
- 7 g drojdie
- 130 ml lapte
- 100 g unt
- 150 g zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- doua lingurite de esenta de vanilie
- doua oua
- un varf de cutit de sare
- un ou batut pentru a unge cozonacul inainte de coacere

          Totul incepe cu cateva ore inainte de pregatirea aluatului (poate chiar si cu o noapte inainte) cu lasarea tuturor ingredientelor la temperatura camerei, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer. Este foarte important ca toate ingredientele sa aiba aceeasi temperatura in momentul folosirii lor.
          Dupa cele cateva ore am inceput procesul de preparare propriu zisa prin incalzirea a 50 ml de lapte (Atentie insa, NU il lasam sa fiarba, il lasam doar sa se incalzeasca, circa un minut la foc mic). Luam laptele de pe foc si adaugam drojdia uscata! Punem vasul cu laptele si drojdia intr-un loc caldut (eu am ales sa il pun pe calorifer, insa caloriferul nu era fierbinte).
          Intr-un alt vas, punem untul si laptele ramas (80 ml) si le incalzim la foc mic pana cand untul este topit.
          Separam albusurile de galbenusuri.
          Am folosit masina de paine, dar asta doar pentru ca am vrut sa imi usurez putin munca, insa la fel de bine puteti sa va descurcati si fara! Punem in recipientul masinii de paine ingredientele in ordinea urmatoare: laptele cu untul topit, zaharul, cele doua galbenusuri, sarea, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Apoi adaugam faina cernuta in prealabil. Setam masina pe programul de framantat aluat ("Basic dough") si lasam masina sa framante ingredientele adaugate pana in acest moment. Cand deja ingredientele sunt omogenizate, adaugam drojdia inmuiata in laptele caldut (maiaua). Lasam masina sa mai framante inca un minut-doua, dupa care adaugam si albusurile batute spuma in prealabil.

          Daca alegem sa facem aluatul cu mana, incorporam albusurile de ou in aluat prin impachetare a aluatului de cate ori este necesar pentru a omogeniza aluatul si disparea spuma!
          Lasam aluatul la dospit intr-un bol acoperit pentru o ora si jumatate sau pana cand isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer!
          Dupa dospire, impartim aluatul in doua bile egale din care intindem doua foi dreptunghiulare cu grosimea de 1 cm. Din loc in loc punem cate o bucatica de rahat pe fiecare foaie.

          Rulam fiecare foaie pe lungime!

          Impletim rulourile si le asezam in tava tapetata cu unt si faina!
         
          Lasam cozonacul sa mai creasca in tava cam o jumatate de ora, dupa care il ungem cu un ou batut, apoi dam tava la cuptorul incins la 180°C pentru o ora. Cand cozonacul s-a rumenit la suprafata atat cat ne doream, il acoperim cu folie de aluminiu, pentru a nu se arde! Verificam daca este copt cu un betisor pentru frigarui: daca, infipt in mijlocul cozonacului, iese curat, atunci cozonacul este copt :) Creste destul de mult si este extrem de pufos si aromat! E categoric reteta pe care o cautam ca sa obtin niste cozonaci perfecti!


sâmbătă, 10 decembrie 2011

How Christmas tastes around the world


          De cand am lansat provocarea "How Christmas tastes around the world" zilnic am fost surprinsa in cel mai placut mod de retetele voastre de pretutindeni! Am primit retete din 10 tari ( Romania, Elvetia, Finlanda, Bruxelles, Italia, Anglia, Scotia, Republica Ceha, Portugalia si Illinois - Statele Unite ale Americii), provocarea "How Christmas tastes around the world" ajungand astfel pe doua continente :) Retetele sunt de o diversitate nemaipomenita, ilustrand cate putin din cultura gastronomica a fiecarei regiuni. Mi-a placut nemaipomenit de mult sa intru in bucatariile atator state, si sunt sigura ca si voi veti simti la fel citind fiecare reteta si savurand fiecare fotografie!
          Vreau sa le multumesc din suflet fetelor care au gatit si s-au chinuit sa ne arate ce gust are Craciunul in tara/orasul/casa lor! Asa cum preconizam de la lansarea provocarii, gusturile Craciunului sunt extrem de diferite, iar fetele (ca doar bloggeri de sex feminin au dat curs provocarii) au surprins perfect ceea  ce trebuia de fapt sa insemne acest proiect "How Christmas tastes around the world"! 
          Siiiiiiiiiiiii... sa incepem parada cu preparatele in ordinea in care acestea au fost trimise pe mail!
1. Carnati de porc ca pe Valea Streiului, gatiti pentru masa de Craciun din Calan, judetul Hunedoara de catre Mirela Manoliu - Mirela Gospodina!


2. Pigs in a blanket si o garnitura cu varza de bruxelles in sos de smantana, salvie, pancetta si castane, reteta originara din Londra, Anglia! Puteti citi in detaliu reteta pe blogul Andrei - "Menta si rozmarin"!

3. Tortul cu mandarine vine din Bucuresti din bucataria Laviniei Petris - Top Cuisine avec Lavi si nu lipseste de pe masa traditionala de Craciun! 


4. Bolo Rei - Prajitura magilor este un desert cu specific portughez incercat, pozat si trimis de Ramona Pintea, care locuieste in Almancil-districtul de Faro, Portugalia.


5. Cozonacul cu rahat si ciocolata al Cristinei Toth - Diva in Bucatarie ne reaminteste gustul romanesc al Craciunului :)


6. Curcanul la cuptor/Roasted turkey face deliciul Craciunului in orasul Hickory Hills, Illinois, Statele Unite ale Americii. Reteta este trimisa de catre Mihaela Pesa Dascalu - De prin lume adunate...


7. Painica dulce a lui Mos Craciun este ideea nelipsita de pe masa de Craciun intinsa in Bucuresti, a lui Emily - Emily's cupcakes!


8. Muschiuletul de porc afumat este un preparat specific bucatariei Adinei Magda - Cat's Kitchen, pregatit cu precadere in preajma Craciunului in Caransebes - judetul Caras Severin!


9. Mancarea rece cu carne de iepure este preparatul care face traditia de Craciun pe masa Alexandrinei - Xandrinne si ale ei ispravi culinare, in zona Bucovinei!


10. Marlenka este o prajitura reprezentativa a Republicii Cehe, unde locuieste Gabriela Iancu - What Liberty Ate!


11. Stelutele de Craciun sunt nelipsite de pe masa de Craciun a locuitorilor Finlandei, loc unde avem ocazia sa degustam preparate traditionale datorita Dorinei Bandalac - Restaurantul de acasa.


12. Fursecurile cu nuca sunt nelipsite de pe masa de Craciun intinsa in Galati de Licuta Marin - Din bucataria mea!


13. Degustam Craciunul in Elvetia cu Basler Brunsli - Biscuiti elvetieni traditionali de Craciun, trimisi de Kadia Yusupova - In jurul mesei!


14. Dorina Mironescu - singurul participant care nu este food blogger a gatit Haggis cu cartofi si napi, reteta originara din Iverness, Scotia! Pentru ca Dorina nu are blog, reteta va fi postata ulterior aici pe blog, cu acceptul ei :) Si, fie vorba intre noi, asa-i ca s-a descurcat super bine la aceasta provocare??? Iata:


15. Lasagne alla bolognese reprezinta gustul Craciunului in Bologna, Italia, acasa la Ana-Maria Ciolacu - Just love cookin', o lasagna mult diferita de cea pe care noi, romanii, o gatim (mi-am permis sa aduc aceasta completare:P)!


16. "Ce e Craciunul fara turta dulce?" spune Mirela Nita (Cadeaux Sucres) care, desi este originara din Bucovina si actualmente locuieste in Bruxelles, afirma (si nu o voi contrazice) ca asta este gustul Craciunului oriunde in lume :)

          
Retetele tuturor preparatelor participante la provocarea "How Christmas tastes around the world" le puteti accesa cu un simplu click pe imaginea corespunzatoare fiecarui preparat!
          Adresez din nou multumiri din suflet tuturor celor care ati dat curs provocarii si inca de pe acum va urez "Sarbatori fericite", pline de caldura sufleteasca, cu toti cei dragi alaturi, sa aveti parte de fulgi mari de zapada, sa ascultati colinde, sa va bucurati cu inima de magia cu care ne inconjoara sarbatorile de iarna! 


Sarbatori fericite!