Faceți căutări pe acest blog

duminică, 30 octombrie 2011

Tartelette cu mere

Ador aroma merelor proaspete, cu atat mai mult cu cat vine din cuptor, imbibata cu aroma de scortisoara specifica toamnei reci ce deja s-a instalat pretutindeni. Placintele, tartele sau prajiturile ce contin fructe sunt preferatele mele, indiferent de anotimp, insa toamna, fructul meu preferat este marul scaldat in scortisoara. Asta ma determina sa fac multe deserturi cu mere, si de fiecare data incerc sa dau deserturilor (in principiu continand aceleasi inrediente) o alta forma!
Astazi am gatit un desert cu mere sub forma tartelettelor, a iesit minunat de rumenit, scortisoros si aspectuos :)
Pentru foaie am folosit:
- 200g faina neagra (se poate folosi si faina alba)
- 120g unt rece taiat bucati
- 60ml apa rece
- o lingura zahar
Am folosit robotul de bucatarie pentru mixarea aluatului, dupa care am impachetat aluatul format in folie alimentara si l-am dat la frigider pentru 30 minute. In acest timp, am ras merele si le-am amestecat cu putina scortisoara si zahar dupa gust.
Am scos aluatul de la frigider, am intins o foaie de 4-5 mm grosime pe care am taiat-o cercuri de dimensiunea formelor de tarte pe care urmeaza sa le folosim.
Asezam cercurile de aluat in tava tapetata cu putin unt (sau peste care am pulverizat spray pentru copt), fixam bine aluatul de marginile tavii si il intepam cu o furculita.
Am pus umplutura de mere in tarte si din foaia de aluat ramasa am decupat fasii de aproximativ 6-7mm latime pe care le-am spiralat si asezat in forma circulara pornind din mijloc, peste umplutura.
Dam tartelettele la cuptorul incins la 180°C pentru aproximativ 20 minute. 
Oricum le-ati servi, sunt delicioase!
Sa aveti o duminica superba si linistita!
Va pup :*

vineri, 28 octombrie 2011

Decoratiune pentru toamna

Toamna este despre frunze... frunze care ajung la maturitate, capatand cele mai frumoase si mai deosebite culori, facand asta pentru ca mai apoi sa se usuce si sa cada, la fel cum toate lucrurile isi au mersul. Orice se naste, infloreste vazand cu ochii, atinge un apogeu al existentei sale, apoi imbatraneste si moare. Este ca un grafic, un V cu susul in jos, varful fiind reprezentat de frunza verde. Si noi ne bucuram an de an de acest ciclu al naturii, renastem primavara, inflorim vara, pentru ca mai apoi toamna sa privim in urma cu nostalgie, dar cu incredere ca va mai fi o primavara... candva!
Am imortalizat frunzele colorate ale toamnei, dar nu cu camera, cum probabil v-ati fi asteptat, ci cu niste biscuiti-frunze, asezati in cerc, ca pentru o reuniune. Ideea am vazut-o pe un site strain si am pus-o in practica deoarece astazi am primit coletul mult asteptat cu colorantii alimentari de la Wilton, care mi-au intregit arsenalul pentru prepararea dulciurilor de Craciun... Si cum mai e muuuult pana la Craciun, am "confectionat" o delicioasa decoratiune din frunze pentru o masa tomnatica sau pentru usa chiar. Eu am asezat-o pe masa, cu o lumanare parfumata in centru, ca sa se lipeasca bine pana maine, si nu am rezistat tentatiei si am tras-o in chip! Maine insa ar trebui sa stea atarnata de usa :)
Pentru aluatul de biscuiti am folosit:
- 200g unt
- 200g zahar
- un ou
- 450g faina
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- esenta de vanilie
- un varf de cutit de sare
- coloranti alimentari gel de la Wilton
In primul rand am mixat untul foarte bine cu zaharul, pana cand zaharul s-a topit. Apoi adaugam oul batut si incorporam faina, sarea, bicarbonatul de sodiu si esenta de vanilie. Impartim bila de aluat in trei sau patru bucati in care adaugam coloranti alimentari: rosu, galben, portocaliu si verde, framantam fiecare bila in parte si apoi le infoliem si le punem la frigider minim o ora.



















Dupa o ora, intindem o foaie cu toate culorile, obtinand un aluat in degrade.



















Si, cu ajutorul unor forme-frunze pentru biscuiti, decupam aluatul. Asezam frunzele in tava tapetata cu hartie de copt si trasam nervurile frunzelor cu o scobitoare.



















Dam frunzele la cuptorul incins la 180°C pentru 8-10 minute, dupa care le scoatem si le lasam sa se raceasca.
In timp ce frunzele se coc, decupam un sablon din carton, un cerc cu diametrul de 26cm, cu un cerc gol in mijoc de 10cm diametru, pe care il vom folosi pentru asamblarea decoratiunii.
Lipim fursecurile de cercul din carton cu icing rosu (obtinut din zahar pudra amestecat cu zeama de la o jumatate de lamaie, in care am adaugat un varf de scobitoare de colorant alimentar gel rosu). Am pus icing-ul intr-o punga cu varful taiat si l-am folosit pentru a lipi frunzele colorate pe sablon asa cum se vede in imagini.



















A fost foarte rapida treaba, mai mult a durat racirea aluatului la frigider :)
Si rezultatul final e urmatorul:



















P.S. Lumina naturala era pe cale sa dispara, asa ca nu ma pot lauda cu niste poze faine, poate maine :)

joi, 27 octombrie 2011

Pizza bread


Am reaprins cuptorul, se vede doar... Cum afara e din ce in ce mai rece, cuptorul incalzit in bucatarie nu face decat sa incalzeasca nasul zgribulit al celor ce nu stau langa cuptor. Ca pe mine ma face sa imi sterg sudorile de pe frunte la fiecare cinci minute. Intr-adevar, si soarele care imi lumineaza bucataria atat de frumos si emotiile de incercare ceva nou au un rol la formarea sudorilor mele... Dar totul e bine cand se termina cu bine, pizza bread a iesit exact cum ma asteptam si dragul meu mesean a fost mai mult decat incantat de savoarea ei!

Sa scriem reteta:
*Aluat:
- 500 g faina
- 200 ml lapte caldut
- 100 ml apa
- 20 g drojdie
- 60 ml ulei
- o lingurita de zahar
- o lingurita de sare

De data asta am lasat masina de paine sa isi faca singura treaba, setata pe programul "dough" timp de o ora si jumatate. In timpul pe care masina si l-a luat pentru framantare si dospire, am pregatit celelalte ingrediente pentru umplutura (cantitatile sunt relative):
- sos de rosii
- busuioc si oregano
- salam uscat
- sunca
- mozzarella
- ciuperci proaspete

Dupa terminarea programului, cand aluatul este gata dospit, trecem la asamblarea pizzei bread.
Intindem aluatul in forma dreptunghiulara, de lungimea si latimea tavii in care urmeaza sa o coacem (30x35cm este tava mea), de preferat este sa intindem aluatul direct in tava tapetata cu hartie de copt si fara sa folosim sucitorul.
Ungem partea de miljoc a dreptunghiului, pe lungime, cu sosus de rosii, peste care presaram frunze de busuioc proaspat tocat si oregano.

Adaugam feliile de salam si cele de sunca, apoi bucatile de mozzarella si in final ciupercile taiate. Taiem marginile ramase libere ale aluatului pe orizontala in fasii de aproximativ 4-5 cm latime, la fel ca in imagine, dupa care le ungem cu sosul de rosii si presaram busuioc si oregano.


Apoi, impletim aluatul prin aducerea alternativa a fasiilor peste umplutura, de la stanga spre dreapta, apoi de la dreapta spre stanga si asa mai departe, pana la ultima fasie.


Sigilam capetele ramase libere si presaram frunze de oregano si busuioc, de data aceasta uscat.


Eu am ales sa fac impletitura mai larg, ca umplutura sa poata rabufni din interior, insa puteti alege sa nu ungeti fasiile de aluat care urmeaza sa fie impletite si sa impletiti pizza cat mai strans.
Dam pizza bread la cuptorul incins la 180°C pentru aproximativ 20 minute, sau pana cand se formeaza o crusta frumoasa aurie.


O taiem felii pe orizontala cat este calda si o servim ca atare. Este delicioasa, a meritat fiecare picatura de sudoare din bucataria incinsa :)






sâmbătă, 22 octombrie 2011

Chocolate cheesecake muffins

Pentru prima data, spun da provocarii "Dulce Romanie", gazduita in luna octombrie pe blogul culinar myfancycake.com. As fi vrut sa particip inca din aprilie, la invitatia Alinei de la Explora Cuisine, dar timpul nu mi-a permis, si oricum, mai bine mai tarziu decat deloc. Tema provocarii este Cupcakes, briose si muffins! Mare amatoare de muffins, cred ca era nevoie sa particip la provocare, altfel si uitam cum se prepara. Ultima tura de muffins parca am pregatit-o prin primavara...
Asadar, pentru chocolate cheesecake muffins, sau briose cu ciocolata si crema de branza folosim:
- 1 cup faina
- 1/2 cup zahar
- trei linguri cacao
- doua lingurite de praf de copt
- 1/2 lingurita sare

- 1/2 cup fulgi ciocolata sau ciocolata neagra
- un ou
- 3/4 cup lapte
- 1/3 cup ulei

- 100 g ciocolata alba
- 100 g crema de branza (Philadelphia)
- o lingura de amidon alimentar

Am ordonat ingredientele astfel pentru ca le folosim exact in ordinea in care au fost scrise. Prima parte este formata din ingredientele uscate, pe care le punem intr-un bol incapator, le amestecam usor cu o spatula si formam o gaura in mijloc pentru a face loc ingredientelor lichide.

Separat, topim ciocolata neagra la bain-mairie cu un strop de lapte. O lasam sa ajunga la temperatura camerei, dupa care incorporam in ciocolata topita seria de ingrediente lichide (oul batut, uleiul si laptele).


Turnam amestecul de ingrediente lichide peste cele uscate si incepem sa amestecam.


Amestecam din interior spre exterior pana ce toate ingredientele sunt incorporate.
Trecem la prepararea cremei de branza.
Topim ciocolata alba la bain-mairie, o lasam sa ajunga la temperatura camerei, dupa care incorporam crema de branza si lingura de amidon alimentar.


In tava de briose tapetata cu hartiute punem o lingura din amestecul de ciocolata neagra, apoi o lingurita de crema de branza, dupa care acoperim cu o alta lingura din amestecul de ciocolata neagra.


Dam briosele la cuptorul incins la 180°C pentru aproximativ 20 minute, sau pana cand trec testul scobitorii.
Sunt deosebit de pufoase si delicioase, pudrate cu zahar dupa racire.



Au si umplutura cu crema de branza, si nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, am dovada :))




vineri, 21 octombrie 2011

Mini-tarte cu gutui


Galbena gutuie, dulce amaruie! Te-am luat acasa, intr-o cana fara toarta, si te-am pus in tarta :)).
Ce sa fac si eu, trebuie sa ma supun regulii conform careia "romanul s-a nascut poet" :))! De-adevaratelea am cumparat gutui, pe care le-am curatat de coaja si de samburi si, cu putin zahar si apa, le-am calit intr-o cratita. Am folosit gutuile calite ca si umplutura pentru mini-tartele de post de astazi.

Pentru blatul de tarte, am folosit:
100 g margarina Rama Maestro
50 g zahar
250 g faina
putina apa rece, suficienta pentru a forma o bila de aluat

Procedam la fel ca si la tarta cu prune pentru aluat, si anume adaugam in robotul de bucatarie toate ingredientele si le procesam la viteza maxima pentru un minut. Adaugam apa rece suficienta cat sa se lege aluatul. Dam aluatul la frigider o jumatate de ora.
Dupa racire, intindem o foaie de aluat (cam 5 mm grosime) pe o planseta de lemn tapetata cu faina. Apoi, cu ajutorul unei forme rotunde, decupam 10 cercuri, cu diametrul de 9-10 cm.


Asezam cercurile de aluat astfel formate intr-o tava de briose peste care am pulverizat ulei pentru prajituri.


Am umplut formele de briose cu gutuile calite si racite.


Din aluatul ramas, intindem o noua foaie pe care o decupam cercuri mai mici, cu diametrul de 6-7 cm, suficient de mari cat sa acopere partea de sus a mini-tartelor. Cu un cutit, taiem cercul din aluat in forma de X, dupa care il asezam peste umplutura de gutui.


Sigilam marginile tartelor cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit, sau cu furculita si dam tava la cuptorul incins la 180°C pentru aproximativ o jumatate de ora. Tartele trebuie sa capete o culoare aramie, atunci sunt coapte.


Dupa coacere, le lasam sa se raceasca, dupa care le pudram din abundenta cu zahar. Le servim cu un pahar de lapte rece care completeaza perfect dulceata mini-tartelor.



marți, 18 octombrie 2011

Placinta "Fagure de mere"

























...nu de miere, cum ati fi tentati sa cititi. Ador toamna, merele si implicit placinta cu mere facuta ea in toate felurile posibile! Presata de timp, cum parca mereu mi se intampla in ultima perioada, am renuntat la clasicul aluat pentru tarte si placinte si am folosit foietaj. Am folosit un kilogram de mere, pe care le-am curatat de coaja si de samburi si un pachet de foietaj, cel care nu imi lipseste niciodata din frigider.



















Am pus feliile de mere intr-un bol incapator, dupa care am adaugat zahar brun si scortisoara dupa gust.



















Am intins prima foaie de foietaj in tava tapetata cu hartie de copt (tava mea are dimensiunile 20x30cm), am intepat foaia cu furculita si apoi am presarat aproximativ doua linguri de gris. Grisul are rolul de a absorbi umezeala merelor, lasand astfel foaia de dedesubt sa se coaca.
Asezam merele felii peste prima foaie, dupa care trecem la pregatirea celei de-a doua foaie. Taiem a doua foaie cu aproximativ 7cm mai scurta decat tava in care urmeaza sa coacem placinta. Apoi trasam linii cu varful unui cutit la fel ca in imaginea de mai jos.



















In momentul in care asezam foaia peste restul placintei, intindem aluatul si il lipim cu degetele de prima foaie. Taieturile se vor largi si se va crea aspectul de fagure.




















Cu cat foaia este mai ingusta, cu atat gaurile formate vor fi mai largi. Dam tava la cuptorul incins la 180°C pentru 25-30 minute, sau pana cand arata asa:



Lasam placinta sa se raceasca complet, dupa care o pudram cu zahar si o portionam! Este delicioasa, la noi nu a apucat sa se raceasca complet ca am si imbucat din ea :)


luni, 17 octombrie 2011

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

























Ne-am dat pe ciorbe, supe si alte lichide ffierbinti ca altfel nu se mai poate! Frig, frig, frig peste tot in jur si doar o farfurie de ciorba calda si gustoasa parca ne mai scoate din amorteala! Nu mai facem caz, la urma urmei e si normal ca toamna sa isi faca simtita prezenta dupa ce a absentat nemotivat atata timp! Si ne consolam cu ciorbica fierbinte a carei reteta v-o scriu acum. Sau mi-o scriu mie in primul rand! Eu sunt omul care inca gateste mancaruri traditionale cu mama la telefon! Ea imi spune ce, cat si cand trebuie sa pun in oala pentru a obtine preparate "ca la mama acasa"! Si ca sa nu uit toate povetele, le notez frumos aici, ca data viitoare cand fac ciorba, sa o surprind stiindu-i micile secrete ;))
Ingrediente pentru circa trei litri de ciorba:
- fasole boabe (cam 150g am folosit eu)
- 3-400g ciolan afumat (cu soric si grasime)
- 20 ml ulei
- o ceapa mare
- un ardei capia rosu
- doi morcovi mari
- o radacina mica de telina
- o radacina mica de patrunjel
- 100 ml pasta de tomate
- o lingura de faina
- 30 ml ulei
- sare, tarhon in otet
Fierbem fasolea boabe in apa sarata timp de o ora si jumatate la foc mediu. Dupa fierbere, constatam ca invelisul fasolei s-a inmuiat, iar fasolea a capatat o culoare crem, la fel ca in imagine.



















Curatam si taiem toate legumele dupa plac, cubulete sau fasii mici. Incingem prima parte de ulei (cei 20 ml), dupa care adaugam ceapa tocata. Cand ceapa devine sticloasa, adaugam carnea taiata bucatele si lasam totul la foc mic aproximativ 4-5 minute.



















Dupa cele cinci minute in care ceapa si carnea si-au impartasit aromele, adaugam toate celelalte legume tocate si le lasam sa se imprieteneasca alte cinci minute la acelasi foc mediu.



















Turnam apa peste legume si carne, adaugam sare si lasam sa fiarba ciorba aproximativ 20 minute, dupa care adaugam fasolea fiarta in prealabil si scursa de apa in care a fiert.
Separat, intr-o cratita incingem cei 30ml ulei (patru linguri), peste care adaugam o lingura de faina. Vom obtine un sos asemanator celui Bechamel, pe care il "stingem" cu pasta de tomate. In Ardeal, acest sos se numeste rantas, cred ca e si impropriu sa il numesc sos. Rantasul are rolul de a ingrosa consistenta ciorbelor si de a face ciorbele mai gustoase, insa este destul de greu de digerat.



















Luam sosul de pe foc si il subtiem adaugand cate putina ciorba si amestecand incontinuu. Apoi incorporam sosul in restul ciorbei, lasam sa mai dea in clocot doua minute, dupa care adaugam tarhonul tocat si potrivim gustul ciorbei cu sare.
Cam asta e... cei care au mai mancat stiu cat de gustoasa e, iar pe cei care nu au gustat ii invit cu drag sa incerca macar o data ciroba mea cu fasole boabe si ciolan afumat. O servim cu ceapa rosie :)

marți, 11 octombrie 2011

Supa-crema de conopida

























E gata, Toamna chiar si-a intrat in drepturi, parca suparata foc pe surata ei, Zana Vara, ca si-a permis sa ne "deranjeze" atata vreme cu timp frumos, raze de soare blande lipsite de adieri ale vantului! Dar chiar asa totusi??? Sa inghete parbrizul dimineata si sa stau in pantofi langa masina cinci minute ca sa raschetez gheata? Toamna asta e prea de tot, prea nervoasa si hotarata sa ne convinga ca trebuia sa ii simtim lipsa!
Offf, dar si ce daca e frig (zic tot eu, optimista)? La urma urmei e normal, si ne cufundam in toamna aramie si nostalgica! E normal sa bem ceaiuri si supe fierbinti care ne incalzesc nu numai stomacul, ci si mainile si intreg corpul!
Asa se face ca am pregatit supa-crema de conopida, ce ne scoate din toamna, macar cu trupul!
Am folosit:
- un buchet de conopida
- o ceapa potrivita
- 50 ml lapte
- 1 litru de apa
- sare, boia de ardei dulce, crutoane pentru servire
Treaba e super simpla! Desfacem conopida buchetele mici, curatam si taiem ceapa in patru si punem legumele la fiert in apa cu sare.
Dupa fierbere, pasam legumele cu blenderul, adaugam lapte fierbinte si apa pana cand obtinem consistenta dorita! Putem renunta la lapte daca dorim, insa mie mi s-a parut supa foarte gustoasa asa!



















Decoram cu boia de ardei dulce si frunze de patrunjel si servim cu crutoane!



















E un deliciu cald, numai bun pentru octombrie :)