Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 august 2011

Terina cu mousse caramel si ciocolata

























Ce sa mai spun... decat ca imi place la maxim sa gatesc si sa citesc satisfactia pe chipurile celor care imi degusta "marfa" ori de cate ori le ofer ocazia? Si le dau ocazii de genul asta destul de des! Insa de data asta, terina mea cu mousse caramel si ciocolata a pecetluit un moment important in viata noastra! De curand, am acceptat sa devin doamna :), am inceput sa planificam cateva detalii importante pentru marele eveniment al vietii noastre (anul viitor) si pasul imediat urmator a fost unul in genul emisiunii aleia de la Antena 1, "Sa te prezint parintilor"! Emisiune cu final fericiti, ambele perechi de parinti si-au dat consimtamantul in mod expres si cu una, cu doua, s-au si cuscrit! Asa ca dragii cuscri meritau o felie delicioasa de terina, ca doar au avut o misiune grea de indeplinit, si anume incheierea unei tranzactii (de pe urma careia singurii care am avut ceva de castigat am fost eu si Cipi scump si drag:) )
Gata, termin cu povestile si va spun reteta!
Am folosit un blat de cacao, mousse caramel si piscoturi.
Pentru blatul de cacao, avem nevoie de:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- o lingurita praf de copt
- 3 linguri de cacao (eu folosesc una neagra de la Dr. Oetker)
- 3 linguri de faina
Procedam in acelasi fel ca si la pandispanul obisnuit pentru prajituri, adica batem albusurile spuma tare, adaugam zaharul ploaie, treptat si apoi adaugam galbenusurile. Apoi, cu o lingura incepem sa incorporam cele trei linguri de cacao si faina amestecata cu praful de copt! Nu uitam sa executam miscari ample, de sus in jos, evitand formarea inesteticelor si deloc gustoaselor cocoloase :)!



















Turnam amestecul pentru blat intr-o tava cu dimensiunile 20x30cm, tapetata cu hartie de copt! Dam tava la cuptorul incins la 180*C pentru aproximativ 20 minute, fara sa uitam sa verificam cu scobitoarea daca blatul este copt!



















In timp ce blatul se coace, trecem la prepararea cremei caramel. Intai, mixam trei galbenusuri cu trei linguri cu zahar pana cand amestecul isi dubleaza volumul. Apoi caramelizam 100g zahar (sau mai mult dupa gust), pe care il stingem apoi cu doua linguri de apa rece.



















Vom obtine un sirop care curge, in care adaugam galbenusurile batute cu zahar, amestecand incontinuu pe foc pana cand obtinem o compozitie cremoasa.



















Lasam crema la rece, timp in care punem 6g de gelatina la hidratat in 30ml de apa cu esenta de vanilie (aici puteti alege sa inlocuiti esenta de vanilie cu rom alb sau whisky, sau orice altceva doriti; in acelasi fel am preparat crema de whisky pentru tortul cu crema de whisky si crant, adaugand in final whisky!).
Cat timp amestecul este cald, adaugam gelatina hidratata si amestecam bine pana la incorporare! Daca gelatina ajunge sa se intareasca si nu poate fi incorporata, puteti pune amestecul pe foc pana la incorporare, amestecand incontinuu si avand mare grija sa nu ajunga la punctul de fierbere!
Lasam crema la rece! Dupa racire, incorporam 200ml de frisca batuta! Obtinem o crema super fina!



















Nu uitam de blat, bine? Dupa coacere il lasam sa se raceasca complet, dupa care dezlipim hartia de copt.
Tapetam o tava de chec cu folie alimentara.



















Lungimea tavii mele de chec este aceeasi cu latimea tavii in care am copt blatul! Am taiat din blat o fasie la fel de lunga ca si latimea tavii de chec si am lasat-o deoparte. Partea de chec ramasa am rulat-o cu grija pe peretii tavii de chec, am insiropat cu sirop de caramel, apoi am adaugat un strat de 2-3 cm de crema.
Trei piscoturi se insiropeaza si se dau prin cacao, apoi se aseaza in tava de chec peste crema.



































Umplem tava cu restul de crema, si apoi lipim fasia de blat lasata deoparte!



















Insiropam si ultima parte de blat si impachetam totul cu folie alimentara. Dam terina la frigider pentru 4-5 ore sau peste noapte. Dupa cele 5 ore, rasturnam terina pe un platou si dezlipim folia alimentara. Ne pregatim de ornat :)!



















Pentru ornat am folosit o ciocolata Milka cu adaos mare de cacao, deci o ciocolata amaruie, pe care am topit-o la baie de aburi cu 30 ml smantana dulce!
Am presarat fulgi decor de ciocolata alba! Si am servit cu drag si maaaaare pofta!




















Am uitat sa va spun ca se taie cu un cutit imnuiat in apa fierbinte, pentru felii cat mai perfecte :)


miercuri, 24 august 2011

Crumble de prune cu fulgi de ovaz

























Nimic mai simplu, mai plin de culoare si mai delicios! Si cu fructele de sezon, prunele! Reteta de crumble nu mai este o noutate pentru mine si cititorii blogului, in urma cu ceva vreme am gatit crumble cu mere si fulgi de ovaz, iar reteta folosita astazi este aceeasi, si anume:
- 5-600 g de prune fara samburi
- 100 g zahar brun
- 100 g faina
- 50 g fulgi de ovaz
- 75 g unt
Prunele se spala, le scoatem samburii si le taiem pe jumatate sau pe sfert, in functie de marimea lor.
Eu le-am pus intr-o cratita si le-am calit cu doua linguri de zahar si cu o lingurita de scortisoara, timp de 5 minute!



















Intre timp, punem restul ingredientelor intr-un bol si le amestecam usor cu degetele. Obtinem un amestec faramicios pe care il asezam peste prunele gata calite, in forme termorezistente individuale. Eu am folosit forme Ramekin!



















Dam formele la cuptorul incins la 200*C pentru 20-25 minute, sau pana cand amestecul crumble capata o frumoasa culoare aramie!



















Se serveste cald sau rece, are aceeasi savoare!


marți, 23 august 2011

Carnaciori picanti cu piure de cartofi

























In bucatarie niciodata nu ma lasa inspiratia! Si chiar daca ma lasa inspiratia, imaginatia si inventivitatea stau acolo cuminti, abia asteapta sa le pun la incercare! Asa s-a intamplat si astazi, ca in orice alta zi, cand musai fiind sa gatesc ceva bun pentru pranz, mi-am pus imaginatia la treaba! Aveam in congelator carnaciori, gata portionati pentru un gratar amanat, si mai aveam in cosul cu legume ardei si rosii (din minunata gradina de acasa)!
Si uite cum am folosit:
- carnaciori
- un ardei rosu capia
- un ardei verde
- o ceapa
- doua rosii
- sare, piper
- o lingura de ulei
- cartofi, unt si lapte pentru piure
Aaaaaa, mi-am luat si wok si e cazul sa il folosesc cat mai des, nu de alta, dar mancarurile gatite in tigaia asta smechera sunt extrem de delicioase!
Am taiat ceapa rondele si am pus-o in tigaia in care am incins o lingura de ulei, nici un strop in plus! Apoi am adaugat carnaciorii si am lasat totul pe foc vreo 3 minute, cat mi-a luat sa tai ardeii fasii!



















Cat ce am taiat ardeii fasii, i-am turnat peste carnaciori si ceapa si i-am lasat sa-si impartaseasca aromele!



















Intre timp, am trecut la pasul urmator si anume: curatarea rosiilor de pielita si taierea lor cubulete! Am adaugat si rosiile si am acoperit tigaia pentru 2-3 minute! Apoi am turnat cam 100 ml apa si condimentele.



















Am pus capacul din nou si am lasat toate ingredientele sa fiarba si sa se intrepatrunda aromele! In timp ce tigaia si flacara faceau toata treaba, am fiert cartofii decojiti si i-am pasat amestecandu-i cu putin lapte si o lingurita de unt!
Am servit carnaciorii pe piureul de cartofi, la fel ca in imaginea de mai jos:


miercuri, 17 august 2011

Prajitura Snickers


Vestita pe toate blogurile culinare, si de curand si in casa noastra, prajitura ce poarta numele renumitului baton cu ciocolata Snickers s-a remarcat prin gustul delicios de ciocolata amestecata cu nuci caramelizate! Prajitura s-a "topit" instantaneu de pe farfurie, dovada a faptului ca intr-adevar a fost delicioasa!
Reteta folosita este o combinatie a doua retete ale aceleiasi prajituri, Snickers!
Iata reteta:
Blat:
- 6 albusuri
- 100 g zahar
- o lingurita de praf de copt
- 200 g nuci
- 4 linguri de faina
- 2 linguri de gris
Albusurile se bat spuma tare, dupa care se incorporeaza treptat zaharul, batandu-se inca 5 minute la viteza maxima a mixerului. Trecem la incorporarea nucilor macinate, a fainii si grisului, folosind o lingura cu care executam miscari usoare si ample de sus in jos :)!


Amestecul astfel obtinut se intinde cu ajutorul unei spatule intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 180*C pentru aproximativ 25 minute, sau pana cand se rumeneste usor!


Cat timp blatul se coace, razuim o tableta de 200 g de ciocolata alba si apoi o dam la frigider! Recomand o ciocolata elvetiana, pe care o gasiti in magazinele Lidl, no name in Romania as putea spune, insa dupa parerea mea este cea mai buna ciocolata alba mancata vreodata!


Dupa coacerea blatului, se presara ciocolata razuita scoasa de la frigider pe blatul inca fierbinte! Ciocolata se va topi usor si nu mai este necesara topirea ciocolatei in prealabil la baie de aburi!


Trecem la prepararea cremei caramel pentru care avem nevoie de:
- 13 linguri de zahar tos
- 6 galbenusuri
- 200 g unt
- 200 g nuci taiate
Caramelizam cele 13 linguri de zahar tos! Cand obtinem un sirop gros si zaharul este topit in intregime, adaugam untul. In final, adaugam galbenusurile batute in prealabil (pana cand au devenit albicioase si si-au dublat volumul).


Amestecam galbenusurile cu amestecul de caramel inca 2 minute la foc mediu, dupa care adaugam nucile taiate si lasam amestecul sa se raceasca.


Lasam crema caramel sa se domoleasca, dupa care o turnam peste blatul acoperit de ciocolata alba! Lasam prajitura sa se raceasca complet, dupa care o dam la frigider doua-trei ore!
Scoatem prajitura de la frigider si o acoperim cu 200g de ciocolata topita (am folosit o tableta de 100 g de ciocolata cu lapte si o tableta de 100 g de ciocolata amaruie).
Putem sa lasam glazura ca atare sau sa ne jucam cu furculita si sa incercam sa facem un model cu romburi (cazul meu). O lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei.
O dam la congelator 20 minute inainte de taiere! Vom obtine felii perfecte!
Va servesc si pe voi cu una!




sâmbătă, 13 august 2011

Tort cu crema de whisky si crant


























Cui ii place un pahar de whisky mana sus!!! Hmmmmm, tie nu, tie nu ca e prea tare, nici mie... Insa nu spun niciodata nu unei creme delicioase de whisky, prinsa intre doua blaturi de cacao cu nuci, acoperita cu glazura de ciocolata alba si crant de alune/nuci! Toate astea sunt prinse in minunatul meu tort, gata ornat, imbracat si pozat ca pentru o sarbatoare mare, ca doar... o data in an e ziua lor, a lui A. si M. Tortul e o cale simpla de a le spune "La multi ani" si de a le ura toate cele bune!
Cum am procedat? Urmand reteta de mai jos:
Blat:
- 8 oua
- 8 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- 2 linguri de cacao
- 100 g nuci maruntite
- o lingurita de praf de copt
Procedam la fel ca si la pandispanul de baza, reteta o gasiti aici. Pandispanul se toarna intr-o forma rotunda cu pereti detasabili si se da la copt in cuptorul incins la 180*C pentru 30-35 minute.



















Dupa coacere, se lasa sa se raceasca si se taie pe jumatate.



















Blatul se insiropeaza cu sirop de zahar ars in care am adaugat doua linguri de whisky!
Trecem la prepararea cremei. Pare complicat si migalos, insa cu rabdarea treci marea!
Pentru crema folosim:
- 150 g zahar
- doua linguri de apa rece
- 6 galbenusuri
- 60 ml apa rece
- doua linguri de whisky
- doua lingurite de gelatina alimentara granule
- 400 ml frisca
Pentru inceput, punem gelatina la hidratat in cei 60 ml de apa rece si cele doua linguri de whisky.
Intr-o cratita mica punem zaharul la caramelizat!



















Amestecam incontinuu pana cand obtinem un sirop fara cocoloase de zahar care curge.



















Acum este momentul sa adaugam cele doua linguri de apa rece. Amestecam cu grija pentru ca zaharul va face bule si e posibil sa stropeasca. Cand siropul redevine omogen, luam cratita de pe foc si adaugam gelatina hidratata in apa si whisky. Lasam siropul sa se domoleasca, timp in care batem cu mixerul cele 6 galbenusuri pana ce acestea isi dubleaza volumul. Cand ouale sunt bine batute, adaugam siropul treptat, mixand crema incontinuu. Obtinem o crema foarte fina, de consistenta smantanii.



















Batem frisca cu mixerul (insa nu foarte tare, ci doar pana cand mixerul lasa urme in frisca) si apoi o incorporam cu o spatula cu miscari de sus in jos in crema de whisky.



















Asamblarea tortului:
Fixam un inel detasabil in jurul blatului de cacao gata insiropat si turnam jumatate din crema de whisky. Apoi asezam cateva piscoturi insiropate (in acelasi sirop de zahar ars cu whisky) la fel ca in imaginea urmatoare.



















Apoi turnam cealalta jumatate de crema de whisky si nivelam bine cu ajutorul unei spatule.



















Asezam si cealalta parte de blat, insiropam bine, acoperim inelul detasabil cu folie alimetara si dam totul la frigider peste noapte, sau cel putin 5 ore!
A doua zi se indeparteaza inelul detasabil si se trece la ornarea tortului.
Pentru ornat, am folosit o ciocolata alba de 200g, 100 ml smantana si o lingurita de gelatina alimentara granule hidratata in 30 ml apa. Am topit toate aceste ingrediente la baie de aburi, apoi am lasat glazura sa se raceasca complet. Dupa racire, imbracam complet tortul cu glazura din ciocolata alba.



















In timp ce glazura se raceste, trecem la prepararea crantului. Caramelizam 100 g zahar pana cand obtinem un sirop lichid. Am luat cratita de pe foc si am facut un mic truc: m-am jucat cu lingurita pe o coala de hartie de copt si am obtinut aceste figurine pe care le-am folosit la decor:



















Am pus repede siropul inapoi pe foc si am adaugat 100g nuci taiate. Am lasat pe foc inca 3 minute amestecand incontinuu, dupa care am turnat crantul pe o coala de hartie de copt.



















Lasam totul sa se raceasca complet, atat crantul cat si figurinele din zahar caramelizat.
Dupa racire, dam rupem crantul bucati si il macinam cu ajutorul robotului de bucatarie. Imbracam peretii laterali ai tortului cu crantul macinat cu robotul de bucatarie. Ornam cu figurinele de zahar caramelizat si crant si dam la rece pentru inca o ora!



















Revin maine cu sectiune :)

marți, 9 august 2011

Pui cu legume in vas roman

























In urma cu cateva saptamani, in drumul ce leaga Sibiul de Targu Mures - si aici vreau sa fac o paranteza, sa spun doar cat de frumoase sunt ambele orase si cat de frumos a fost tot ce am vazut pe geamul din dreapta al masinii, pe drum - am oprit la unul dintre muuuultele ateliere de artizanat si am cumparat un vas roman! Vasul roman este un vas din lut, cu capac cu insertii diverse, folosit pentru preparate la cuptor, slow cook!
Saptamana trecuta am gatit pui cu legume in acest vas, insa plecarea la mare a intarziat postarea retetei.
Am folosit:
- 1/2 kg piept de pui
- 1/2 kg cartofi
- doua-trei rosii
- doua cepe rosii
- un ardei rosu
- condimente dupa gust (eu am folosit: frunze de dafin, sare, piper, boabe de mustar)
- frunze de patrunjel
Am pus putin ulei in vas, doar cat sa nu fie vasul uscat, apoi am asezat ceapa taiata rondele, jumatate din cantitatea de cartofi si rosii taiate cubulete, am condimentat dupa gust, apoi am asezat fasiile de piept de pui deja condimentate.



















Am asezat apoi cealalta jumatate de cartofi si rosii taiate, cateva fasii de ardei rosu, am condimentat, iar in final am asezat cateva rondele de ceapa rosie  peste celelalte legume si frunzele de patrunjel tocate.



















Am turnat in vas aproximativ 150 ml apa si am dat vasul la cuptorul neincins in prealabil (ATENTIE - vasul poate crapa la o schimbare brusca a temperaturii). Am potrivit cuptorul la 180*C si am lasat vasul pentru aproximativ doua ore.



















Aromele se imbina incredibil de frumos si puiul capata un gust divin! De vina or fi frunzele de dafin si boabele de mustar, pentru asa un deliciu pentru masa de pranz!
Iata puiul cu legume dupa coacere:



































L-am servit cu castraveti murati... si ne-am lins degetele cu pofta maxima :))