Faceți căutări pe acest blog

vineri, 15 iulie 2011

Rulada cu omleta si Palaciego

























De cateva dimineti incerc sa gatesc asa ceva, insa pana astazi timpul a fost deloc prieten cu mine... Du-te incolo, vino incoa', orele trec pe nesimtite, si greu reusesc sa fac tot ce imi propun, in materie de preparate culinare. Insa azi m-am trezit fara ceas desteptator, mi-am suflecat manecile (pijamalei) si mi-am propus sa gatesc un mic dejun atat de gustos de te lingi pe degete. Zis si facut, am fost mai mult decat multumiti de masa :)
Folosim:
- sase oua
- salam Palaciego
- cascaval proaspat ras
- ardei rosu si verde
- sare, piper, verdeata
- cateva felii de rosii
Incepem cu prepararea omletei, reteta de baza.


















Cand omleta este prajita, o scoatem pe o farfurie intinsa si asezam cascavalul ras (pastrand o lingura de cascaval pentru ornat), feliile de salam Palaciego (care bineinteles ca poate fi inlocuit cu orice alt tip de salam, sunca, muschiulet etc) si in final fasiile de ardei verde si rosu.






















Rulam omleta, o asezam intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt si asezam peste rulada astfel formata cateva feliute de rosie si cascavalul ras oprit pentru decorare!



















Presaram frunze de patrunjel verde si dam rulada la cuptorul incins la 180*C pentru 15-20 minute, pana ce cascavalul se topeste si capata o culoare frumoasa, aurie!



















Rulada se taie felii si se serveste calda, pe nerasuflate, dimineata devreme, pana cand nu suntem coplesiti de canicula! O salata de rosii cu ardei insoteste rulada si nu mai lasa loc decat de: Multumesc pentru masa!

marți, 12 iulie 2011

Clafoutis cu visine

Inspirata de Edith, a mia oara, azi am gatit clafoutis, o specialitate frantuzeasca plina de savoare si culoare! Multumesc mult, Edith si la cat mai multe retete tot atat de frumos ilustrate!
In comparatie cu reteta lui Edith, am modificat putin cantitatea ingredientelor si am adaugat cateva ingrediente suplimentare. Asadar, am folosit:
- 300 g visine fara samburi
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 100 g faina
- o lingura de gris
- 70 g zahar
- esenta de vanilie
- o lingura de amidon
- o lingurita de unt
Am pus toate ingredientele de mai sus (mai putin visinele si untul) intr-un bol si le-am mixat usor! Rezulta o maia la fel ca si cea pentru clatite, ca si textura.



















Asezam visinele pe fundul unei forme tapetate cu lingurita de unt...



















...dupa care adaugam maiaua preparata putin mai devreme.



















Dam totul la cuptorul preincalzit la 180*C pentru 45-50 minute, sau pana cand se rumeneste frumos!
Se presara zahar pudra din abundenta si se serveste cald sau rece! Eu am turnat o lingurita de dulceata de visine deasupra si l-am servit langa o cafea amara... mai mult decat delicios a fost!

marți, 5 iulie 2011

Strudel cu mere...

 ... si o pruna, ramasa de la delicioasele mele galuste cu prune :). Si tot din ciclul: retete cu foietaj, și de post! Nimic mai simplu si mai rapid, si cat de gustos... iti lasa gura apa!

Ingrediente:
o foaie de aluat foietaj
trei-patru mere
o pruna mare (care da o culoare rosiatica nemaipomenita strudelului)
zahar si scortisoara dupa gust

Incepem cu decojirea, indepartarea samburilor si taierea merelor si a prunei. Apoi adaugam zaharul si scortisoara si le calim la foc mic pentru cateva minute, atat cat sa se imbine aromele si sa se topeasca zaharul.

          Aluatul de foietaj il intindem pe masa de lucru folosindu-ne de folia in care a fost impachetat. Pe lungime, in partea de mijloc a foii asezam fructele calite si racite.


Taiem marginile foii in fasii de cate 3 cm, la o distanta de 5-6 cm de la margine spre interior. Aducem fiecare fasie la mijoc, peste umplutura, in ordine, de sus in jos. Sper ca imaginile vor fi graitoare.




Se transfera strudelul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 180*C pentru 25-30 minute, sau pana ce capata o frumoasa culoare aurie. Se presara zahar pudra si se serveste cu multa pofta!



Ciulama de ciuperci cu smantana

























Dupa atatea ploi si vreme urata, duminica am cutreierat padurea ce inconjoara satul meu natal in speranta ca vom gasi ciuperci, cu precadere galbiori! Purtati de mama si tata in locurile stiute de ei a fi pline cu ciuperci, ne-am intors acasa cu mainile pline de galbiori... cat pentru o ciulama (ca fusesera altii inaintea noastra si le-au cules :)...). Noi numim aceasta ciulama simplu, tocanita de ciuperci, si o gatim si mai simplu. Avem nevoie doar de:
- o ceapa
- aproximativ 500 g ciuperci
- 2-3 liguri ulei
- o lingura rasa de faina
- 50 ml lapte gras cu smantana
- sare, piper
- frunze de patrunjel



















Punem uleiul la incins si apoi adaugam ceapa si o lasam sa se caleasca. Cand ceapa devine translucida, adaugam ciupercile taiate si le lasam 2-3 minute in uleiul incins, amestecand incontinuu.



















Adaugam aproximativ 200 ml apa (cat sa acopere ciupercile), sare si piper si lasam totul la foc mic pana cand se fierb ciupercile - aproximativ 15 minute.
Intr-un bol, amestecam laptele cu faina (avand grija sa nu formam cocoloase) si turnam amestecul peste ciuperci. Mai lasam ciulamaua sa dea in clocot 2-3 minute amestecand incontinuu, dupa care adaugam frunze tocate de patrunjel proaspat.
Noi am servit ciulamaua cu cordon bleu. A fost un pranz delicios!

luni, 4 iulie 2011

Pachetele cu telemea

























Voi ce faceti cand aveti musafiri sositi pe neasteptate? Va vand eu un pont: am in permanenta in frigider un pachet de foietaj, pe care il transform dupa bunul plac in ceva dulce sau ceva sarat. Si repede-repejor, cu o jumatate de ora inainte de sosirea musafirilor, incep pregatirea unor delicioase mini-tarte mediteraneene, sau a unui strudel cu fructe, sau a acestor delicioase pachetele cu telemea.
Folosim:
- un pachet de foietaj (de la Linco)
- telemea rasa
- un ou
- frunze tocate de busuioc pentru presarat (busuiocul poate fi inlocuit cu seminte de susan sau mac)
De asemenea, folosim forma pentru raviolli, sau o forma rotunda si o furculita pentru "sigilarea" pachetelelor.
Preincalzim cuptorul la 180*C si incepem treaba. Foitajul este deja intins, asa ca nu ne ramane decat sa decupam un cerc cu ajutorul formei pentru raviolli.



















Luam cercul din foietaj, il asezam in partea de sus a formei pentru raviolli si adaugam telemeaua rasa.




















Inchidem forma pentru raviolli, avand grija sa "sigilam" perfect pachetelele cu telemea (altfel telemeaua va curge in tava).



















Asezam pachetelele asftel formate in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu putin ou batut si frunze de busuioc si le dam la cuptorul deja incins.




































Se mananca pe saturate cat sunt calde, dar si reci sunt un rasfat!