Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 iunie 2011

Mini-tarte mediteraneene

























De mai bine de sapte saptamani colectionez fiecare numar al ziarului "Adevarul" de vineri. Cunoscatorii stiu ca in fiecare zi de vineri, odata cu ziarul, primim automat o carte de bucate de colectie, marca "Biblioteca Adevarul". Probabil ca vor mai urma retete culinare inspirate din aceste minunate carti (toate ilustrate si cu descrierea ampla a pasilor de gatire), insa astazi va prezint doar una dintre retete, prima, mini-tarte mediteraneene.
Avem nevoie de:
- un pachet de foietaj (eu folosesc mereu Linco)
- bacon
- branza feta
- rosii Cherry
- masline (eu am uitat de ele :))...)
- cateva rondele de ceapa verde
- piper
- busuioc
- oregano
Preincalzim cuptorul la 180*C.
Pregatim aluatul, pe care il intindem in folia in care a fost impachetat si il taiem in patratele cu ajutorul unui cutit cu zimti pentru patiserie.



















Pregatim toppingul. Taiem baconul fasiute subtiri, razuim branza feta, iar rosiile Cherry le feliem subtire.
Punem toate aceste ingrediente peste mini-tartele deja taiate.



















Transferam mini-tartele in tava tapetata cu hartie de copt si inainte de a le pune in cuptor nu uitam sa presaram piper, oregano si busuioc, pentru o aroma aparte.



















Dam tava la cuptorul deja incins pentru aproximativ 20-25 minute, si iata rezultatul:



















Se servesc calde, cu sos de rosii sau fara, dupa bunul plac! Sunt... amazing :) si atat de simplu de preparat!

miercuri, 29 iunie 2011

Galuste cu prune

























N-am mai asteptat sezonul prunelor si ieri, batuta la cap incontinuu de o pofta nebuneasca de galuste cu prune, am trecut la actiune. Cu mama la telefon (ca sa aflu secretul galustelor), cu mainile in faina pana la coate si cu Cipi in oras cautand disperat dupa prune (ca doar cum am spus, nu e sezonul), am facut niste galuste de toata frumusetea si cu un gust mmmmm... divin! Cipi zicea ca sunt delicioase (ia sa spuna el altfel :))...)!
Haideti sa scriem reteta:
- 1kg cartofi fierti in coaja
- 500 g faina
- un ou
- 3 linguri de gris
- o lingura de zahar
- o jumatate de lingurita de sare
- aproximativ jumatate de kg de prune

- pesmet
- zahar tos
- biscuiti
Cartofii fierti se curata de coaja si se razuiesc intr-un bol incapator.



















In acelasi bol, dupa razuirea cartofilor, se adauga faina pe rand, un ou, cele trei linguri de gris (secretul fragezimii aluatului), sarea si zaharul si framantam un aluat care nu se mai lipeste de maini.



















Lasam aluatul sa stea o jumatate de ora, timp in care incepem pregatirea prunelor. Daca prunele sunt mici, le scoatem samburii si le lasam intregi. Daca insa sunt mari, le taiem la dimesiunea potrivita cu galustele.



















Luam o lingura de aluat, o aplatizam putin in palma infainata, asezam pruna in mijloc si modelam in maini o bila la dimensiunile dorite.



















Dupa ce am modelat toate galustele, le punem la fiert in apa in care am adaugat 2-3 linguri de ulei. Le fierbem pe rand, evitam sa fie prea multe deodata ca sa nu se lipeasca intre ele.
In timp ce galustele cochetele fierb pregatim intr-o tava 5-6 biscuiti macinati, 3-4 linguri de pesmet si zahar dupa gust. Cand galustele sunt fierte (dupa 6-7 minute si se ridica la suprafata apei), le scoatem cu ajutorul unei spumiere, lasam sa se scurga de apa si le dam prin amestecul de biscuiti, pesmet si zahar.
Se mananca imediat, calde, insa si reci sunt o incantare!

















duminică, 26 iunie 2011

Muschi de porc in crusta de mirodenii

























Dupa o fooooaaaaarte luna pauza de blogging, revin cu aceasta minunata fripturica slow cooked cu o ocazie speciala. Simplu de realizat, mirodeniile sunt secretul deliciosului festin! Neaparat trebuie incercata!
Avem nevoie de:
- o jumatate de kilogram de muschi de porc
- patrunjel frunze (uscat)
- boabe de mustar
- boia de ardei dulce (sau picant - dupa gust)
- foi de dafin
- piper
- sare
- vegeta
Jumatate din cantitatea de condimente se pun pe fundul unei tavi (de preferat din ceramica - le gasiti de cumparat pe www.pentrucopt.ro).



















Asezam bucata de muschi de porc (porcul se poate inlocui cu succes cu vita) si cu cealalta jumatate de mirodenii tapetam un covor frumos multicolor :)



















Dam totul la cuptorul incins in prealabil la 150*C pentru aproximativ 15 minute, dupa care adaugam in tava un pahar (250ml) plin cu ulei si apa (cam jumatate de pahar apa si jumatate ulei). Lasam la copt o ora si jumatate, completand cu apa si ulei in cantitati egale, in cazul in care scade apa si uleiul existent. Carnea capata o frumoasa culoare aurie, iar mirodeniile o culoare usor mai inchisa.
Se serveste cu garnitura preferata (eu am folosit orez fiert si legume mexicane sotate)!
Sa va fie de bine!