Faceți căutări pe acest blog

vineri, 20 mai 2011

Tarta cu capsuni

























In toate pietele, capsunile ne iau ochii! Sunt de o culoare rosu aprins, mari, aspectuoase, dulci si aromate! Deloc la fel ca cele gasite in supermarketuri pe tot timpul iernii (aici ma refer la gust)! Nu m-am putut abtine si am umplut punguta cu capsuni si am facut o tarta exact ca cele pe care mama ni le face in mereu, cu fructe specifice fiecarui anotimp!
Am folosit un pandispan pentru prajituri, budinca de vanilie de la Dr. Oetker, o jumatate de kilogram de capsuni si gelatina pentru tarte tot de la Dr. Oetker.



















Am facut un pandispan de trei oua pentru ca nu am vrut o baza foarte groasa! Am pregatit pandispanul dupa reteta de aici: pandispan pentru prajituri. 
Am copt pandispanul intr-o tava pentru tarta!



















Dupa coacere, am scos pandispanul din tava pentru tarta si l-am asezat pe platoul de servire. Dupa racire, am asezat un inel de tort detasabil de jur-imprejurul pandispanului.



















Intre timp, am pregatit budinca de vanilie, pentru care am avut nevoie de:
- 500 ml lapte
- un plic de budinca de vanilie
- 4 linguri de zahar
Am preparat budinca urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj!



















Am turnat budinca de vanilie peste blatul racit si am inceput ornarea cu capsunile taiate! Asezati capsunile inainte de racirea budincii de vanilie, altfel aceasta isi va forma o pojghita subtire si se va mai intari, facand astfel dificil ornatul cu capsuni.



















Ultimul pas consta in prepararea gelatinei pentru tarte! Eu am folosit un plic de gelatina alimentara colorata, rosie! Am amestecat continutul plicului de gelatina cu 250 ml apa si apoi am pus totul la foc mic! Lasam sa dea o data in clocot si gata, gelatina poate fi turnata peste tarta cu capsuni.



















Lasam totul la rece pentru cel putin o ora inainte de indepartarea inelului detasabil si taiere!



















O felie pentru voi:

joi, 12 mai 2011

Varza calita cu ciolan de porc afumat

























Varza calita este preferata mea, daca mai adaug si cateva bucati de ciolan afumat, este preferata tuturor :))! Lasand la o parte gluma, astazi am citit intamplator un studiu realizat pe marginea verzei albe. Asadar, am aflat ca varza este un aliment anticancerigen, potrivit unor cercetari prezentate de Asociatia americana impotriva cancerului. Rezultatele au aratat ca femeile care au introdus in dieta lor varza proaspata si murata si-au redus cu pana la 74% riscul de a face cancer mamar. Alte studii complementare sugereaza ca varza previne si cancerul gastric, pulmonar si de colon. Ingredientul secret pare a fi sulforafan, o substanta care ajuta celulele organismului sa se grupeze impotriva agentilor cancerigeni. Gatiti varza, dragelor, pe langa faptul ca este foarte sanatoasa, este un deliciu!
Iata ce am folosit pentru varza calita cu ciolan de porc afumat:
- o ceapa mare
- o capatana de varza medie
- doua rosii medii
- aproximativ 400 g de ciolan de porc afumat
- doua-trei linguri de ulei
- 200 ml apa
- condimente: cimbru, sare, piper, putina boia de ardei dulce pentru decor



















Pentru inceput tocam ceapa, apoi varza si rosiile! Taiem carnea cubulete.
Calim ceapa in cele doua-trei linguri de ulei pana cand devine translucida, apoi adaugam carnea taiata cubulete.



















Mai calim si carnea impreuna cu ceapa pentru inca 4-5 minute, dupa care adaugam varza tocata.



















Dupa alte 5 minute adaugam feliile de rosii si un pahar cu apa. Acum este momentul sa adaugati si condimentele.



















Acoperim totul cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic pana cand apa scade aproape complet si varza si carnea sunt fierte!
Pentru decor, am asezat o frunza de patrunjel proaspat si am presarat putina boia de ardei dulce! A fost o incantare, mai ales ca a fost prima varza calita cu ciolan de anul acesta!

marți, 10 mai 2011

Prajitura "Bounty"

























Cum asa? Adica la fel ca si batonul cu nuca de cocos Bounty?! Chiar asa, nu poti face diferenta intre prajitura si baton, asa bine seamana! Deci iubitorii de cocos pot fi fericiti, acum isi pot prepara dulcele preferat acasa, foarte simplu chiar!
Blatul este unul de cacao, nu foarte suculent, suficient cat sa faca simtita aroma de cacao si sa evidentieze nuca de cocos din crema!
Pentru blat am folosit:
- 125 g unt topit
- 50g zahar brun
- 3 oua
- 200 g faina
- doua linguri de cacao
- doua linguri de lapte
- o lingurita de praf de copt
Am amestecat ouale cu zaharul pana cand zaharul s-a topit. Apoi am adaugat cele doua linguri de cacao si laptele! In final, alternativ, am adaugat faina amestecata cu praful de copt si untul topit!



















Am tapetat o tava cu hartie de copt si am turnat amestecul pentru blat in tava!



















Am dat tava la cuptorul incins la 180*C pentru aproximativ 25 minute, sau pana cand s-a rumenit pe margini!
Dupa coaere, lasam blatul la rece si incepem prepararea cremei.
Pentru crema de nuca de cocos avem nevoie de:
- 300 ml lapte
- 5 linguri de gris
- 80 g unt
- 80 g zahar
- esenta de vanilie
***- 100 g nuca de cocos
Se pune laptele la fiert impreuna cu zaharul, untul si esenta de vanilie. Cand laptele da in clocot se adauga grisul ploaie si se mai tine pe foc amestecand incontinuu pana cand grisul capata consistenta unei creme.



















Se ia de pe foc si se lasa la rece! Cand crema de gris este complet racita, se adauga nuca de cocos si se amesteca pana la omogenizare!



















Se intinde crema peste blatul de cacao si se glazureaza! Eu am folosit cea mai simplu de preparat glazura (de ciocolata alba) preparata astfel: o tableta de 100g ciocolata alba, 50 g smantana dulce pentru frisca si 50 g unt se dau la cuptorul cu microunde la viteza maxima pentru un minut! Se amesteca si gata glazura! M-am jucat putin si cu niste glazura de ciocolata neagra si am obtinut urmatorul model:



































Pofta buna!

vineri, 6 mai 2011

Inghetata Maria

























Maria pentru ca e numele mamei mele, un om deosebit si o gospodina de exceptie! Ea mi-a insuflat dragostea pentru bucatarie, casa si familie si daca uit sa ii multumesc, o fac acum!
Revenind la inghetata, reteta e de pe vremea copilariei mele, mama ne-o gatea de cum incepea vara si pana se termina si este de departe cea mai buna inghetata de casa mancata vreodata. Pentru ca in caietul de retete al mamei se numea simplu "Inghetata", mi-am spus ca pe blogul meu inghetata va purta numele mamei, Maria!
Inghetata este formata din doua parti, transformate ulterior in trei arome: vanilie, cafea si ciocolata!
Pentru partea 1 (ciocolata) avem nevoie de:
- 100ml apa
- 200g zahar
- doua linguri de cacao
- doua galbenusuri



















Apa, zaharul si cele doua linguri de cacao se fierb aproximativ 5 minute la foc mediu, pana cand se ingroasa ca o smantana! Nu fierbeti prea mult pentru ca riscati sa nu inghete la congelator!



















Crema de ciocolata se lasa la racit si cand este complet rece se adauga cele doua galbenusuri.



















Trecem la pregatirea celei de-a doua parti pentru care avem nevoie de:
- 200ml lapte
- 200g zahar
- un plic de budinca de vanilie de la Dr. Oetker
- patru galbenusuri



















Se fierbe laptele impreuna cu zaharul la foc mic, iar cand da in clocot adaugam plicul de budinca de vanilie, amestecand incontinuu cu un tel!



















Spre deosebire de crema de ciocolata, in care adaugam galbenusurile doar dupa racire, in crema de vanilie adaugam cele patru galbenusuri cat timp este fierbinte, dar atentie, luam cratita de pe foc! Amestecam crema pana la omogenizare si lasam sa se raceasca!
In plus, pentru inghetata mai avem nevoie de:
- 500 ml frisca batuta
- sase albusuri batute spuma tare



















A doua parte a inghetatei se imparte in doua (partea A si partea B)! In partea A se adauga un pliculet/o lingurita de ness...



















... iar in partea B se adauga la alegere: coaja de lamaie, alune de padure, arahide, stafide, fulgi de migdale! Eu am adaugat alune de padure.



















In final, incorporam spuma de albusuri si frisca in mod egal in cele trei compozitii! Amestecam cu o spatula cu miscari ample de sus in jos.





















Turnam cremele in straturi intr-o caserola sau pahare de unica folosinta sau, cazul meu, o tava de silicon pentru muffins, ca sa obtinem aceste frumoase turnulete stratificate! Lasam inghetata la rece peste noapte!



















Am scos inghetata foarte usor din tava de silicon si am servit-o cu fulgi de migdale! Cu riscul de a ma repeta, este cea mai buna inghetata de casa pe care am mancat-o vreodata! Neaparat merita incercata!
                                                                                                                                                                           

Gratin de oua pentru micul dejun

























Initial vroiam sa gatesc bruschetta pentru micul dejun de astazi, insa am folosit bagheta cumparata ieri pentru acest minunat, fabulos si delicios gratin :)
Doamne, cat de bun a fost! Si prepararea foarte simpla si rapida! Am facut asa: am taiat bagheta oblic in felii de 15-16 mm grosime. Am asezat feliile in tava tapetata cu unt si am pus peste felii cateva felii de bacon si ciuperci. Am spart ouale, am asezat cateva felii subtiri de rosii, cateva fasii de cascaval si am presarat sare si frunze de patrunjel tocate! Nu trebuie sa va limitati la sare, puteti adauga condimentele voastre preferate!



















Am dat toata povestea la cuptorul incins la 180*C pentru 15 minute si am servit cu poftaaaaaaaaaaaa! Sa va fie de bine!

joi, 5 mai 2011

Placinta aperitiv

























Am inaugurat una dintre tavile din ceramica termorezistente comandate de la www.pentrucopt.ro cu o delicioasa si foarte colorata placinta aperitiv. As spune eu, pizza cu blat fals, insa fara mirodeniile specifice pizza: busuioc, oregano etc. Am gatit placinta pentru micul dejun, ne-a umplut de vitalitate!
Pentru o tava cu dimensiunile 20x25cm, am folosit:
- 4 oua
- 100 g faina
- o lingurita de praf de copt
- 4-5 linguri de lapte
- un ardei mediu rosu
- un ardei mediu verde
- 200 g sunca (eu am pus bacon si salam sasesc)
- 100 g cascaval ras/parmezan
- sare si piper dupa gust



















Pentru inceput batem ouale cu laptele, sarea si piperul.



















Apoi adaugam faina ploaie (am pus praful de copt in prealabil), mixam usor pana cand faina este incorporata in compozitie. Adaugam cascavalul ras sau parmezanul si in final ardeiul si sunca taiate cubulete.



















Turnam amestecul in tava tapetata cu unt si faina (puteti de asemenea sa folositi o tava pentru chec).



















Dam la copt pentru 35-40 minute la o temperatura de 160*C.



















Servim cu rosii proaspete si ardei! Sa va fie de bine!

miercuri, 4 mai 2011

Spaghetti cu sos rosu

























Gata cat ai zice "Hocus Pocus Preparatus", cu sos facut din rosii si ciuperci proaspete, pastele au fost o incantare la cina din seara asta! Intr-adevar ne era si foame, insa au fost delicioase!
Cantitatile sunt relative, in functie de cantitatea de sos dorita. Eu am folosit:
- doua rosii
- opt ciuperci Champignon mici
- bacon
- spaghetti pentru doua persoane
- condimente (eu am folosit: sare, piper si boia de ardei dulce)
- putin ulei



















Intr-o tigaie incingem doua-trei linguri de ulei si calim ciupercile si baconul feliat! Calim aproximativ 4-5 minute la foc mediu!



















Adaugam rosiile taiate cubulete si condimentam! Lasam sosul la foc mic sa fiarba! Este gata cand apa din rosii scade si se transforma intr-un sos!



















Asezonam cu cateva frunze de patrunjel verde si servim cu spaghetele fierbinti!
Pofta buna!