Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 decembrie 2011

Cozonac cu nuca si cacao

Probabil ultima reteta gatita cu prilejul Craciunului, cea mai iubita si mai frumoasa sarbatoare religioasa de peste an! Am repetat reteta de cozonac cu rahat, inlocuind insa rahatul cu delicioasa nuca macinata, amestecata cu zahar, cacao si rom, dupa reteta mamei.
Ingrediente necesare:
- circa 550 g faina alba (000)
- 7 g drojdie uscata
- 130 ml lapte
- 100 g unt
- 150 g zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- doua lingurite de esenta de vanilie
- doua oua
- un varf de cutit de sare
- un ou batut pentru a unge cozonacul inainte de coacere

Pentru umplutura:
- 150 g nuca macinata
- 30 g cacao neagra
- esenta de rom
- un albus batut spuma
- 100 g zahar tos

Modalitate de preparare:
          Totul incepe cu cateva ore inainte de pregatirea aluatului (poate chiar si cu o noapte inainte) cu lasarea tuturor ingredientelor la temperatura camerei, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer. Este foarte important ca toate ingredientele sa aiba aceeasi temperatura in momentul folosirii lor.
          Dupa cele cateva ore am inceput procesul de preparare propriu zisa prin incalzirea a 50 ml de lapte (Atentie insa, NU il lasam sa fiarba, il lasam doar sa se incalzeasca, circa un minut la foc mic). Luam laptele de pe foc si adaugam drojdia uscata! Punem vasul cu laptele si drojdia intr-un loc caldut (eu am ales sa il pun pe calorifer, insa caloriferul nu era fierbinte).
          Intr-un alt vas, punem untul si laptele ramas (80 ml) si le incalzim la foc mic pana cand untul este topit.
          Separam albusurile de galbenusuri.
          Punem intr-un bol incapator ingredientele in ordinea urmatoare: faina cernuta, laptele cu untul topit, zaharul, cele doua galbenusuri, sarea, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Incepem sa framantam aluatul cu mana, pana cand incorporam toate ingredientele. Cand deja ingredientele sunt omogenizate, adaugam drojdia inmuiata in laptele caldut (maiaua). Mai framantam inca un minut-doua, dupa care adaugam si albusurile batute spuma in prealabil. Incorporam albusurile prin impachetarea aluatului de cate ori este necesar pentru a omogeniza aluatul si disparea spuma!
           Lasam aluatul la dospit intr-un bol acoperit pentru o ora si jumatate sau pana cand isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer!
           Dupa dospire, impartim aluatul in doua bile egale din care intindem doua foi dreptunghiulare cu grosimea de 1 cm. Intindem spuma de albus pe fiecare foaie, dupa care presaram umplutura de nuca (faina, vzaharul, esenta de rom si nuca amestecate in prealabil intr-un bol).Rulam fiecare foaie pe lungime! Impletim rulourile si le asezam in tava tapetata cu unt si faina!

                  Lasam cozonacul sa mai creasca in tava cam o jumatate de ora, dupa care il ungem cu un ou batut, apoi dam tava la cuptorul incins la 180°C pentru o ora. Cand cozonacul s-a rumenit la suprafata atat cat ne doream, il acoperim cu folie de aluminiu, pentru a nu se arde! Verificam daca este copt cu un betisor pentru frigarui: daca, infipt in mijlocul cozonacului, iese curat, atunci cozonacul este copt :) Creste destul de mult si este extrem de pufos si aromat! E categoric reteta pe care o cautam ca sa obtin niste cozonaci perfecti!





 

14 comentarii:

  1. Daca ar fi dupa mine as face umplutura cu cozonac nu invers ;)Super arata ! te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. frumos si delicios :*
    o zi minunata draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata tare bine!!!A crescut foarte frumos!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aww, ce bunatate de cozonac! Vreau si eu o feliuta :) La multi ani fericiti, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce grozav ti-a iesit !!!
    Un an nou plin de bucurii , sanatate si fericire iti doresc !!! La multi ani!!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani! Iti doresc un an nou fericit,sanatate,bucurii !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani !! Sa fii iubita! Sa-ti aduca 2012 tot ce-ti doresti! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  8. E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anul 2012 cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Te astept cu mult drag la o noua editie http://mitinitta.blogspot.com/2012/01/provocarea-lunii-ianuarie-2012-dulce.html si la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani sanatosi si fericiti!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna... Ai vreo reteta decozonac care poate fi facut la aparat moulinex? Tks

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te referi la aparatul de facut paine?
      Chiar si acest cozonac poate fi facut la masina de paine, insa fara umplutura!

      Ștergere