Faceți căutări pe acest blog

joi, 4 august 2011

Tort cu mousse de ciocolata


... pentru ziua Claudiei, sora mea micuta, majora de astazi in toate statele :)! Un tort cu muuuulta ciocolata si la fel de multa dragoste, ambele pentru sora mea si pentru cei care ne-au ajutat sa dam gata tortul in nici jumatate de ora!
Reteta tortului:
Blat:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de faina
o lingurita de praf de copt
4 linguri de cacao
Blatul se prepara dupa reteta de pandispan, cu specificarea ca in loc de sase linguri de faina, adaugam doar doua de faina si patru de cacao.

Pandispanul se toarna intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, tapetata in prealabil cu unt si faina.


Tava se da la cuptorul incins la 180*C pentru 20-25 minute, sau pana cand o scobitoare infipta in mijlocul blatului iese curata!
Dupa coacere, se lasa blatul la racit si apoi se taie pe jumatate.
In timp ce blatul se raceste, incepem prepararea cremei.
Avem nevoie de:
200 g ciocolata cu lapte (sau dupa preferinta)
100 ml smantana dulce
300 ml frisca batuta
6 g gelatina alimentara granulata
Topim ciocolata la baie de aburi impreuna cu smantana dulce! Separat, intr-un bol, lasam gelatina la hidratat in 20 ml apa calduta!

Cand ciocolata este topita, adaugam gelatina hidratata si mai lasam totul la baie de aburi pana cand gelatina este perfect incorporata in crema!
Lasam crema sa se domoleasca si apoi adaugam frisca batuta!


Trecem acum la asamblarea tortului!
Asezam pe un platou pentru servire prima jumatate de blat, pe care o putem insiropa cu sirop de zahar ars, sau pe care o putem folosi ca atare, este oricum foarte aromata!


Asezam apoi in jurul blatului inelul detasabil rotund, fixandu-i bine peretii!
Turnam jumatate din mousse/crema de ciocolata, apoi asezam cealalta jumatate de blat si ultima parte de mousse de ciocolata.


Dam tortul la frigider pentru minim 4 ore, sau chiar peste noapte! Cand mousse-ul de ciocolata este perfect inchegat, indepartam inelul detasabil si ornam tortul cu glazura de ciocolata topita si bomboane de ciocolata alba! Puteti folosi alune, fructe de padure, fulgi de migdale, nuci, orice va place si merge mana in mana cu ciocolata!


Si felia Claudiei, in prim plan :)


La multi ani, sorella! Sa cresti mare si cuminte!

8 comentarii:

  1. La multi ani surorii tale !!!!
    tortul cu siguranta a fost delicios , mai ales ca ai pus o doza mare de dragoste in el ;) ...

    RăspundețiȘtergere
  2. de unde se paote cumpara acel inel detasabil rotund ?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: Eu locuiesc in Sibiu si am gasit inelul detasabil intr-un magazin GGT! GGT e un lant de magazine, insa nu stiu in ce zone s-au extins! In Sibiu sunt mai multe! Daca doresti si nu gasesti un asfel de inel in alta parte, ti-l cumpar si ti-l trimit eu! Da-mi de stire :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut! Am incercat reteta ta si vreau sa iti spun ca e delicioasa. Oricum, daca mai retete de genul asta te rog posteaza-le. Nu in ultimul rand, LA MULTI ANI! surorii tale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună, Diana! Sunt non-cooker-iță să zic așa, însă blogul tău mă inspiră foarte mult și mă îndeamnă către bucătărie. Am o întrebare: pot prepara mousse-ul de ciocolată individual, ca și un desert separat sau ne recomanzi o altă rețetă pentru așa ceva? :)
    Keep it going!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat ma bucur ca blogul meu ii inspira si pe acei oameni pe care nu ii atrage atat de mult bucataria, ma fericesc si iti multumesc!
    Poti face si aceasta reteta pentru portii individuale, cu recomandarea sa folosesti vase mici din inox sau din silicon daca vrei sa scoti mousse-ul din forme. Inainte de servire, dupa racire, mousse-ul se scoate foarte usor din forme daca folosesti un uscator de par pentru a incalzi marginile exterioare ale vaselor. Se rastoarna vasele si servesti mousse-ul din farfurie, ornat cu fructe de padure sau alte fructe preferate - varianta asta este pentru o ocazie mai speciala :)
    Daca insa vrei sa il servesti direct din formele in care il prepari, mousse-ul poate fi pregatit in orice fel de forme!
    Multumesc din nou pentru vizita si sper sa te lamureasca mesajul meu!
    O zi frumoasa :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulțumesc mult, Diana! Este de ajutor sfatul tău, în curând urmează să îl și pun în practică și o să revin cu feedback! (Anca, Sibiu)

    RăspundețiȘtergere