Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 februarie 2011

Bagheta frantuzeasca/French baguette

Astazi am pus din nou masina de facut paine in functiune, sa nu leneveasca prea mult... si am gatit baghete frantuzesti, foarte foarte gustoase!
Pentru trei baghete mari avem nevoie de:
- 500g faina alba (eu am folosit semialba)
- 300ml apa calduta
- o lingurita de sare
- o lingurita de drojdie uscata
Am pus toate ingredientele in masina de facut paine, in urmatoarea ordine: apa calduta, faina, sarea si drojdia uscata, si am pornit masina pe programul framantare si dospire (basic dough)!



















Dupa dospire, scoatem aluatul din cuva masinii pentru paine, il rasturnam pe o planseta tapetata cu faina si il framantam usor, incercand sa scoatem toate bulele de aer! Apoi, punem aluatul intr-un bol acoperit cu folie alimentara si mai lasam la crescut inca o ora! Repetam procedura de doua ori, astfel incat aluatul sa stea la dospit trei ore!
Dupa dospire impartim aluatul in trei parti egale!



















Fiecare parte o intindem cu ajutorul sucitorului in forma dreptunghiulara.



















Si apoi rulam aluatul intr-un sul cu lungimea tavii in care urmeaza a fi coapte! Repetam procedeul si cu celelalte doua parti de aluat!
Pregatim tava de copt astfel: formam doua suluri din folie din aluminiu si le asezam la distanta egala unul de celalalt, la fel ca in imagine.
Apoi, asezam hartie de copt pe toata suprafata tavii! Asezam in tava sulurile din aluat, adica baghetele noastre si apoi le crestam cu un cutit pe diagonala. Mai lasam baghetele in tava la crescut pentru inca cel putin o jumatate de ora.



















Ungem baghetele cu putina apa, pentru a capata o crusta frumoasa, crocanta si dam baghetele la cuptorul incins la 220*C pentru 25-30 minute!
Le lasam sa se raceasca sau le putem servi si caldute! Sun perfecte pentu micul dejun, gustare, sandwich-uri si pentru orice alte mese :)!
Pofta buna!

5 comentarii:

  1. Imi place ideea cu sulurile din aluminiu. Stiu ca sunt si niste tavi speciale pt copt baghete, dar nu stiu daca au aparut inca la noi. Eu fac baghete la masina de paine, dar tot timpul am fost frustrati ca sunt atat de micute. Ssigur voi incerca si varianta ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare chiar simpla reteta si ai explicat foarte frumos. :D

    O sa ma apuc in cateva minute de treaba, revin cu rezultatul!:))

    Sunt in cautare de reteta de ceva timp, am gasit cateva, dar pana acum nu m-am incumetat, parea greu de facut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stii Alexa ca, in afara de faptul ca aluatul trebuie sa dospeasca atatea ore, baghetele se fac foarte simplu... le fac aproape saptamanal si mereu sunt o incantare!
    Iti urez spor la treaba si abia astept sa imi spui ca ti-au iesit delicioase :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat arata baghetele tale !! Sa stii ca o sa le refac ! :) Mi-ai facut pofta de baghete. Plus ca miroase-n bucatarie ca-n boulangerie cand le faci,deci heavenly... Pupici si o zi minunata ! :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, Ana! Asa e, miros grozav, iar de gust nu mai vorbesc! Sa ai si tu o zi superba, plina de soare! Pupici :*

    RăspundețiȘtergere