Faceți căutări pe acest blog

vineri, 31 decembrie 2010

Tort Toffifee

O readaptare a tortului cu mousse de ciocolata. Mi-a placut foarte mult si am mai adaugat cateva calorii in plus: delicioasele bomboane cu caramel si alune Toffifee!
Tortul este format dintr-un blat subtire cu cacao si nuci, mousse de ciocolata alba si mousse de ciocolata cu lapte.
Pentru blat avem nevoie de:
- 60 g nuci
- 100 g zahar pudra
- 20 g cacao
- 4 albusuri
- un varf de cutit de sare

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute spuma tare se adauga zaharul pudra.


Se adauga cacaua si nuca macinata si amestecam pana cand obtinem un amestec omogen.


Adaugam amestecul intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si dam blatul la cuptorul incins la 180*C timp de 12-15 minute.


Intre timp incepem prepararea primului strat de mousse de ciocolata (stratul alb).
Avem nevoie de:
- 125 ml smantana dulce
- 250 g ciocolata alba
- o lingurita si jumatate de gelatina
- 300 ml frisca


Ciocolata alba se topeste la bain mairie, impreuna cu smantana dulce.


In ciocolata topita adaugam gelatina dizolvata in putina apa calduta si apoi, cand ciocolata ajunge la temperatura camerei, adaugam frisca batuta.


Obtinem o crema spumoasa, foarte usoara, pe care o turnam peste blatul copt si racit complet. Dam blatul si primul strat de crema la frigider aproximativ o jumatate de ora, sa se intareasca, timp in care trecem la pasul urmator - prepararea celui de-al doilea strat de mousse, de ciocolata cu lapte.




Crema de ciocolata se prepara exact in acelasi fel. Insa cantitatea ingredientelor difera, astfel ca avem nevoie de:
- 125 ml smantana dulce
- 200 g ciocolata cu lapte
- o lingurita de gelatina alimentara
- 200 ml frisca


Atasez imagini ca sa urmariti procesul indeaproape.






Turnam si cel de-al doilea strat de crema in tava de tort si dam tortul la rece pentru cel putin 3 ore. Dupa racire scoatem peretii detasabili ai tavii si tortul in forma nefinisata arata astfel:


Il ornam cu o glazura de ciocolata (preparata din ciocolata cu lapte, o lingurita de unt si o lingura de smantana, topite toate la bain-mairie)! Inainte ca glazura sa se intareasca presaram ciocolata rasa neagra si alba, la fel ca in imagine, si asezam bomboane Toffifee pe margine. Rezultatul este urmatorul:


Dam tortul la frigider pentru inca o ora si dupa racire il taiem cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.
O felie de tort?


Chec cu visine si migdale

























Un chec care arata foarte fain si este extrem de simplu de preparat, si pe cat de simplu de preparat si aratos, pe atat de delicios.
Pentru un chec avem nevoie de:
- 150 g unt
- 150 g visine glace sau obisnuite (fara samburi)
- 125 g nuci/migdale macinate
- 150 g faina
- 150 g zahar
- 3 oua
- esenta de vanilie/migdale
- o lingurita de praf de copt
- 25 g fulgi de migdale pentru presarat deasupra checului



















Mixam ouale cu zaharul pana cand obtinem un amestec omogen.



















Adaugam faina amestecand usor, dupa care adaugam nucile macinate.



















In final adaugam untul topit si racit si visinele (fara samburi, repet).



















Turnam amestecul astfel obtinut intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si presaram fulgii de migdale deasupra. Dam la cuptorul preincalzit la 170*C pentru 30-35 minute.
Va servesc cu o felie delicoasa de chec:



















Sa va fie de bine!

Chec cu lamaie si mac

Pentru checul cu lamaie si mac avem nevoie de:
- 85 g unt topit
- 245 g zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- 15 g seminte de mac
- 165 ml lapte
- 235 g faina
- o lingurita de praf de copt
- 1/2 lingurita de sare
- 3 oua




















Mixam ouale bine cu zaharul, apoi adaugam laptele.



















Urmeaza sa adaugam semintele de mac, coaja rasa de lamaie si sarea.



















In final adaugam faina amestecata cu praful de copt si untul topit si racit.



































Se toarna in tava de chec tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 170*C pentru 35-40 minute, sau pana cand trece cu brio testul scobitorii :P!
Dupa racire, se poate taia si consuma ca atare sau, mai bine, se poate orna cu ciocolata alba topita (la bain-mairie si in care am adaugat o lingurita de unt si una de smantana dulce) si fulgi de ciocolata alba.



















Asa l-am servit:



















Sa va fie de bine!

Aperitiv cu crema de branza si ardei

O reteta foarte simplu de preparat, avem nevoie doar de cateva felii de paine, putina crema de branza si cateva felii de ardei. Ideea mi-a venit dupa ce in spritiera mi-a mai ramas putina crema de branza de la aperitivele cu crema de branza si somon.
Am decupat feliile de paine alba cu o forma pentru biscuiti.



















Punem florile astfel rezultate la prajit intr-o tava tapetata cu putin unt si dam tava la cuptor pana cand painea se prajeste frumos. Apoi ornam dupa bunul nostru plac. Eu am folosit doar fasii de ardei, insa puteti folosi si masline, somon, ridichi etc. Iata aperitivele mele:

Bucate pentru masa de Revelion


Am facut o selectie a catorva dintre retetele mele, numai bune pentru masa de Revelion. Asadar, pentru aperitive va recomand:
















































            Aperitiv cu crema de branza si somon

            O reteta care nu necesita explicatii suplimentare, este extrem de simplu de preparat si face furori pe o masa pregatita pentru o ocazie speciala.
            Avem nevoie de:
            - un castravete de sera
            - 100 g somon file afumat
            - crema de branza



















            Curatam castravetele de coaja (de tot sau nu, in functie de preferinte) si il taiem rondele cu grosimea de 1 cm.



















            Cu ajutorul ustensilei pentru ornat frisca formam o gramajoara de crema de branza peste fiecare felie de castravete. Apoi asezam o fasie de somon (cu dimensiunile de 1cm x 4cm) in forma de trandafir (il rulam de la un capat la celalalt).
            Iata rezultatul:



















            Simplu si de mare efect!

            Aperitive cu salata de ton

            Desi aperitivele se numesc astfel, putem folosi de fapt orice fel de salata pentru a umple "florile" comestibile gatite astfel:
             Decupam 12 felii de paine toast (am folosit French Toast neagra) in forma de floare cu ajutorul unei forme pentru biscuiti. Nu e musai sa folositi forma floare, puteti folosi orice forma va place.



















            Dupa ce am decupat floarea, intindem bine felia de paine cu ajutorul sucitorului. Obtinem o floare cu grosimea de aproximativ 2 mm.



















            Pulverizam cu spray pentru copt o tava pentru briose...



















            ...si asezam florile din paine in fiecare forma pentru briose, avand grija sa fie bine asezate pe fundul formei, iar petalele asezate pe peretii formei.



















            Punem florile la copt pentru 8-10 minute la 170*C, sau pana cand acestea se rumenesc usor.
            Intre timp pregatim salata de ton si porumb. Pentru a umple cele douasprezece flori cu salata avem nevoie de:
            - 100 g ton maruntit (din conserva)
            - 150 g porumb fiert (boabe) - eu am folosit Bonduelle
            - doua linguri de maioneza
            - sare si/sau piper
            - frunze de patrunjel (optional)



















            Amestecam ingredientele de mai sus si obtinem o salata care arata astfel, delicios:



















            Dupa coacere, florile noastre arata cam asa:



















            Lasam florile sa se raceasca si apoi le umplem cu salata de ton. Putem presara deasupra salatei frunze de patrunjel tocat.



















            Aceste aperitive sunt o idee excelenta pentru o masa sofisticata. Cu siguranta oaspetii vostri vor fi mai mult decat incantati!