Faceți căutări pe acest blog

joi, 25 noiembrie 2010

Pizza Calzone

Cu mare pofta de o pizza buna, am inceput sa caut retete de pizza pe net, bineinteles. M-am oprit la reteta de pizza Calzone a Nainei, reteta pe care o gasiti aici!
Am facut aluatul de pizza cu urmatoarele ingrediente:
- 300 g faina
- 200 ml lapte caldut
-20 g drojdie
- 60 ml ulei
- o lingurita de zahar
- o lingurita de sare



















O parte din laptele caldut se amesteca cu drojdia si lingurita de zahar si se lasa putin sa se umfle langa o sursa de caldura! Dupa aproximativ 5 minute, cand maiaua (rezultata din drojdie si lapte) capata consistenta unei smantani, se toarna peste faina si sare intr-un bol si se amesteca usor...



















...apoi alternativ se adauga laptele ramas si uleiul...



















...framantandu-se un aluat ca si cel pentru paine. Aluatul se lasa la dospit langa o sursa de caldura pana cand isi dubleaza volumul, la mine a durat 45 minute!



















Intre timp, taiem tot ce dorim sa contina pizza noastra! Eu am pus: ciuperci, sunca, ardei, rosie si cascaval ras! Am calit toate ingredientele intr-o tigaie (mai putin cascavalul) si le-am asezonat cu sare si piper.



















Cand aluatul este dospit se imparte in doua si se intinde prima parte pe o planseta cu ajutorul unui sucitor, in forma rotunda!



















Peste foaia intinsa punem sos de rosii pe care il intindem uniform pe toata suprafata foii, iar pe jumatate din foaie adaugam amestecul de legume, sunca si ciuperci calite in prealabil.

Peste presaram cascaval ras.



















Se pliaza pizza pe jumatate si se taie putin marginile la fel ca in imagine, dupa care se rasucesc spre interior!



































Se pune pizza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si sa da la cuptorul preincalzit la 180*C pentru 15-18 minute!

















miercuri, 24 noiembrie 2010

Supa-crema de legume

























Nu stiu cat de multi dintre voi ati luat cunostinta de noul proiect al guvernului britanic, serios ingrijorat de numarul in crestere al englezilor obezi! Da, guvernul decide pana si ce sa manance populatia britanica :))! Asta e o gluma, insa nu este o gluma faptul ca guvernul a initiat un proiect la nivel national intitulat "Five a day" prin care incearca sa convinga englezii sa consume zilnic 5 legume si fructe! Proiectul a luat amploare, majoritatea englezilor se straduieste sa se conformeze si sa consume cele 5 fructe si legume zilnic! Ce bine ar fi sa initieze si guvernul Romaniei un asemenea proiect, sau macar sa initieze o campanie prin care tot omul sa afle cat de sanatos este sa consume 5 legume si fructe zilnic, si cat de mult se poate reduce rata obezitatii mancand sanatos! Dar lasam guvernul sa isi vada de treaba lui si in schimb, va propun eu sa incercam sa consumam zilnic 5 fructe si legume! Pentru inceput... va propun o supa-crema de legume, ideala si pentru postul Craciunului si pentru un prim pas in proiectul "Five a day"!
Pentru supa avem nevoie de:
- morcovi
- patrunjel
- broccoli
- telina
- ceapa
- putin ulei
- orice alte legume gasiti in camara



















Curatam si taiem toate legumele in bucati mai mici, cat mai usor de fiert, si apoi le punem laolalta la fiert intr-o oala cu apa clocotinda! Puteti sa asezonati supa cu ce doriti: vegeta, sare, piper (dupa gust); eu am pus doar sare! Lasam legumele sa fiarba pentru 13-15 minute!
Cand legumele sunt fierte le strecuram si nu aruncam apa in care au fiert. Punem legumele in blender si le pasam pana cand obtinem o pasta omogena (pastrati cateva legume pentru decor daca doriti) ! Daca nu aveti blender, puteti sa puneti legumele intr-o sita mare si sa le frecati cu o lingura (asemeni fasolei batute) pana obtineti acelasi rezultat.



































Pasta de legume o amestecam cu o parte sau cu toata apa in care au fiert legumele (depinde cat de densa doriti sa fie supa-crema).
Supa se serveste stropita cu putin ulei de masline si decorata cu o bucatica de broccoli si una de morcov. Puteti sa o serviti ca atare sau cu crutoane!



































S-aveti pofta!

marți, 23 noiembrie 2010

Biscuiti cu fulgi de ovaz si banane/Oats and banana cookies


Dragilor... zapada ne-a anuntat ca vine... Nu stiu daca vor fi doi-trei fulgi sau o zapada zdravana, insa stiu ca sunt mai emotionata decat un copil! Cand eram copii, inca de la jumatatea lunii noiembrie aparitia primilor fulgi de nea nu era o surpriza! Nu stiam noi de trafic inchis, masini busite, oameni inghetati prin masini, ceea ce este intr-adevar infricosator... ci singura noastra grija era sa facem partie pentru sanii! Mi-e dor de vremurile copilariei si orice adiere, mireasma, gust imi aduce aminte de iarna copilariei! Asta e motivul pentru care din cuptor vine un miros subtil de banane amestecat cu scortisoara; am facut cookies :)!
Pentru aproximativ 30 de cookies avem nevoie de:
- 150 g de zahar
- 150 g unt
- 1 ou (care din neglijenta nu apare in poza)
- 2 banane coapte bine
- o cana de 250 ml plina cu fulgi de ovaz
- 200 g faina
- putina sare
- o jumatate de lingurita de scortisoara
- nuca de cocos rasa (dupa gust)
- o lingurita de praf de copt



















Cu ajutorul unui blender mixam bananele! Daca nu aveti blender puteti folosi o furculita sau daca bananele sunt foarte moi puteti folosi chiar si mixerul!



















Intr-un alt bol, mixam untul cu zaharul si oul pana cand obtinem un amestec omogen.



















Dupa care adaugam bananele mixate, amestecand in continuare...



















Si in final adaugam faina, praful de copt, scortisoara macinata, nuca de cocos si fulgii de ovaz. Amestecam pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.



















Cu o lingura punem in tava tapetata cu hartie de copt gramajoare din aluat (la o distanta de 2-3 cm una de cealalta, pentru ca se latesc destul de mult) si dam tava la cuptorul preincalzit la 180*C pentru 12-15 minute, pana cand capata o culoare aurie! ...iar din cuptor vine un miros atat de placut...



















Se pot servi ca si sandwich , cu frisca si capsuni, asa cum vedeti in imagine...



















Sau ca atare, cu un pahar de ciocolata calda sau lapte... delicios! Se pot pastra cateva zile intr-o cutie ermetica sau intr-un borcan de sticla cu capac.



















Sper sa vina iarna odata, sa mancam cookies la gura sobei :)!

luni, 22 noiembrie 2010

Pancakes a la Nigella Lawson


Prima data am facut pancakes dintr-o cutie de pancakes instant de la Dr. Oetker si am fost tare dezamagita... Sa fi gresit ceva, nu stiu, dar cert e ca mi-a iesit o fleasca in tigaie... numai pancakes nu le puteam numi! Mi-am promis sa fac strict clatitele noastre romanesti, reteta mamei... insa azi am acceptat o provocare si uite ca am facut din nou pancakes! De data asta au fost delicioase, pufoase, ca la carte!
Am folosit urmatoarele ingrediente:
- 3 oua
- 2 liguri de zahar
- 115 g faina
- 140 ml lapte
- o lingurita de praf de copt
- putina sare
- o lingurita de esenta de vanilie (optional)


Pentru inceput, separam albusurile de galbenusuri, frecam galbenusurile cu zahar pana cand se deschid la culoare! Adagam esenta de vanilie si sarea, apoi alternativ adaugam faina si laptele pana obtinem o compozitie omogena, putin mai groasa decat compozitia normala de clatite traditionale. In final, incorporam albusurile batute spuma!
Intr-o tigaie incinsa, unsa cu foarte putin unt sau ulei adaugam cam o jumatate de polonic din compozitie. Ideea este sa nu miscam tigaia ca sa incercam sa uniformizam clatita, ci sa lasam tigaia dreapta, asteptand ca maiaua sa se intinda singura, insa nu pe toata suprafata tigaii.
Se lasa pe o parte pana cand incepe sa faca bule la suprafata, cam asa:


Apoi o intoarcem si pe partea cealalta si o lasam inca 25-30 secunde, sau pana cand arata asa:


Le puteti consuma cu dulceata, sirop de artar (asa cum servesc americanii pancakes), ciocolata sau orice altceva doriti! Sunt excelente, pufoase si fine!
Pofta buna!


vineri, 19 noiembrie 2010

Sos de rosii cu busuioc

Trebuie sa recunosc ca atunci cand inspiratia te lasa balta si timpul nu iti permite prea multe, cel mai usor este sa pui niste paste la fiert si sa faci un sos rapid! De data asta sosul este asezonat cu busuioc si trebuie sa va spun ca a fost incredibil de delicios!
Am folosit asa:
- 5-6 felii de sunca
- un morcov mic
- 500 g sos de rosii (nu pasta)
- un catel de usturoi
- Pesto de busuioc
- sare, piper
- o lingura de ulei pentru prajit
Am taiat sunca feliute si am prajit-o in putin ulei.



















Cand sunca a devenit usor rumena am adaugat morcovul ras si am mai lasat totul pe foc circa 3-4 minute.



















Apoi am adaugat sosul de rosii, pesto, usturoiul tocat si am condimentat totul cu sare si piper.



















Am lasat sosul pe foc pentru 5-7 minute, la foc mediu, pana cand s-a ingrosat putin. L-am servit cu spaghetti si parmezan, un pranz de-a dreptul apetisant!

Prajitura cu ciocolata

M-a inspirat prajitura ciocolatoasa a lui Mrs. Green Foot, am urmat pasii de preparare a prajiturii pana la un anumit punct, dupa care am transformat putin rezultatul. Haideti sa va spun cum am facut.
Pentru inceput, avem nevoie de:
- 2 oua + 2 albusuri
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g ciocolata alba
- 60 g de zahar
- 60 g de faina de mei
- 2 linguri de lapte
-60 g unt



















Am pus ciocolata neagra la topit impreuna cu 30 g de unt si o lingura de lapte la bain-mairie.



















Am amestecat incontinuu pana cand am obtinut o crema de consistenta unei smantani. Intr-un alt bol am batut cele doua oua (la fel ca pentru omleta) si am adaugat jumatate din cantitatea de faina si zahar.



















Am adaugat ciocolata topita peste ouale batute, amestecand in continuare pana cand crema a fost bine legata.



















Am turnat crema in formele termorezistente tapetate in prealabil cu unt.



















La fel procedam si cu ciocolata alba. O topim impreuna cu cealalta jumatate de unt si lapte la bain-mairie, dupa care o amestecam cu albusurile batute spuma, in care am adaugat zahar si faina de mei. Am turnat crema alba in forme, peste prima crema.



















Formele au fost asezate intr-o tava umpluta pe jumatate cu apa si date la cuptorul incins la 180*C pentru 15-17 minute. Dupa coacere se lasa sa se raceasca si apoi se rastoarna in farfurioare!
Rezultatul: un desert fraged la baza si incredibil de cremos la suprafata, plin cu ciocolata! Sigur va va face ziua mai frumoasa!







joi, 18 noiembrie 2010

Bagels (New York style) / Covrigi

Pana acum, am mancat bagles/covrigi americani numai din magazine... mereu ma intrebam oare cum se gatesc... L-am intrebat pe Google si mi-a raspuns ca nu e deloc greu sa faci acasa genul asta de covrigi, asa cum nu e deloc greu nici sa ii mananci :))!
Pentru 6 portii avem nevoie de:
- 500 g faina
- 265 ml apa domoala
- 16 g drojdie uscata
- 16 g sare
- o lingurita de miere
- 20 g unt/margarina



















Punem drojdia uscata si faina cernuta intr-un bol, dupa care adaugam apa amestecand incontinuu (este bine daca aveti mixer si spatule pentru patiserie, dar daca nu aveti puteti sa amestecati ingredientele si cu lingura de lemn, asa cum am facut eu).



















Cand faina si apa sunt perfect incorporate, si aluatul nostru nu are cocoloase, adaugam sarea, mierea si untul.



















Amestecam toate ingredientele bine pentru 4-5 minute. Aluatul obtinut il lasam in bolul acoperit cu o punga de plastic pentru 40 minute, la dospit.



















Dupa ce au trecut cele 40 minute, punem aluatul pe o planseta curata, il framantam usor, il facem sul si apoi il taiem in sase bucati egale.



















Fiecare bucata o modelam cu mainile pana cand obtinem o bila perfect rotunda. Odata bila formata, cu ajutorul degetelor mari formam in mijlocul bilei o gaura si asa modelam covrigul.



































La fel procedam si cu celelalte! Lasam covrigii pe o tava la odihnit pentru inca 35 minute. Acoperim tava cu aceeasi punga de plastic. Atentie: nu depasiti timpul de 35 minute pentru ca aluatul va creste mai mult decat ne dorim si se va lati.



















In timp ce covrigii nostri se odihnesc, intr-o oala caramelizam 150 g zahar (reteta originala ne indeamna sa folosim 300 g zahar, dar mi s-a parut prea mult, si nu am vrut niste covrigi prea dulci; ramane la alegerea voastra cat zahar folositi).



















Cand zaharul este caramelizat turnam 2-3 litri de apa si lasam apa sa ajunga la punctul de fierbere.



















Abia atunci adaugam cate un covrig, pe care il fierbem individual cate 1 minut pe fiecare parte.



















Odata fierti toti covrigii ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pe care o dam la cuptorul incalzit la 200*C pentru 18-20 minute, sau pana cand se rumenesc frumos.



















Tips:
1. Nu sariti peste etapa de fierbere a covrigilor, e singura cale de a obtine o crusta deloc tare!
2. Dupa fierbere, puteti sa tavaliti covrigii prin seminte de mac sau susan (noua ne place sa ii consumam simpli la micul dejun, poate cu putin gem si un pahar cu lapte).
3. Pentru covrigi de post, inlocuiti untul cu margarina, rezultatul va fi acelasi: delicios!
4. Lasati-i sa se raceasca cel putin o jumatate de ora inainte de servire!




















Pofta buna!