Faceți căutări pe acest blog

duminică, 31 octombrie 2010

Sunday breakfast (Mic dejun pentru duminica)


























Cine nu adora sa se trezeasca dimineata fara grija de a intarzia la serviciu, cu un chef nebun de leneveala? Sunt convinsa ca toti ar raspunde afirmativ la aceasta intrebare... din fericire insa, exista o astfel de zi, cand timpul este doar pentru noi insine, cand putem sta comozi in pijama cu picioarele intr-o pereche de sosete pufoase, servind micul dejun: duminica! Si daca totusi timpul ne permite sa ne facem putin de cap in bucatarie, iata ce va propun pentru o zi racoroasa de toamna:
Omleta cu sunca si cascaval
Pentru omleta avem nevoie de:
- 2 oua
- sunca
- cascaval
- putin ulei pentru prajit



















Ouale se bat cu putina sare, sau orice alte condimente doriti, sunca se taie fasii, iar cascavalul se rade pe razatoarea mare sau se taie bucatele mici.
Intr-o tigaie punem putin ulei, il lasam sa se incinga aproximativ un minut si apoi adaugam sunca taiata fasii.



































Lasam sunca sa se prajeasca, avand grija sa nu se arda.
Cand sunca este prajita adaugam ouale batute, avand grija sa acopere tigaia in intregime (ca la clatite).



















Se lasa sa se prajeasca, dupa care se adauca cascavalul ras/taiat bucatele.



















Cu ajutorul unei palete de bucatarie indoim omleta pe jumatate si o mai lasam inca un minut pentru a se topi cascavalul.



















Indoiti inca o data pe jumatate omleta, turnati-o in farfurie si... POFTA BUNA! Apoi, linistiti puteti sa va intoarceti la placuta leneveala de duminica... :)

















vineri, 29 octombrie 2010

Retete pentru Halloween - Fursecuri Halloween

Pentru aluatul de fursecuri avem nevoie de:
- 200g unt
- 3 linguri de miere
- 50 grame zahar
- 3-4 linguri de suc de lamaie
- o lingurita praf de copt
- 50 ml apa minerala
- esenta de vanilie
- o lingura si jumatate de scortisoara
- o lingura coaja rasa de lamaie sau portocala (dupa gust)
- aproximativ 300 g faina


















Intr-un bol se amesteca bine untul cu zaharul.



















Se adauga aromele: esenta de vanilie, portocala/lamaia rasa, scortisoara si mierea si se amesteca in continuare cu mixerul.



















Adaugam apa minerala si faina (in care am pus praful de copt) si amestecam bine pana cand se leaga compozitia.



















Punem aluatul pe o planseta pe care am presarat faina si il framantam putin cu mana. Cu ajutorul sucitorului intindem o foaie cu grosimea de 3-4 mm pe care o decupam cu ajutorul formelor pentru fursecuri.



















































Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se aseaza fursecurile cu grija in tava si se dau la copt pentru aproximativ 8-10 minute in cuptorul preincalzit la 180*C.



































Se orneaza cu icing (vedeti aici cum se procedeaza) dupa cum doriti! Fiti creativi, lasati imaginatia sa conduca manutele dibace!

















































Retete pentru Halloween - Briose "Panza de paianjen"


Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie. Specific pentru Halloween este dovleacul cioplit, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje si colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenintare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.
Halloween este o sarbatoare care de putina vreme a luat amploare si in tara noastra, nu multi o sarbatoresc, dar toti stiu de existenta acesteia... Anul asta este mai special, fiind in U.K., unde Halloween este in plina desfasurare, am incercat sa fiu in ton cu atmosfera si sa pregatesc ceva special! Daca sarbatoriti Halloweenul nu ezitati sa incercati urmatoarele retete! Copiii vor fi mai mult decat incantati!

Briose "Panza de paianjen"


 Pentru briose avem nevoie de:
- 125 g faina
- 25 g cacao
- 1/2 lingurita de praf de copt
- 150 g zahar tos
- 50 g unt
- 1 ou
- 8 linguri de lapte



















Intr-un bol amestecam cu mixerul untul cu zaharul.



















Adaugam oul si laptele si mixam in continuare.



















Adaugam cacaua si faina (amestecata cu praful de copt) si mixam pana se leaga compozitia.



































 Intr-o tava de 12 briose punem hartie de copt pentru briose si turnam aproximativ o lingura din compozitie.



















Se da la cuptorul preincalzit la 180*C pentru o jumatate de ora!



















Cand briosele sunt coapte le lasam sa se raceasca si trecem la ornat!
Pentru ornat avem nevoie de:
- royal icing alb si colorat (de la Dr Oetker)
- un pahar de apa fierbinte





















Conform instructiunilor de preparare, o parte din icing se mixeaza cu apa fierbinte suficienta incat sa rezulte o compozitie cu textura unei paste de dinti :P! Nu va recomand sa amestecati cu lingura, folositi mixerul!
Briosele se acopera cu icing alb, iar cu icing negru (o cutie de Royal Icing colorat de la Dr Oetker contine 4 culori: rosu, verde, galben si negru) pus intr-o punga cu varful gaurit incercam sa facem 3 cercuri concentrice.















 



































Cu ajutorul unei scobitori trasam linii din mijlocul briosei pana la margine la fel ca in imagine, ca sa rezulte o panza de paianjen!



















Lasati briosele cateva ore la rece, pentru ca icing ul sa se usuce bine!
































Trick or treat?! :)

joi, 28 octombrie 2010

Chec in trei culori

(rețetă refăcută și în tava de bundt cake/gugelhupf - la fel de delicios, dar cu un aspect mai elegant) 

Pentru ca mi-e tare dor de mama si de prajiturile cu care mereu ne rasfata ori de cate ori suntem acasa, astazi m-am gandit sa fac deliciosul "chec in trei culori" (reteta mamei).

Ingrediente:
(pentru partea galbena a checului)
5 galbenusuri
3 linguri de faina
3 linguri zahar
3 linguri de ulei
1/2 lingurita de praf de copt
esenta de vanilie
coaja de portocala sau lamaie

(pentru partea alba a checului)
5 albusuri
3 linguri de zahar
3 linguri de ulei
4 linguri de faina
1/2 lingurita de praf de copt

Se amesteca cele 5 galbenusuri cu zaharul. Se adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie sau portocala (eu am folosit coaja de portocala) si se amesteca bine.
In final se adauga uleiul si apoi faina cu praful de copt cernute in prealabil. Se amesteca usor evitand astfel formarea cocoloaselor.
Albusurile se bat spuma tare si se adauga zaharul ploaie.
Cand zaharul este perfect incorporat in spuma se adauga uleiul, urmat de faina si praful de copt cernute in prealabil.


In tava tapetata cu hartie de copt se toarna prima compozitie (partea galbena), dupa care se cerne cu sita mica una-doua lingurite de cacao.
Se toarna in tava a doua parte a checului, partea alba si se niveleaza cu un cutit cu lama lata!


Se da la cuptorul preincalzit la 180*C pentru aproximativ o jumatate de ora, sau pana cand checul capata o culoare aurie! Puteti sa il pudrati cu zahar sau sa il serviti ca atare... este delicios!


Poftă bună!



marți, 26 octombrie 2010

Lasagna alla bolognese (reteta originala)



Desi cu totii cunoastem faptul ca Lasagna este un preparat de origine italiana, prima reteta scrisa de Lasagna a fost gasita in prima carte de bucate publicata in Anglia, confirmand o veche legenda care sustine ca Lasagna este originara din Insulele Britanice. Lasagna este un preparat ce contine pasta, sos Ragu si sos Bechamel, precum si branza, de obicei parmezan.

Ingrediente:
(sase portii)
un pachet de foi de lasagna
patru linguri de ulei
parmezan
cascaval (optional)

Pentru sosul Ragu avem nevoie de:
1 kg carne tocata (eu am folosit carne de pui si curcan, insa de obicei se foloseste carne de porc si vita in amestec)
o ceapa
2 morcovi de marime potrivita
o telina de dimensiuni medii (pe care eu am omis sa o adaug)
sase-sapte catei de usturoi pisati
300 g de sos de rosii
condimente dupa gust (eu am folosit oregano, busuioc, sare, piper)
2-3 linguri de ulei
50 ml de vin rosu

Pentru sosul Bechamel avem nevoie de:
     100 g unt
     3 linguri de faina
     700 ml de lapte

Modalitate de preparare sos Ragu:
Intr-o cratita cu pereti inalti (sau chiar un wok de calitate) se calesc ceapa taiata marunt pana cand aceasta devine translucida (desi in fotografie ceapa apare calita odata cu morcovii, acum nu mai fac asa). Se adauga telina rasa si morcovii rasi si se calesc aproximativ cinci minute.
Se adauga carnea tocata amestecandu-se incontinuu pentru a nu se arde, iar cand carnea nu mai este rosie se adauga sosul de rosii, condimentele, jumatate din usturoiul pisat si, dupa gust, vinul rosu.
Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 30 minute, iar cu cinci minute inainte de a fi sosul fiert se adauga cealalta jumatate de usturoi pisat.


Sosul Bechamel este, dupa parerea mea, un sos greu de facut... Eu ma declar foarte multumita de fiecare data cand imi iese bine:)! Intr-o cratita cu pereti inalti se topeste untul, dupa care adaugam cate putina faina, amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce punem toata faina adaugam incet laptele, de asemenea amestecand incontinuu pentru aproximativ 5 minute, pana ce amestecul capata consistenta unei smantani. Ultimele dati cand am facut lasagna am folosit cu succes un tel. Va recomand sa nu incercati sa faceti sosul Ragu si sosul Bechamel in acelasi timp, sosul Bechamel trebuie sa va capteze toata atentia :)!

Foile de lasagna se fierb in apa cu sare in care obligatoriu trebuie sa adaugati putina grasime (unt sau ulei). Astfel, evitam ca foile sa se lipeasca una de cealalta. Dupa fierbere, eu am adaugat doua-trei randuri de apa rece peste foi, am luat foile direct din oala cu apa si le-am asezat in tava tapetata cu unt.
Asamblarea se face in felul urmator:
1. se pune un rand de foi de lasagna
2. se toarna sosul Bechamel 
(De la una dintre cititoarele blogului am aflat ca niciodata nu se pune sos Bechamel pe primul rand de foi, de atunci respect intocmai aceasta indicatie si sunt extrem de multumita de rezultat.)
3. se adauga sosul Ragu si se intinde uniform
4. se presara parmezan sau alta branza rasa (eu am folosit atat parmezan cat si cascaval)

Se pune inca un strat de foi si asa mai departe, avand grija ca ultimul strat sa fie de foi. Exersand, de fiecare data am facut lasagna si mai apetisanta. Ultimele dati am pastrat cam doua linguri din sosul Ragu pentru a-l presara peste ultimul strat de foi. Asadar, cu ajutorul unei pensule, ungem ultimul strat de foi cu unt topit, presaram cele doua linguri de sos Ragu din loc in loc, presaram parmezan si cascaval ras fin (optional), acoperim tava cu o folie de aluminiu si dam lasagna la cuptor pentru aproximativ 30 minute. Cu 10 minute inainte de a fi gata, indeepartam folia de aluminiu pentru a permite parmezanului sa capete o usoara tenta aramie. 


Se serveste ca atare sau cu legume alaturi.
Pofta buna!

                                                                                                                        
                                                                                                                                 

Chec cu banane ("Banana bread")


























Am invatat ca, pe vreme de criza economica sau nu, este bine sa nu irosim nimic din mancarea ramasa in bucatarie. Iata ce am gatit eu cu ultimele doua banane ramase in cosul cu fructe din bucatarie: Chec cu banane (reteta originala poarta denumirea de "banana bread").
Pentru chec avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 285 g de faina
- o lingurita de praf de copt
- o jumatate de lingurita de sare
- 110 g unt
- 225 g zahar
- 2 oua
- 2 banane
- 85 ml lapte
- o lingurita de suc de lamaie
- o lingurita de esenta de vanilie



















Untul (la temperatura camerei) se amesteca cu zaharul, pana cand acestea vor fi perfect incorporate. Adaugam ouale, laptele si esenta de vanilie si amestecam cu mixerul la viteza medie.
Mixam ingrdientele pana se omogenizeaza si apoi adaugam bananele taiate in bucatele de marimea unei lingurite.




















In final se adauga faina, sarea si praful de copt, cernute in prealabil pentru a evita formarea cocoloaselor.

Compozitia se toarna intr-o tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt.






































Se coace in cuptorul incalzit in prealabil la 180*C.
Iata minunatia:
 




















Delicios alaturi de un pahar cu lapte...