Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 decembrie 2010

Prajitura 'Carpati'

Prajitura mea preferata, nelipsita de la orice ocazie speciala. Pare un calvar prepararea ei, pentru mine insa este o placere. Si "scopul scuza mijloacele", asa ca daca va vine sa renuntati in timp ce gatiti prajitura, va sfatuiesc sa nu o faceti, ci sa va ganditi cat de bine va arata pe farfurie in final...

Pentru prajitura 'Carpati' avem nevoie de:
- 800 g faina
- 2 oua
- o lingurita de praf de copt
- 200 g margarina
- 200 g zahar
- 12 linguri de lapte rece


Margarina se freaca bine cu zaharul, se adauga ouale pe rand, laptele si apoi faina si praful de copt, amestecand bine pana cand ingredientele sunt incorporate perfect.




Framantam totul pana cand obtinem o coca pe care o impartim in sapte bucati egale.


Din fiecare din cele sapte bile de aluat obtinute se intinde o foaie subtire care se coace pe dosul tavii, unse cu margarina in prealabil.




Este foarte bine daca aveti la dispozitie doua tavi pentru ca astfel foile se coc mai rapid.
Dupa coacerea celor sapte foi incepem prepararea cremei. Avem nevoie de:
- 500 ml lapte
- 200 g faina
- 350 g zahar
- 4 linguri de cacao
- 400 g unt


Se amesteca faina, zaharul si cacaua, apoi se adauga laptele amestecandu-se incontinuu, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Apoi, amestecul obtinut se pune la foc pana cand se ingroasa.


Cand inca este fierbinte, se adauga untul si se amesteca pana cand untul se topeste.
Cu crema obtinuta umplem sase din cele sapte foi. Pastram o treime din crema pentru ornat.
IMPORTANT: Dupa umplerea foilor cu crema trebuie sa asteptam o zi pana la asamblare.
In ziua urmatoare incepem sa asamblam prajitura. Cele sase foi umplute vor reprezenta un dreptunghi. Impartim dreptunghiul in sase parti egale, pe latime. Cu ajutorul unui cutit cu varful ascutit, taiem fiecare din cele sase forme paralelipipedice pe diagonala, de la o fata la cealalta. Vom obtine doua forme triunghiulare, pe care le intoarcem spate in spate si obtinem un singur triunghi.


Procedam la fel cu toate celelalte forme paralelipipedice, iar "muntii" obtinuti vor fi lipiti pe foaia ramasa.


Imbracam muntii cu crema de ciocolata ramasa si presaram fulgi de ciocolata alba, nuca de cocos, ciocolata alba rasa, ce doriti.


Pofta buna!

5 comentarii:

  1. nici un comentariu ---cum se poate asta... este un site f. bun...il urmaresc si ma inspir des...
    apropo, cat de mare este tava?
    Em.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru aprecieri si pentru vizite mai ales! Ma bucur ca alegi sa incerci acasa retetele mele!
    Tava folosita are dimensiunile 38x30 cm!
    Te pup si te astept si cu impresii daca incerci acasa reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. E foarte gustos, am incercat si eu aceasta reteta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Foile se coc 5-7 minute la 180 grade, sau pana cand se rumenesc pe margini!

      Ștergere