Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 decembrie 2010

Paine coapta pe vatra

Intr-o lume inca neatinsa de modernism, sau atinsa, dar cu masura, traditiile sunt la ele acasa. Mai ales traditiile culinare. In satul meu natal, bucataria nu s-a schimbat foarte mult! Nici macar alimentul de baza al romanilor -painea- nu este cumparat din magazine, ci facut in casa, pe vatra care nu lipseste din nici o gospodarie care se respecta. Parintii mei nu mai fac paine pe vatra atat de des, ci doar de Craciun, Paste, Sfanta Marie si alte cateva sarbatori religioase importante de peste an. Insa bunicii mei respecta traditia si saptamanal painea moale, cu dot, pe vatra este regula.
Va atasez cateva poze din timpul prepararii.
Dupa framantare, inainte de coacere:



















Imediat scoasa din cuptor:



















Cu coaja arsa batuta:



















Si painea la final, asa cum o asezam pe masa:



















Pentru noi, asta inseamna sarbatoare romaneasca: paine moale coapta pe vatra, cozonaci, vin fiert, brad impodobit si cete de colindatori asteptati cu portile deschise!

Un comentariu: